“Jag är inte rasist men...”

Lite intellektuellt snobbigt fnyser jag när jag läser Sveriges Nationella Demokratiska Partis utspel som landat i skepnad av medborgarinformation i min brevlåda. Stavfel och meningsbyggnadsfel gör deras argument skrattretande. Rasistisk dårskap gör mig bara arg.

Reinfeldt och hans följe sägs bli knäsvaga över SD:s frammarsch. Varför? En samling f.d. vitmaktinteriörer ska väl inte skrämma en statsminister? Väljarna vet vad SD står för men detta till trots så väljer nästan 6 % att rösta på ett parti som vill skruva klockan tillbaka mot Kristallnatten och bayersk 30-talsmentalitet. Nä, de etablerade partiernas oro ligger i de smårasistiska röster som de vet finns i de egna leden. Oräkneliga gånger har jag suttit i diskussion med gråsossar, stolta medlemmar i SAP, som sagt : “jag är inte rasist men...” och därefter kommer de mest obehagliga skämt och påståenden om muslimer, om kvinnor i sjal, om gruppvåldtäkter, om “hedersmord”, om halalslakt etc. Som grädde på det rasistiska moset spetsar man anrättningen med : “...alltså missförstå mig inte, jag är inte rasist men....”.

Man bygger sitt tänkande och tyckande på ren okunskap som vore man en Jan Björklund, satt att tolka Marx och Engels till kapitalismens fördel. Jag blir skrämd av de tongångarna. Att nära dessa ormar vid sin barm borde ge Sahlin rysningar längs ryggraden. Lika tragiskt är det när Folkpartiet säger att man vill värna om människors lika värde och i nästa mening vill förbjuda burka emedan Centerpartiet jollrar vidare på Stureplan och glömmer bort att deras gamla väljare på landsbygden har bildat små lokala partifraktioner som framstår som lika icke-rumsrena som SD. När välståndet och okunnigheten tillsammans får grogrund i vårt samhälle så blomstrar också främlingsfientligheten.

När Skånepartiet rasar mot islam så kan jag bara le åt idiotin och galenskapen men när samma ord ramlar ur munnen på medlemmar från våra riksdagspartier, ja då surnar mjölken och klockorna stannar. Antingen är man för grundläggande mänskliga rättigheter som stiftats i lagar och förordningar eller så är man emot. Vill man från dessa rasisters sida, oavsett partitillhörighet, verkligen sätta sig upp mot våra grundläggande lagar och betala priset för att leva i en odemokratisk värld ?

Sverige byggdes inte av ynkryggar fulla av fördomar och ska således inte styras av dessa nu. Vi måste alla vara vaksamma och ställa oss upp mot rasism även i de led där man säger sig vara emot densamma. Betänk : om man bor i ett mögelhus tillräckligt länge så kan stanken till slut kännas både naturlig och hemtam.

Rickard Rockheden