PRENUMERERA PÅ:

Ökad demokrati eller tjänstemannavälde?

Det s k Ahlenius-fallet har utvecklats till en präktig skendebatt. Vare sig Inga-Britt Ahlenius eller Bosse Ringholm gjorde några ansträngningar för att reda ut begreppen för svenska folket. Finansministern uppträdde som den tvättäkta opportunisten

"Gärna sjukvård, men först en leasingbil".

I region Skåne, Skåne län, har man inte råd med sjukvård. Sparbetingen har duggat tätt med nerläggning av lokala sjukhus och förslag på stängning av hela avdelningar på de s k universitetssjukhusen i Malmö och Lund som följd.

Röda spöksyner i Malmös fullmäktige.

Sista september var det kommunistiska spöket på visit i Malmö kommunfullmäktige. Spökets framträdande gav ledamöterna anledning till en debatt som enligt tidningen Arbetet Nyheternas reporter Maria Sehlin var både "lång och eldig".

EU:s strategiska energipolitik

I debatten om EU använder unionsanhängarna inte sällan argumentet att det gäller att stärka "Europa" för att tränga tillbaka USA-imperialismen. Man försöker påskina att det "egna", europeiska monopolkapitalet skulle vara mindre hotfullt och farligt för folken på vår kontinent än det amerikanska.

Aktuellt citerat

Alliansfrihet bara ett ord.
" Något nytt och stort och spännande pågår i EU. Med snabba steg håller unionen på att också bli en militär organisation. Avsikten är att EU ska få en gemensam europeisk militär kapacitet för att kunna hantera kriser och skicka soldater för att skapa fred.

Sprickor i NATO-alliansen.

Cedda Prlincevic var till nyligen chef för provinsarkivet i Pristina, huvudstaden i Kosovo (eller Kosovo och Mutohija, som det heter officiellt). I en intervju publicerad på Internet vid http://emperors-clothes.com, berättar han om den pågående pogromen i Kosovo, där albaner från Albanien plundrar, dödar och fördriver människor av olika etnisk tillhörighet och politiska åsikter,

Marx var störst!

Vem är årtusendets störste tänkare? frågade BBC ett tusental lyssnare. Omröstningen via Internet utsåg varken Einstein, Darwin eller Newton.
Den som vann var Karl Marx.

Inte en dag utan att amerikanska och brittiska bombplan fällt sin dödsbringande last över Irak.

Angreppen gäller ingalunda endast militära mål. Många hundra civilister har dödats. Den 17 augusti t ex utplånades en familj på 12 människor i ett bostadsområde som fullständigt saknar militära anläggningar. USA och Storbritannien startar sina angrepp från baser i Turkiet, Saudi Arabien och Kuwait.

Pinochet inför rätta!

I skrivande stund väntar miljontals människor i världen på domslutet från London. Kommer diktatorn och mördaren Augusto Pinochet att utlämnas till Spanien för att ställas till svars för sina brott?

Nytt om Kuba och kubasolidariteten

600 ton biståndsmateriel. Det var vad den engelska kubahjälpskapanjen Salud! lyckades få ihop genom sina insamlingar under 1998 och 1999. I augusti skickades hjälpen med båt till Kuba. Engelska New Worker berättar att det var stort kalas när den lastbåt som skulle föra grejorna till Kuba anlände till Seaforth i norra England i slutet av augusti.

Nordic Peace trängde in i det civila livet i Sadakunda

Första gången sedan de tyska truppernas uttåg från Finland år 1944 har man sett utländska trupper på Björneborgs flygfält. Här landade de danska trupperna som skulle delta i Nordic Peace-övningarna. Samtidigt körde de via Åbo hamn anlända norska och svenska trupperna genom Björneborg på väg till Niinisalo.

Skolan i dag.

Jag tycker det finns mycket som borde ändras i skolan i dag. Här är några saker som jag tycker är fel.
T ex har man språkval fem gånger i veckan, alltså en gång om dagen. Mitt språkval är förstärkt svenska/engelska (i stället för ett tredje språk). Men vi har matte bara två gånger i veckan. Jag tycker att matte är viktigare en engelska.

LO löneslavarnas olycka!

Enligt förre LO-ordföranden Stig Malms definition om LO:s inriktning i TV 4:s nyhetssoffa är hela LO-rörelsens:s problem att den har anpassat sig till kapitalismen. Anledning till denna definition är Byggnadsarbetarförbundets bostadspolitik i eget ägda fastigheter, där höjdarna i förbundet har företrädesrätt till lägenheterna.

Konsekvent populism.

Vänsterpartiet visar återigen sin konsekventa inkonsekvens.
När några hundra ungdomar "ockuperade" Götgatsbacken i Stockholm utan polistillstånd och möttes av polisiärt övervåld ansåg V-partiets ledare Gudrun Schyman att civil olydnad ska accepteras.

Kapitalism i Ryssland?

Ovanstående är titeln på en helt nyligen utkommen bok av den ryske historikern Roy Medvedjev. Det är ett till såväl omfång (400 sidor) som innehåll högst intressant arbete om utvecklingen i Ryssland efter perestrojkaperioden i slutet av 80-talet och den inledande fasen av den kapitalistiska utvecklingen fram t o m 1997.

Spanska experter: inget serbiskt folkmord i Kosovo.

I flera månader har vi barrikaderats med historier som hävdar att serber dödat tusentals etniska albaner och dumpat dem i massgravar i Kosovo. Jag sökte nyligen på Internet efter tidningsartiklar publicerade de senaste 90 dagarna och innefattande orden "Kosovo" och "massgrav". Rapporten kom tillbaka: "Fler än 1000 för många att lista." Jag var tvungen att begränsa sökningen till artiklar i New York Times .

Göteborgs KAK

inbjuder till

Revolutionsfest

lördagen 6 nov kl 19.00 i Grekiska föreningens lokal i Göteborg, Ryttmästargatan 3

Tal: Rolf Hagel "Varför vi hyllar Oktoberrevolutionen i dag"

EU:s militarisering ett hot även i Norden.

EU:s jakt efter råvarotillgångar och energi pågår både i Södra och Norra Europa. Planerna på en hårdare exploatering av Nordkalotten och främst norra Ryssland, vill unionens höjdare i november besluta under sina möten i Helsingfors. Denna "Nordiska dimension" innebär militär upprustning även i vår region.

 

 

Från Västkusten
- LITE NYTT

När detta skrivs verkar det som om hösten har kommit även till Västkusten, i varje fall dess norra del. Björkarna gulnar och tappar sina löv liksom rönn och andra lövträd. Det är fuktigt på gräsmattorna på morgonen och bortglömda bräder utomhus blir genomsura. Men vi har hittills haft en fin höst. Mycket sol och lite storm.

 

 

KAMPFONDEN.