Beskjuten: ”Jag vill inte stanna hemma”

Tidningen har pratat med två av de beskjutna.
– Jag trodde jag skulle bli skjuten igen, berättar Basi Hassan, som sprang sargad flera minuter.

På lördagseftermiddagen den 23 oktober hölls det en manifestation mot våldet, arrangerad av Forum för religiös samverkan i Malmö (Firsim). Firsim omfattar de flesta av Malmös kristna, judiska, muslimska, buddhistiska och hinduiska församlingar och organisationer. Manifestationen var vid en busshållplats, på Nydala, där en 28-åring sköts ned tidigare i veckan.

Riktpunkt kunde som första tidning avslöja att Naser Yazdanpanah, vars skrädderi och frisörsbutik blev beskjuten lördagskvällen den 23 oktober, var på den antirasistiska manifestationen tidigare under dagen. En kort stund efter larmet publicerade Riktpunkt.nu uppgifterna. Tidningen tog sitt samhälleliga ansvar och tipsade andra för att förklaringarna som spridits på nätet, nämligen att det var ett vanligt rån, borde dementeras. Naser Yazdanpanah har sedan före valet i september en antirasistisk affisch på sin butikslokal där det står: ”Jorden är endast ett land, och mänskligheten dess medborgare.”

Både Naser Yazdanpanah och Basi Hassan blev beskjutna, skotten har troligtvis rasistiska motivDet var strax före stängningen på Lönngatan som Naser Yazdanpanah stod och strök i butiken när han hörde att rutorna precis framför honom krossades. Han trodde det var någon som kastade gatsten och gick ut för att se efter. Naser Yazdanpanah mötte antagonisten utanför lokalen, och tog tag i honom; det uppstod handgemäng och samtidigt skrek motståndaren ”Släpp mig!”, brusade upp och lyckades skalla butiksägaren. Sedan försvann angriparen på en cykel, då hade SOS Alarm redan larmats av grannskapet. Polisen kom snabbt och Naser Yazdanpanah lade märke till att han fått två lösa tänder och en svullnad i ansiktet.

Det visade sig snabbt vara två skotthål i fönsterrutan. Enligt polisen har Naser Yazdanpanah lämnat bra signalement på mannen. Hans kläder undersöks nu av Statens kriminaltekniska laboratorium.
Senare under lördagskvällen besköts även en lägenhet i stadsdelen Husie, även det med pistolskott. Barnfamiljen vars lägenhetsfönster besköts är den enda i trappuppgången som har invandrarbakgrund. Ingen kom till skada denna gång

Naser Yazdanpanah har öppet som vanligt på söndag, dagen efter skottlossningen. Han har varit på arbetet sedan 06:30, skillnaden idag är att han knappt sovit något. Naser Yazdanpanah säger till Riktpunkt:

– Situationen i Malmö känns tråkig. Men jag vill inte stanna hemma så de tror de lyckats skrämma mig, säger han.

Ser du något samband mellan Sverigedemokraternas framgångar och det som händer i staden?

– Det kan jag inte svara på, men jag älskar alla människor i världen oavsett etnicitet. Jag älskar även de som är emot invandrare.

– Jag hoppas att de som mår psykiskt dåligt får hjälp från sjukvården.

Några veckor tidigare, den 10 oktober, på busshållplatsen där Norra Grängesbergsgatan möter Lönngatan blev Basi Hassan skjuten. Han hade varit hos sin syster och väntade på sista bussen för att åka hem till Rosengård. Ungefär vid 23.30-tiden blir han skjuten – blodet strömmar ner på marken.

– Efter några sekunder börjar jag springa för att inte bli skjuten igen. Jag sprang flera minuter tills jag möte polisen, som jag ropade på.

Skytten torde ha stått på andra sidan gatan, framför Naser Yazdanpanah skrädderi och frisörbutik, som skulle komma att bli beskjutet några veckor senare.

Kulan gick genom Basi Hassans kropp utan att skada inre organ. När vi träffar honom efter några veckor har han just varit på ett läkarbesök. Han har sedan han blivit skjuten visat magen ett otaligt antal gånger, han börjar förståeligt nog bli trött på journalister. Trots allt är han väldigt glad av sig.

– Jag drömmer mycket och jag gillar inte att ta bussen mer nu.

Basi Hassan vill visa för alla att de ska se att han ”inte är farlig eller kriminell”. Som ett försvarstal, för att han har blivit skjuten.

– Nu känner alla igen mig och börjar prata med mig, skrattar han. Busschaufförer, kompisar och till och med släktingar bosatta i andra länder har tagit kontakt med mig.