PRENUMERERA PÅ:

Kampfonden
Vi står inför semestern och för många en välbehövlig vila. Men partiets utgifter tar inte semester, hyra, teleabonnemang och andra oundvikliga utgifter måste betalas. Alla prisstegringar som var och en av hos har fått känna på hemma, de drabbar också partiet. Kostnaderna för porto och telefon klättrar i höjden. Utgivningen av Riktpunkt blir dyrare med ständigt stigande porto, pappers- och tryckkostnader.
När sommaren lider mot sitt slut står vi inför en förhoppningsvis mycket aktiv kampanj för att stärka Nej till EMU-fronten.
Vår målsättning är att genomföra appellmöten, trycka flygblad och affischer där kommunisternas Nej till EMU ska föras fram så slagkraftigt som våra resurser tillåter.
Vi kommer att samarbeta med andra EMU-motståndare, men vi måste också klara en hel del egna utgifter.
Av de medel som riksdagen anslagit för kampanjen inför folkomröstningen kommer vårt parti inte att se ett öre. Det är smärtsamt, framför allt därför att andra krafter på Nej-sidan har hjälpt till att utestänga oss. Men folkomröstningen den 14 september handlar om så mycket mer, ett Nej till EMU har så grundläggande betydelse för vårt lands framtid, att vi alla antikommunistiska fördomar till trots med all vår kraft måste stärka EMU-motståndet och ge järnet med våra egna argument och ekonomiska bidrag.
Denna situation är inget nytt för oss kommunister. Hela vår politiska verksamhet har genom decennierna säkrats av våra egna enorma insatser.
Vi vet att våra medlemmar och sympatisörer inte tillhör de kapitalstarka i samhället. Men detta till trots har våra motståndare aldrig lyckats att tysta vår röst.
Partistyrelsen vädjar till er alla att tillsammans genom små eller större bidrag göra vårt gemensamma arbete lite lättare.
Därför – sätt in ditt bidrag nu på partiets Kampfond, PG 421 53 84-1.

Varför NEJ till EMU?

Om Sverige är med i EMU överlämnar vi all makt över vår ekonomiska och finansiella politik till Europeiska Centralbanken (ECB). Enligt Maastrichtavtalet får ingen individ eller organisation utanför banken försöka att påverka bankens politik eller beslut. Inte ens en regering i ett EU-land. Är vi med i EMU förlorar vi de sista rester av demokrati.

Stöd kommunalarbetarnas kamp!

Kommunalarbetarna har nu tvingats tillgripa strejk för att kunna få gehör för sina berättigade lönekrav. Strejken går nu in på sin fjärde vecka. Strejken berör oss alla. Inte enbart genom att vissa delar av den offentliga sektorn inte fungerar under strejken, utan därför att det också är en kamp för den offentliga sektor som en överväldigad majoritet i det här landet vill slå vakt om.

EMU
Bra för vem?

Kampanjen för att övertyga svenska folket att rösta Ja till EMU den 14 september har dragit igång. Ingen har kunnat undgå att notera det.
Statsministern började med att avkräva de i parti- och regeringsställning som är motståndare till högerprojektet att vara tysta..

Fyra skäl att rösta Nej.

Förbundskansler Gerhard Schröder gör nu ett desperat försök att få fart på den tyska ekonomin. Men den dundermedicin han rekommenderar riskerar att göra ont värre.
Schröders dilemma är han försöker uppnå två svårförenliga mål..

Argument mot EMU

Regeringens möjligheter att föra en självständig ekonomisk politik är redan i dag starkt begränsade på grund av kapitalets makt.
Att överlämna de små möjligheter som fortfarande finns skulle bli katastrofalt för sysselsättning, socialpolitik och regionalpolitik.

Kuba, USA och kriget mot socialismen

Den nuvarande fasen av kriget mot socialism började strax efter ryska revolutionen 1917. Denna fas skiljer sig från tidigare konflikter i o m att kapitalet angriper suveräna stater, och inte bara socialistiska rörelser.

