PRENUMERERA PÅ:

Ta upp den knutna näven ur byxfickan
Nu går verkligen skam på torra land – ja så kan man faktiskt uttrycka det. Börsen firar lysande triumfer, champagnekorkarna smäller och man gratulerar varandra till denna enastående utveckling. Stockholmsbörsen har passerat sin högsta nivå någonsin. Aktieägarnas fickor sväller alltmer.

Läs mer...

Kapitalförbundens G8
Så oförblommat som idag har det transnationella kapitalet aldrig tidigare formulerat sitt globala maktanspråk. För första gången i den mer än 30-åriga historien av det väldsekonomiska G8-toppmöte genomförde näringslivstopparna några veckor innan ett eget förberedande möte.

Läs mer...

Tysklands äldsta havsbad förvandlades till en hårdbevakad fästning
Heiligendamm vid östra Tysklands Östersjökust grundades 1793 som första tyska havsbad av den mecklenburgiska fursten Friedrich Franz. Det pråliga kurhuset i klassicistisk stil och de ljusa sommarvillorna i den ”Vita staden vid havet” tjänade fram till 1945 rekreationen av samhällets rika.

Läs mer...

Inte en man inte ett öre
De reformer vilka drevs igenom i Sverige från trettiotalet och framåt var resultatet av folklig kamp. Dock, den härskande klass som tvangs till vissa eftergifter behöll sin ekonomiska makt Jan Myrdals första majtal i Degerfors.

Läs mer...

Ge inte upp socialismen!
Vi kan inte ge upp begreppet socialism utan att förlora något av vår själ, skriver David Eklind och Jens Jarkiewicz apropå kongressförslaget till ändring av stadgarna. Ett fåtal människor i Sverige äger och styr över de produktionsmedel som krävs för att producera det vi behöver.

Läs mer...

Reflexioner 1 maj 2007 vid La Mano
Inför 1 maj gick mina tankar till de Spanienfrivilliga som jag personligen har mött: Per Eriksson, Karl Staf, Erik Gustafsson Jag försökte gissa vad dessa kämpar skulle se som särskilt viktigt för oss att beakta när vi deklarerar att vi vill föra deras kamp vidare.

Läs mer...

Tal på Hötorget den 1a Maj 2007
Nu har kapitalismens köpfest börjat på allvar!
Diktat från Världsbanken och EU- kommissionen om att all samhällelig egendom och offentlig sektor (vård, skola och omsorg) ska skäras ned och säljas ut till privata intressen övergår nu till praktisk handling.

Läs mer...

1:a Maj i Turkiet
I Sverige ser vi det som en självklarhet att vi har rätt att demonstrera 1:a maj, men så är det inte i hela världen, inte ens en gång i Europa. Även i länder som man försöker få in i EU kränks dom mänskliga rättigheterna för det arbetande folket och arbetarklassen.

Läs mer...

Tillbaka till skolbänken, Jan Björklund!
Skolministern vill dessutom att både Förintelsen och Sovjetunionens massmord ska ingå som klara moment i kursplanen.

Läs mer...

Rosengård brinner, eller…?
Ingen som bor i Sverige har kunnat undgå medias rapportering om de händelser som utspelats på Rosengård i Malmö, en mediarapportering som visar en stadsdel i förfall eller att det är ett laglöst land där myndigheterna har ingen kontroll över vad som sker.

Läs mer...

Sverigedemokraterna vill försämra för arbetarklassen
Det högerreaktionära och rasistiska partiet Sverigedemokraterna vill bland annat avskaffa Medbestämmandelagen (Mbl) och förändra turordningsreglerna, skrev LO-Tidningen den 17 maj.

Läs mer...

Sjukvård, en mänsklig rättighet?
”Sicko” är en ny film som Michael Moore har gjort som handlar om den amerikanska sjukvården och dess brister. Han kan med säkerhet se fram emot ett åtal eftersom han har brutit mot det amerikanska handels- och reseblockaden

Läs mer...

Socialismen är arbetarklasens ideologi, ge inte upp!
Ofta hör man talas om att Sverige är ett välfärdssamhälle där välfärden skall omfatta alla. Men man hör aldrig talas om vem som verkligen styr den sk.välfärden? Sverige är inget undantag när det gäller kapitalismen, i ett kapitalistiskt system ägs produktionen och produktionsmedlen av karteller, monopol eller enskilda rika individer, kapitalister.

Läs mer...

Biobränsle – kärnkraft - svält
Johan Simu skriver och sammanfattar i sin debattartikel på ett utmärkt sätt enligt mitt förmenande konsekvenserna av att biobränslen skall ersätta kärnkraften. Kärnkraften är liksom alla andra energiformer inte riskfri och kan självfallet åstadkomma allvarliga skador om den framställs och handhas som nu är fallet i dom svenska kärnkraftverken, om dom kortsiktiga vinstintressena får styra i stället för dom samhälleliga behovsintressena.

Läs mer...

Hur trovärdig är den svenska fredspolitiken?
I en skrivelse från regeringen till riksdagen 2006 undertecknad Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors UD står att läsa ”De försvarspolitiska aspekterna grundas bl.a. på den svenska militära alliansfriheten och på behovet av en hög svensk försvarsteknologisk nivå.

