Malmöbo: ”Gemenskapen har ökat i Malmö”

– Jag tycker detta påminner om kristallnatten i Tyskland, då var det judarna, nu är det invandrare i Malmö, säger Lars Fohrman boende på Möllevången, som deltog på en manifestation i protest mot skjutningarna.

Det var den 25 oktober som det ordnades en manifestation av nätverket ”Malmö hjärta mångfald” på Gustav Adolfs torg i protest mot skjutningarna. Det var ett 100-tal deltagare som trotsade regnet. Facklor lyste upp torget och ljuset de gav symboliserade gemenskapen bland Malmöborna, tyckte en deltagare. Sedan dess har fler manifestationer och demonstrationer för gemenskap och solidaritet.
Gemenskapen i Malmö har ökat de senaste veckorna, anser Magdi, boende i Malmö.

– Han har misslyckats med att skapa den atmosfären han ville. Det har istället skapats en atmosfär där gemenskapen ökat mellan Malmöborna. När jag möter svenskar ler de för att lugna och visa solidaritet, anser Magdi.

Daniel Nilsson, bosatt i Fosie, tycker att det är förklarligt att malmöborna i denna situation känner rädsla:

– Rädsla för en lönnmördare som fegt smyger kring och angriper folk, säger Daniel Nilsson.

– Sjuka tankar har även de sina rötter i den verklighet vi lever i, och när de styrande politikerna föredrar att tala om integration och en misslyckad sådan är orsak till problem så utnyttjas det av högerextremister till att sprida rasistiska och nynazistiska budskap, vi har hört det från Sverigedemokraterna i hela valrörelsen, och här i Malmö har vi även ett parti som Skånepartiet, säger han och poängterar att deras propaganda inte skulle ha någon grogrund i ett samhälle som präglas av social rättvisa och jämlikhet.

Daniel Nilsson menar att massarbetslösheten och nedskärningar i socialförsäkringssystemen är det väsentligaste bidraget till de rasistiska partiernas framgångar, en rasism som sen de etablerade partierna klär i andra politiska skepnader.

– Istället för att följa FN:s paragraf 23 om mänskliga rättigheter, en paragraf som lyder, ”var och en har rätt till ett fritt valt arbete för sin och sin familjs försörjning”. Det är bland annat genom att förvägra människor denna rättighet som rasistiska tankegångar växer fram och får sin näring. Överheten är rädda för ett enat folk, och isynnerhet om svenskar och invandrare skulle börja tillsammans kämpa för sina sociala och mänskliga rättigheter.

Han ger exempel på andra länder i Europa där främlingsfientligheten sprids.

– Vi hör hatet i Frankrike, där Sarkozys diskriminerar och förföljer romer. I Holland har ett parti som ser muslimerna som sin fiende hamnat i regeringsställning. I Tyskland talar Angela Merkel om att invandrarna inte ingår i det kulturella mönstret för Tyskland. Och i vårt grannland Danmark ingår också rasisterna i regeringsunderlaget.

– Vi behöver inte de rasistiska partierna, det är de styrande som behöver dem för att dölja sina misstag. Sluta prata om integration, prata i stället om massarbetslösheten och den sociala nedrustningen och tala om vem som tjänar på den, säger Daniel Nilsson.

Fredrik Jönsson, Malmö