Kortare arbetsdag

I dag arbetar vi mer och längre i Sverige än tidigare. Den genomsnittliga arbetstiden ökar, tvärtemot utvecklingen i de flesta andra industriländer.
Det visar statistiken över den genomsnittliga faktiska arbetstiden per sysselsatt. Alltså all arbetstid inklusive övertid minus frånvaro.

Därför sade DFRK upp icke-spridningsavtalet.

Varför har DFRK dragit sig ur icke-spridningsavtalet (NPT)? Omständigheterna bakom det beslutet redovisas i en detaljerad rapport som nyhetsbyrån KCNA offentliggjorde den 21 januari.

Fascism, då och nu

Fascismen är inte död och anledningen till dess existens är mer än ett djävulskt påfund av en samling rasistiska förbrytare, vilket borgerliga förklaringar vill begränsa den till att vara, för att frånta sig själva det ansvar de hade för fascismens utveckling och samtidigt mörklägga för den ekonomiska sidan av saken.

Fängelseindustrin.

Fascism är den militanta, politiska rörelse där kapitalet flyttat fram sina positioner för att skydda och säkra det ”privata initiativet” mot folkliga krav. I denna, kapitalismens mest cyniska och autokratiska form måste också liberalismen med dess krav på individens frihet avskaffas emedan den ger ett visst demokratiskt spelrum som kan hota kapitalismens odemokratiska särställning.

Iraks barn är befriade.

Det väntade blodbadet uteblev när USA gick in i Bagdad, enligt svensk press. I en debatt som SVT sände, hörde jag sägas att bilder på skadade civila Irakier lika gärna kunde vara trafikoffer.
Tydligt är att Bushadministrationen inte har monopol på dumhet. Den smittar tydligen som SARS.

Arbetskraftsbrist.

Demagogerna förnekar sig inte, nu har moderaterna upptäckt att det finns ett behov av import av arbetskraft till Gällivare.
Man tar AMS’s arbetsmarknadsrapport som intäkt om framtida rekryteringsproblem med den stora befolkningsutflyttningen från Norrlands inland. Men man nämner inte ett ord om att AMS samtidigt rapporterade om ökad arbetslöshet och minskade arbetstillfällen i samma Gällivare.

Grodor á la Göran Persson

De kväkningar och uppstötningar som Göran Persson (statsminister) stöter upp, beror de på obalans, osäkerhet eller desperation?
Respekt för demokrati och folkmakt är de då inte.
I och med att regeringen beslutade om folkomröstning om svensk EMU-medlemskap den 14 september 2003 kom den första kväkningen
Blir det nej så skall svenska folket rösta tills det blir ja.

Kommunisterna tror på ungdomen

PAJALA. LO-fackens ordförande i Pajala, Kurt Björnfot, håller inte med om att ungdomarna sviker på 1 maj:
Nej, jag upplever att det blir mer och mer ungdomar i demonstrationstågen. Säkert 40 personer under 25 år gick med i tåget och deltog på vårt möte. Kurt Björnfot säger detta apropå arbetarekommunens ordförande, Åke Johdets, påstående i NSD att ungdomarna sviker 1 maj.

Stöd den folkliga pressen i Colombia.

Den 7 juni kommer Solidaritetsföreningen Jaime Pardo Leal att genomföra en stödgala till förmån för det colombianska kommunistpartiets veckotidning VOZ. Det är en fin gest och initiativ som betyder mycket för de utsatta redaktionsmedlemmarna och ett moraliskt, politiskt stöd till en tidning som mer än någon annan är utsatt för en systematisk förföljelse.

Göran Persson går hand i hand med Bush!

