PRENUMERERA PÅ:

Riktpunkt nr 6 2010

Slaget om mittenväljarna
Valrörelsen är nu avslutad och de borgerliga partierna har fått förnyat förtroende för att plundra det arbetande folket. Den socialdemokratiskt ledda oppositionen var inte kapabel till att lägga fram en politisk plattform som tilltalade folket utan den var snarast en variant av den borgerliga för att vinna vad som brukar kallas ”slaget om mittenväljarna”.

Läs mer...

Oh, starka män gör vägen fri…
De historiska varningsklockorna borde idag ringa i var mans öron. Vi ser en upprepning av historien, där fascismen och populismen gör framsteg i finanskrisens spår. EU har de senaste åren genomgått en skrämmande utveckling och antagit en politik som ligger i de radikalt nationalistiska, främlingsfientliga och rasistiska intressen. Populistiska partier tar plats i regeringarna och i egenintresse för sin maktställnings skull flirtar de etablerade politikerna in sig hos populisterna och de får därmed inflytande i politiken.

Läs mer...

Tänkvärt
Det är inte ett problem att skriva kollektivavtal och träffa överenskommelser med utländska företag. Problemet är att de inte följs.

Läs mer...

A-kassefrågan: Den enes död blir den andres bröd
En av avsikterna med de försämrade villkoren och den högre egenavgiften till a-kassan, som infördes 2007, var att den skulle dämpa lönekraven. Nu utförsäkras många från a-kassorna.

Läs mer...

Riksdagspartiernas konstitutionella mörläggning
80 procent av besluten i riksdagen är på ett eller annat sätt påverkade av EU. 60 procent av punkterna på en dagordning från kommunfullmäktige påverkas av EU.

Läs mer...

Vad gör facket för de arbetslösa?
Den mycket berättigade frågan ställer sig Mikael Pettersson från Norrköping den 5 oktober i Aftonbladet.

Läs mer...

Ny minister - men samma politik
Arbetsmarknadspolitiken får som väntat en ny minister. När regeringen Reinfeldt skall förnya sig väljer man en före detta kriminalinspektör, Hillevi Engström. En av hennes meriter lär vara att hon arbetat som ombudsman inom Polisförbundet i fem år. Och grundat på de senaste årens utveckling inom poliskåren består då förmodligen hennes erfarenheter i att vara en trogen beskyddare av maktelitens allt mer brutala politik.

Läs mer...

Den stora katastrofen
Fredrik Reinfeldt söker nu en lösning för att inte behöva regera tillsammans med Sverigedemokraterna.

Läs mer...

Mänskliga Rättigheter i en globaliserad värld

Att formulera mänskliga rättigheter går tillbaka till upplysningstiden och den borgerliga revolutionen då människans och medborgarens rättigheter mot feodalismens förtryck, politiskt beroende och ojämlikhet beskrevs.

Läs mer...

Folket kapitulerar inte för någon
Uttalande från centralkommitténs generalsekreterare för Greklands Kommunistiska Parti KKE angående omröstningsförslaget till "kamp mot extremism" som av Europarådet marknadsförs i EU- parlamentet.

Läs mer...

Framgång för vänstern i Venezuela
Parlamentsvalet i Venezuela är över och de som även i fortsättningen vill ha en alternativ politik har återigen segrat. Det var ett val som borgerlig massmedia vill beskriva som förlust för den socialistiska alliansen med Hugo Chavez i spetsen.

Läs mer...

INSÄNDARE
Mexiko – inför stundande kollaps!?
När man läser nyhetsrubrikerna i media är det alltför ofta Mexiko som omnämns. Våldsbrottsspiralen har ökat något markant i landet. ”Våldsspiralen riskerar rättssäkerhet och stabilitet i Mexiko där korruption, rädsla och ond bråd död är följt i spåren av kartellernas ökade makt.

Läs mer...

INSÄNDARE
Likriktning i skolvärlden skapar monokultur och immobilitet!

Flera svenska pedagoger, professorer, forskare och näringslivsrepresentanter lobbar för ett införande av ett gemensamt utbildningssystem av europeisk modell. På exempelvis Lunds universitet hoppas man att så kallad kvalitetssäkring med inspiration från Europa ska bistå utvecklingsländer som Indien att utbilda kunskapsarbetare ”som matchar både den egna industrins och den globala marknadens behov”.

Läs mer...

Statskuppförsök i Ecuador avvärjt
Den 1 oktober så lyckades säkerhetsstyrkor att frita President Rafael Correa som hölls gisslan av polis när han befann sig på ett sjukhus efter att ha utsatts för en tårgasattack. Correa har retat gallfeber på finansoligarkin och imperialismen, framför allt USA, genom förstatligande av oljeindustrin, utsparkandet av amerikanska trupper och vägrandet av betala tillbaka vissa av landets lån till internationella banker och kreditinstitut.

Läs mer...

Fabrikationen av lögner fortgår
I går levererade Rysslands justitieminister 20 volymer bevismaterial för exekutionen av polska officerare i Katyn. I enlighet med ett uttalande från de ryska myndigheterna och som en första del mottog Polen under maj månad 6 lådor dokument som vägde 72 kilogram..

Läs mer...

Lyckliga bidragstagare
Tidningen Financial Times Deutschland har undersökt de avgående EU- kommissionärernas förmåner. Trots nya välbetalda jobb får 17 före detta EU-kommissionärer a-kassa uppger FTD.

Läs mer...

Valet i Lettland
Swedbank och SEB fick den regering de önskade i det lettiska parlamentsvalet. I nättidningen Rysslands röst kan vi läsa på vilka villkor.

Läs mer...

Val rapporter
Stockholm, Skåne, Uppsala, Gällivare.

Läs mer...

Ett bättre Sverige är fortfarande möjligt
Valrörelsen är över, kapitalet stärker sitt grepp om politiken. Två block tävlade om att kunna verkställa EU-diktaten på bästa möjliga sätt, den politiska linjen som stakades ut med Sveriges EU-anpassning fortsätter. En politik som fått förödande konsekvenser för det arbetande folket. Försvagade fackföreningar, raserade socialförsäkringssystem, privatiseringar och utförsäljningar av statlig egendom har varit legio sedan början av 1980-talet.

Läs mer...
linje

Particentralens öppettider
torsdagar 16.00 – 19.00
Telefon 08 – 735 86 40
Adressen är: Flyghamnsgatan 1, 128 35 Skarpnäck

Malmberget
Tisdagar, onsdagar torsdagar 9.00 – 15.00
Telefon 0970 – 202 44
Adressen är: Torget 9
983 32 Malmberget

Prenumerera på Riktpunkt

Glöm inte Kampfonden 421 53 84-1 eller BG 636-7080
Har Du något intressant att berätta gör det i Riktpunkt!
Sverige behöver fler kommunister, bli medlem i SKP eller SKU!