PRENUMERERA PÅ:

Riktpunkt nr 7 2010

Oktoberrevolutionen
I dagarna är det 93 år sen skotten från pansarkryssaren Aurora gav en signal åt världen, vars eko rullar vidare än idag. Ett eko som är hörbart för både vän och fiende till ett socialistiskt samhälle. 

Läs mer...

Rasismens rötter
Rasismen har sina rötter i klassamhället, ett samhälle som enkelt kan delas in i kommenderande och kommenderade, där kapitalets apologeter har åtagit sig att vara de kommenderande. Det görs många försök att dölja den brutala verkligheten, men i slutändan är det ändå den ekonomiska verkligheten som avgör.

Läs mer...

Ture Nermans dikt till en förtroendeman:
Du har blivit fet kamrat

Läs mer...

EU:s ekonomiska politik är en omöjlig ekvation
Det går en nedskärningsvåg genom Europa. Länder tyngda av stora underskott och skulder tvingas banta i sina budgetar för att leva upp till de grundlagsfästa kriterierna för EMU.

Läs mer...

Kommissionen vill införa särskilda EU-skatter
EU-kommissionen lanserar planer på särskilda EU-skatter för att få in pengar till unionens budget i framtiden.
I dag består EU:s intäkter framför allt av den avgift som medlemsländerna betalar i förhållande till sin BNI, bruttonationalinkomst..

Läs mer...

Ingen lättnad för de överskuldsatta
Att Alliansen vann valet spelade ingen som helst roll för de överskuldsattas situation i Sverige.

Läs mer...

Invandrare beskjuts i Malmö – extremhögern utnyttjar läget
Flera Malmöbor med invandrarbakgrund har blivit beskjutna den senaste tiden. En av Malmöpolisens teorier är att det rör sig om en ny våldsam laserman. Sverigedemokraterna är pressade, eftersom de faktiskt demonstrerade för dåvarande lasermannen 1992.

Läs mer...

Beskjuten: ”Jag vill inte stanna hemma”
Tidningen har pratat med två av de beskjutna.
– Jag trodde jag skulle bli skjuten igen, berättar Basi Hassan, som sprang sargad flera minuter.

Läs mer...

Malmöbo: ”Gemenskapen har ökat i Malmö”
– Jag tycker detta påminner om kristallnatten i Tyskland, då var det judarna, nu är det invandrare i Malmö, säger Lars Fohrman boende på Möllevången, som deltog på en manifestation i protest mot skjutningarna

Läs mer...

Aktioner, klasskamp och diplomati
När klasskampen rasar måste du leva i nuet, eftersom allt du gör timme för timme har betydelse för framtiden. I nuet lever också historien.

Läs mer...

Afghanska mödrar gråter också
De utländska trupperna är det största hotet mot den afghanska civilbefolkningen. Den hamnar ofta i korselden mellan de stridande trupperna. Aftonbladet har lagt upp filmklipp från krigets vardag. På filmen från Afghanistan får vi se ett litet barn dö i armarna på sin mor och hur en brittisk soldat fäller en skämtsam kommentar till sin kollega.

Läs mer...

“Jag är inte rasist men...”
Lite intellektuellt snobbigt fnyser jag när jag läser Sveriges Nationella Demokratiska Partis utspel som landat i skepnad av medborgarinformation i min brevlåda. Stavfel och meningsbyggnadsfel gör deras argument skrattretande. Rasistisk dårskap gör mig bara arg.

Läs mer...

Uttalande
Regionalpolitiska satsningar på infrastruktur

Under flera decennier så har Norrbottens län producerat enorma vinster. Skogen, vattenkraften och malmen har bidragit till utveckling av hela landet. Missvisande har vi dock fått ta emot kritik om att vara stora bidragstagare - en tärande del av Sverige. Mer sanningsenligt är att vi endast fått en bråkdel tillbaka av de vinster som utvunnits i vårt län.

Läs mer...

"No ifs, no buts, no public sector cuts."
Under de senaste två veckorna har man på The Nolan Show dagligen sänt tre timmar med telefonväkteri där folket fått uttrycka sina åsikter om de brutala fyra miljarder pund stora nedskärningarna i välfärdsstaten som väntar Nordirland.

Läs mer...

- En rapport om läget i Turkiet och trycket mot progressiva krafter
D
en senaste tiden har vänsteraktivister och andra progressiva burit skyltar med texten “Vems tur är det nästa gång?” (“Sira kimde”) på. I främst Istanbul och Ankara men också i andra delar av landet har gatorna fyllts av protester mot regeringen. I dessa demonstrationer har intellektuella, kulturpersonligheter och författare deltagit sida vid sida i samarbete med arbetarnas och tjänstemännens fackförbund och ingenjörernas och läkarnas samfund.

Läs mer...

Ständiga övergrepp mot elementära mänskliga rättigheter i turkiska fängelser
I turkiska fängelser och häkten pågår idag dagligen odemokratiska ageranden som är emot internationellt accepterade förordningar om mänskliga rättigheter. Många fångar lider av dödliga sjukdomar och får inte den vård de behöver och har rätt till. Detta har lett till att många har gått bort, och andra väntar på sin död i fängelserna.

Läs mer...

Förädlingsindustrier till Norrland
Inför valet den 19 september återfanns bara ett konkret förslag, från det lilla partiet SKP, för arbete åt alla. Andra partier hade inte mycket att komma med. Vattenkraften från Norrlands älvdalar från Dalälven i söder till Luleälven i norr kammar hem miljardvinster. Dessa vinster, rätt använda, borde investeras till nya industrier i norra Sverige. I Norrbotten rovbryts våra malmer och går mestadels på export.

Läs mer...

Dödsolyckor i arbetslivet ökar dramatiskt
Andelen arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har ökat dramatiskt enligt Arne Ågren på Arbetsmiljöverket. Sedan år 2000 har antalet dödsfall i arbetslivet ökat.

Läs mer...

Dikt, lögn och Wikileaks
Wikileaks dokument visar att USA har tystat ned mord, våldtäkter och tortyr i Irak, och att order kommer från högsta ort att lägga locket på. Men det är i stort bara de irakiska säkerhetsstyrkornas brott mot mänskliga rättigheter som påvisas.

Läs mer...
linje

Nobels Fredspris
Återigen utmärker sig den norska Nobelkommittén med en suspekt utnämning av fredpristagare. Förra året gick Nobels fredspris till Barack Obama, som samtidigt öppet förde två krig, i Irak och i Afghanistan. Hur många hemliga och subversiva operationer som fördes av den stat han stod i ledningen för är en väl förborgad statshemlighet i USA.

Läs mer...
linje

Particentralens öppettider
torsdagar 16.00 – 19.00
Telefon 08 – 735 86 40
Adressen är: Flyghamnsgatan 1, 128 35 Skarpnäck

Malmberget
Tisdagar, onsdagar torsdagar 9.00 – 15.00
Telefon 0970 – 202 44
Adressen är: Torget 9
983 32 Malmberget

Prenumerera på Riktpunkt

Glöm inte Kampfonden 421 53 84-1 eller BG 636-7080
Har Du något intressant att berätta gör det i Riktpunkt!
Sverige behöver fler kommunister, bli medlem i SKP eller SKU!