Fyra skäl att rösta Nej till EMU

Ökad välfärd och fria förhandlingar
Förbundskansler Gerhard Schröder gör nu ett desperat försök att få fart på den tyska ekonomin. Men den dundermedicin han rekommenderar riskerar att göra ont värre.
Schröders dilemma är han försöker uppnå två svårförenliga mål.
Å ena sidan måste han gynna sysselsättning och tillväxt. Det vill han åstadkomma med ett omfattande stöd till kommuner och bidrag till infrastrukturinvesteringar.
Å andra sidan måste han enligt stabilitetspaktens regler minska budgetunderskottet från dagens 3,8 till tillåtna 3 procent. Det vill han uppnå genom omfattande besparingar i a-kassan och sjukersättningen. Samtidigt vill han tvinga de tyska facken att i lokala avtal sänka lönerna.

Kvinnoförtryck och arbetslöshet
Arbetslösheten i Tyskland är nu drygt 4,7 miljoner, den högsta siffran som uppmätts på flera år. Till detta kommer en omfattande dold arbetslöshet genom att få kvinnor förvärvsarbetar, bara 64 procent. Avsaknaden av daghem och föräldraförsäkring låser in kvinnorna i hemmafrurollen.

Ökad tillväxt
Men genom att Europeiska centralbanken (ECB) utformar sin penningpolitik med hänsyn till den sammantagna inflationen inom hela euroområdet så hamnar Tyskland i strykklass. Eftersom inflationen i övriga EU-länder är högre än i Tyskland, ingriper ECB med höjda räntor vid minsta inflationstendens i Tyskland.
Problemet kommer att accentueras när EU utökas med ett antal tidigare socialistiska länder, vilka alla beräknas få en hög tillväxt och därmed generera en högre inflation. För att motverka en allmänt stigande prisnivå kommer ECB tvingas att föra en än mer åtstramande penningpolitik till men för övriga länder, och inte minst till förfång för Tyskland.

Vem bestämmer?
Frankrike kommer av allt att döma att även i år överskrida den tillåtna gränsen på tre procent i budgetunderskott. Kommissionen ger den franska regeringen fem månader att presentera ett program för hur de offentliga finanserna ska komma i överensstämmelse med EUs tillväxt- och stabilitetspak.