Läs mer...

Ett välment råd
Hej Fredrik, jag heter Lasse och är 70 år gammal, lever alltså på pension som är inarbetad men tidigare avstådd lön, men får ändå inget så kallat jobbavdrag på skatten, vilket jag finner djupt orättvist.

Läs mer...

Klusterbomber
Svenska regeringen säger Nej till ett förbud mot klusterbomber. Svenska försvaret har sedan länge haft klusterbomber men de har gått under annat namn på grund av att namnet klusterbomber har en dålig klang. Den svenska vapenindustrin tillverkar och exporterar idag klusterbomber till krigförande länder.

Läs mer...

Välfärd eller fattigvård!?
För varje dag som går så framträder allt tydligare den regeringsledda diskrimineringspolitik mot dom grupper i samhället som har svårast att hävda sina demokratiska och mänskliga rättigheter. Till den gruppen hör dom arbetslösa, pensionärer, sjuka och handikappade i första hand.

Läs mer...

Försäkringskassan en diktatur i staten
Jag vet inte om detta påstående gäller för hela landet eller om det är lokalt förknippat till Norrbotten. Socialdemokraterna gick ju ut med ett löfte om att nu skulle sjukskrivningarna minska nu skulle de långtidssjukskrivna hjälpas in i arbetslivet. Det var ett vackert löfte

Läs mer...

Medlemsras för byggnads
I byggnadsarbetaren nr.2/07 konstateras "stort medlemsras för Byggnads under januari".
På en annan sida i tidningen står att läsa att "flera avdelningar anser att Byggnads ska kräva extra löneökningar för att kompensera politiska beslut som alliansregeringen genomfört".

Läs mer...

Brukspatronssamhället är på gång igen!
På onsdag var det dags. SEKO förlorade och framtiden ser mörk ut för Sveriges arbetare.
Vi kan notera att Connex ursprungliga skäl för avskedandet – Per Johanssons förmenta illojalitet – under resans gång har bedömts som ohållbart och bytts ut mot nya, uppenbarligen gångbarare skäl.

Läs mer...

Till kamp för dina rättigheter
Den blomstertid nu kommen, sjunger många ungdomar vid skolavslutningar runt om i landet, och det är rätt i biologisk och med hänvisning till vad som sker i naturen. Men hur ser det ut för ungdomen själv, blir det en blomstertid i form av att man nu kan utveckla ett eget liv med allt vad det innebär i form av arbete och lägenhet.

Läs mer...

Löjligt?
USA:s utrikesminister Condolezza Rice r irriterad över det folkliga motståndet mot USA:s upprustning i Europa. Motståndet mot USA:s planer att bygga upp raketbaser i Tjeckien och Polen förklarade hon enkelt som ”löjligt”.

Läs mer...

En regering som lyssnar?
"Äntligen har Sverige fått en regering som lyssnar när arbetarna idag demonstrerar", sagts 1:a maj av Per Schlingmann, moderat partisekreterare. Men verkligheten ser annorlunda ut, läs och begrunda.

Läs mer...

Kommunistisk valseger i Volgograd
Av 15 kandidater till ny borgmästare i Volgograd (Stalingrad) vann kommunisternas kandidat, den 31-årige Roman Grebennikov, en övertygande seger med 32 procent av rösterna, medan Putins kandidat från partiet Förenade Ryssland fick nöja sig med 20 procent.

Läs mer...

Upplopp i Tallinn
På senare tid har svenska storföretag som Tele2 och SEB visat ett allt större intresse för baltländerna. Svenska företag ligger exempelvis bakom hela 45 procent av alla utländska investeringar i Estland. Västerländsk- och svensk media i synnerhet har inte varit sena att haka på trenden att höja baltländerna till skyarna.

Läs mer...

Malmös längsta bokbord
Under lördagen den 26 maj bidrog SKP till att skapa Malmös längsta bokbord. Vårt bokbord blev placerat vid Södertull, där vi sålde böcker från FRAM bokförlag, Riktpunkt och delade ut flygblad. En av storsäljarna under dagen var bland annat Alexandra Kollontays ”Jag har levt många liv”.

Läs mer...

En liten satir om vädret och sånt
Fredrik, inte min hund Fredrik, utan vår statsminister Fredrik, for över Atlanten för en tid sedan. Han for till det där landet som har koncentrationsläger i demokratins namn, som torterar människor i guds namn och som mördar människor i rättvisans namn. Det där motsägelsefulla landet som för krig i fredens namn, då vet ni säkert vilket land jag menar.

Läs mer...

Fackliga valframgångar för SKP
Under årets första kvartal bedrivs vad som brukar kallas den dolda valrörelsen, det är den tid som LO medlemmarna har att gå till val för att välja fackliga styrelser och företrädare.

Läs mer...

Notiser
Sommarens lästips, efterlysning m.m..

Läs mer...

Glöm inte Kampfonden 421 53 84-1
Har Du något intressant att berätta gör det i Riktpunkt!
Sverige behöver fler kommunister, bli medlem i SKP eller SKU!