Bland dom första att följa USA:s direktiv att utvisa irakiska diplomater var Göran Persson. Sedan ljuger han svenska folket rätt i ansiktet när han säger att det hade ingenting med USA att göra. Vi vet att den svenska regeringen och så även Säpo gladeligen samarbetar med Bushadministrationen. Att ge Ryssland och Frankrike sitt stöd i Irakfrågan var bara ett spel för det svenska folket.

Vad gör Sverige för Palestina?

Med stöd av USA har Israel ockuperat delar av södra Libanon samt Gazaområdet och Västbanken. Ca 45 000 libaneser och palestinier har under åren dödats och upprepade gånger har hundratusentals människor fördrivits från sina hem. För att inte tala om alla grymheter Israel begår.
En tioårig gosse dödad av stridsvagnseld! Han trotsade utegångsförbudet.

Ytterligare en anledning till att inte dricka Coca-Cola!

18:e mordet inom Coca-Cola
BOGOTA I lördags mördades Adolfo de Jesus Munera Lopez, en av ledarna för facket på Coca- Cola i staden Barranquilla och vice ordförande för det regionala LO-distriktet i norra Colombia.
Mordet var det 120:e hittills i år på det colombianska facket och det 18:e på fackledare inom Coca- Cola.

Ovedersägliga bevis för kemisk krigföring från irakiska sida har äntligen kunnat påvisas!

Bush-administrationen drar en suck av lättnad.
FN går stärkt ut ur krisen.

Rätt ska vara rätt (fel i RP april, s.12)

Till Riktpunkt
Tack för solidariteten och stödet som SKP i olika former visar för Iraks folk.
Jag beklagar att ett missförstånd har uppstått.
Jag satt ungefär10 år i fängelse, men inte under Saddams tid. Det var 19.2.1949 till 27.8.1958.
 

Ungkommunister från Europa möttes i Aten

Ungkommunister från Europa mötes i Aten den 14 och 15 april. Mötets två viktigaste frågor var att diskutera antikrigsaktiviteter och EU/EMU. Vi diskuterade även många andra intressanta frågor som t.ex. utbildning, ”Thessaloniki 2003” och rasismen i Europa.

Uttalande från mötet mellan de europeiska ungkommunisterna

Vi de kommunistiska ungdomsorganisationerna som deltog på ungkommunisternas andra möte i Athen har diskuterat vår situation idag och den närmaste tiden framöver och vi vill sammanfatta det på följande sätt.
Vi följer med bekymmer den ökade aggressionen mot världens folk, mot ungdomen och deras rättigheter

1:a maj Gällivare

Första maj firandet i Gällivare var likt förra året indelat i tre olika tåg, SKP och SKU hade sin demonstration i Gällivare mitt på dagen, Vänsterpartiet på eftermiddagen och SAP-LO i Malmberget.
Vi kommunister samlades klockan 11:30 på torget i Gällivare. Molnen låg tunga och det var snö i luften, det vår en råkall 1:a maj. Vi var ett tjugotal som i alla fall trotsade vädrets makter.

Vi slåss för USA :s intressen

Varför NEJ till EMU?

Om du vill

• Bevara Sveriges bestämmanderätt över egen ekonomi
• Stoppa privatiseringen
• Bevara och bygga ut den offentliga sektorn –

då ska du rösta NEJ den 14 september!

 

Varför SKU?


Från Västkusten
- LITE NYTT

När jag satte mig ner för att skriva denna sida i RiktpunKt, drabbades jag plötsligt av en melodi. Det var en visa ur ett gammalt skillingtryck om danserskan Elvira Madigan och greve, löjtnant Sparre och deras kärlekshistoria och tragiska död.
Första meningen lyder: ”Sorgliga saker hända än i våra dar minsann”. Det händer också i dag, även om man bara tänker inhemskt eller t.o.m. bara lokalt.
GLÖM INTE KAMPFONDEN
PG. 421 53 84-1

Har Du något intressant att berätta
gör det i
Riktpunkt!

Sverige behöver fler kommunister,
bli medlem i SKP eller SKU