Grekland: Protester, strejk och militärvägran mot Nato-kriget

USA har beslutat att området norr om den 39:e breddgraden på Balkan är krigsskådeplats. USA bestämmer att krig pågår på andra nationers område. Detta inkluderar hela Bulgarien, Rumänien, nästan hela Italien, halva Grekland och en del av Turkiet.

I Grekland fortsätter oavbrutet protesterna mot Nato och USA. Utanför många USA- och Nato-baser demonstrerar tusentals Nato-motståndare varje dag. I Aktion, i nordvästra Grekland lyckades demonstranterna forcera porten och ta sig in på Nato-basen. I Thessalonikis hamn, där Nato-trupper och materiel samlas och transporteras vidare till FYROM, pågår dagliga blockader.

Hamnarbetarförbundet och järnvägsanställdas förbund utlyste strejk för all militär transport till krigsområdet. Många fackliga förtroendemän och medlemmar i olika fackföreningar reser till Jugoslavien för att vara "mänskliga sköldar" på broar och arbetsplatser för att visa sin solidaritet med alla folkslag i Jugoslavien. I Grekland demonstrerar greker och många albaner tillsammans mot NATO-bombningar.

Också bland värnpliktiga och officerare i den grekiska armén växer motståndet. Ett militärfartyg, jägaren Themistokles, som ingår i Nato-flottan för "övning" fick mycket kritik. Två marinsoldater och en officer vägrade att följa med på uppdraget och deklarerade att de inte skulle kriga för Nato Många soldater i Greklands armé, flotta och flyg deklarerade öppet att de ska göra samma sak.

Den grekiska regeringen försöker att tillsammans med USA:s ambassadör i Aten, Nickolas Berns, påverka det negativa opinionsklimatet i grekiska medier mot Nato:s och USA:s anfallskrig mot Jugoslavien, genom att säga att grekiska medier inte är objektiva. De grekiska medierna köper inte Nato-propagandan och skickar istället egna journalister till Jugoslavien.

De senaste dagarna syntes i Grekland ett konstigt moln. Miljöforskare och Greenpeace i Grekland varnar nu för en stor miljökatastrof i Balkan. Molnet bestod av aluminiumpartiklar, men det befaras också att explosionerna p g a bombningarna i många kemiska och läkemedelsfabriker kan förvärra situationen för hälsan i hela området. Det finns misstankar att "warthog", radioaktiva vapen, som användes i Irakkriget, av USA och NATO också används mot Jugoslavien.

Jannis Konstantis

RIKTPUNKT NR:6