PRENUMERERA PÅ:

Profit och samhällsansvar går inte ihop

Under senare tid har flera av de stora företagen flyttat sina bopålar ut ur vårt land. Företag som Nobel, Astra, Pharmacia-Upjohn, Volvo, Stora och Nordbanken har köpts upp och i de flesta fall flyttat sina huvudkontor till andra länder.

Sjukvårdskrisen

När ÄDEL-reformen 1992 under den borgerliga regeringen genomfördes och kommunerna tvingades från landstingen överta ansvaret för hela den öppna delen av äldrevård och äldreomsorg, liksom något senare för "färdigbehandlade"psykiskt sjuka,

Stoppa USA:s diktat och våld mot andra länder!

USA och Storbritannien fortsätter flygkriget mot Irak. NATO - d v s i första hand USA - hotar att bomba Jugoslavien, om inte parlamentet i Belgrad underkastar sig den av Washington dikterade "fredsplanen" för Kosovokonflikten.

Om ett kåseri

Göran Skytte kåserar i Aftonbladet den 15/1-99. Hela kåseriet går ut på att förlöjliga och varna för socialism/kommunism. Jag blir illamående av allt skitsnack som Skytte skriver.

Ett enkelt sätt att öka produktiviteten

Det är en välkänd sanning bland svenska filosofer och ekonomijournalister att Sveriges - och Europas - största problem är bristen på flexibilitet på arbetsmarknaden, vilken är bunden av regler och bestämmelser som "tillhör en försvunnen tid",

"Tillväxt" på EMU-villkor

När riksdagen förra veckan anordnade en extra session om tillväxten och medierna annonserade "nya färska tag" som näringsministrarna Björn Rosengren och Mona Sahlin skulle presentera, trodde kanske den ene eller andre här i landet att debatten kunde ge någonting. Men, som vanligt numera, det bidde inte ens en tumme.

Årstaborna tar strid mot nedskärningarna

Stockholm är ju indelad i stadsdelar. Årsta/Enskede ska bli en stadsdel – och detta ska då organiseras. Den 26/1-99 hölls nämndmöte i Folkets Hus i Årsta. Den nya stadsdelsdirektörn var där och de valda politikerna – vi Stockholmare har valt en borgerlig kommunstyrelse.

ASSI-anställda kräver ägaransvar av staten"

Ett par hundra ASSI-arbetare mötte näringsminister Björn Rosengren i Piteå
Rosengren fick verkligen känna på den Norrbottniska kölden när han en fredag-lördag i mitten av januari i 20-gradig kyla stod öga mot öga med att par hundra ASSI-anställda

Deklaration

Vi fördömer den dubbelmoral som svenska socialdemokratin och den chilenska regeringen visar upp och vilken – bakom folkets rygg – sätter den pågående kampen för mänskliga rättigheter i Chile ur spel genom att förhandla om tarvliga ekonomiska intressen.

Ingenting blev annorlunda i Bonn

Tillträdet av den socialdemokratiska regeringen i Tyskland i höstas efter 16 år av högerstyre har också i svenska medier firats som något stort och nytt. Nu när Europas "lokomotiv" är "rött" skulle det bli positiva förändringar.

Tiotusentals strejkar

Tiotusentals tyska metallarbetare deltog förra vecka i varningsstrejker för att sätta press på arbetsköparna när årets avtalsförhandlingar går in i sitt avgörande skede. De tyska facken kräver ordentliga löneökningar 6,5 procent .

Hjälp St Petersburgs pensionärer

I förra nummer av Riktpunkt uppmuntrade vi våra läsare att deltaga i en humanitär hjälpinsats för St Petersburgs pensionärer. Uppropet togs emot väl och många har hört av sig och vill ställa upp.

 

 

 

Från Västkusten
- LITE NYTT

Under senare tid har det talats och skrivits mycket om en utredning om kunskaperna i svenska bland de ungdomar som lämnar grundskolan. Det visade sig att även de som hade godkänt betyg inte kunde stava till vanliga svenska ord.

 

 

Kampfonden