Aktioner, klasskamp och diplomati

Sjukvården är dyr och för den fattige obefintligNär klasskampen rasar måste du leva i nuet, eftersom allt du gör timme för timme har betydelse för framtiden. I nuet lever också historien.

Den 15:e oktober, " Arbetets dag", firades fransmannens sista dag i Tunisien vilket var år1957.

Tunisien är ett arabland men araberna kom hit först 600 år efter Kr. och innan dess hade fenicier, romare och vandalerna från Sverige och Norge slagit sig ner i "Ifrika" som det då hette eftersom Tunisien var det första land som "upptäcktes" av den här kontinenten.
 
Och nu pågår något i Sudan! TV-kanalen Al Jazeera visar demonstrationer, massmöten och arga röster som talar om Israel, USA och den palestinska frågan.

I Tunisiens huvudstad Tunis har nyligen ett panarabiskt toppmöte avslutats och president Zine Ben Ali går balansgång mellan "saudis”, Europa och sitt eget folk.

Bara 35 km utanför den tunisiska kusten ligger närmaste italienska ön, men Medelhavet, som tidigare varit en farled där förbindelser knutits mellan olika folk, är avspärrat!

Varje år omkommer flera tusen människor som försöker ta sig över till Europa, antingen via Marocko till Kanarieöarna, från Libyen till Lampedosa eller från Cap Bon i Tunisien, där jag nu bor, till Italien.
En morgon kunde emellertid presidenten vakna upp till ett hav, som annars brukar bevakas av polisbåtar och piratskepp lastade med turister, med ett antal guppande tomma gummibåtar i horisonten.
Nu var detta inte rester av tragiska människoöden utan en aktion av den underjordiska, illegala och starkt växande oppositionen, i syfte att rikta uppmärksamhet på rådande förhållanden.

 

Fiskarna i Hammamet har exempelvis under alla de år som jag rest till Tunisien gått i spetsen för olika aktioner till försvar för sina fiskevatten och andra rättigheter. 

 

Det har handlat om protester mot 

1 Utfiskning från stora trålare med multinationella ägare o besättning
2 Fiskegränsen som också förflyttats längre bort från land for att ge större utrymme åt bl.a. gästbåtar som besöker presidentens sommarresidens vilken råkar ligga en knapp kilometer från där vi bor i ett fattigt arabkvarter.
3 Upphandlare som fått monopol på försäljningen av fisk och också sätter de priser de vill.
4 Landsmän som accepterar försämrade levnadsvillkor för hela befolkningen men i stället för att protestera går till moskén och ropar Allah är stor.

 

Så efter fembönen en dag ser jag hur ett lastflak med frukt och tillika en truck med fisk har körts fram utanför moskén snett emot en av de illa omtyckta fiskförsäljarna. 

 

Männen som, omtumlade av den helige anden, satt på sig skorna och i hast gått ut från moskén möts av ivriga fisk- och fruktutropare som erbjuder färska varor till priser långt under butikernas på gatan. Så skippar man mellanhänder!

 

I Sverige har det röstats om alliansen kontra sossar och övrig s.k. vänster medan folket stått utanför. I Tunisien är vi hela folket mot diktaturen och de utländska intressena.
 
Men här finns inga sociala skyddsnät, ingen a-kassa eller något socialbidrag. Den som blir sjuk måste betala mycket dyrt for vården. Detta kan tyckas hårt men i Tunisien har vi varandra och vi har vår solidaritet. Den brukar man kunna lita på.
 
CHARLOTTE SVÄRDSTRÖM