Val rapporter

Stockholm

Stockholmsdistriktets styrelse gjorde tidigt en strategisk bedömning var i Stockholms kommun och i övriga länet det skulle vara mest meningsfullt att verka med torgmöten och utdelning av SKP:s Valextra. Vi vet vilka stadsdelar som av tradition är arbetarklassområden och vi vet att arbetarklassen i dag också bor i förorterna. Vi bedömde våra egna krafter och vi tittade på den hjälp vi kunde få av en rad broderpartier. Så höll vi t.ex. torgmöten i Bagarmossen, Högdalen, Skärholmen, Rinkeby och Hässelby gård men även i Botkyrka kommun. Vi ville självklart även visa oss i Stockholms city och genomförde därför appellmöten vid Sergels torg och Södermalmstorg vid T-banestationen Slussen. Det blev sammanlagt 20 torgmöten eller utdelningstillfällen under två månader.

Vår utrustning var enkel men vi väckte uppmärksamhet med tre vajande SKP-fanor, skylten Sveriges Kommunistiska Parti, vårt material och en nyförvärvad effektiv megafon som användes av Kjell, Barbara, Paulina och Ali. Det blev många intressanta möten med människor- nyfikna, entusiastiska, tacksamma, skeptiska och även avvisande. Vi törs säga att flera tusen människor till i Stockholmsområdet nu vet att det finns ett kommunistiskt parti. Vi hade ju ingen valstuga men till lokalen i Skarpnäck kom fler människor än vanligt och det blev intressanta politiska diskussioner.

Distriktet blev även inbjudet av tre broderpartier att informera om SKP och valet. Anmärkningsvärt, om även inte att förvånas över, är att Sveriges Television och Sveriges Radio stoppade ett filmprojekt av två unga frilansjournalister som hade kunnat leda till en presentation av SKP. Enligt TV och Radio var det inte intressant för tittarna/lyssnarna. Projektet var att via en serie filmer presentera mindre partier och deras politik. SKP:s vice ordförande Lars Lundberg intervjuades. Hört talas om den fria pressen? I juni runt kronprinsessbröllopet fick först den franska agenturen AFP byxångest och nu vår egen public service.

På valdagen lades valsedlar ut i ca 60 olika vallokaler och vi vill ännu en gång tacka alla kamrater som ställde upp. Vi gläds över nya kontakter, den välvilja och uppmuntran vi har mött. Och SKP har fått röster där vi har genomfört ett valarbete. Vid nästa val gäller det att även ställa upp med kommunala listor och en landstingslista.

Skåne

Valrörelsen i Skåne har varit intensiv med appellmöten på ett flertal orter. Förutom i Malmö var det Lund, Helsingborg, Trelleborg och Ystad som besöktes, där även Riktpunkt Valextra delades ut.

Appellmötena gav oss många tillfällen till dialog med väljarna och många av dem instämde i vårt påstående att det inte räcker med att byta regering, vi behöver en ny politik. Valresultatet visar dock att alla inte var tillräckligt övertygade för att fullfölja det genom att rösta på SKP.

Valrörelsen och appellmötena gav också tillfälle att skola nya talare för partiet, vilka klarade det med bravur.

I Malmö hade kommunisterna en valbod som besöktes av många intresserade, där såldes också en del litteratur och delades ut Valextra liksom den lokala och den regionala valfoldern. En hel del tog också tillfället i akt att hämta valsedlar till de tre valen. Valboden placerades ut fyra veckor innan valet och var öppen varje dag mellan klockan 10.00 och 19.00. Förmodligen besöktes valboden av ca 10 000 människor under den tiden. En hel del skolklasser skaffade sig material där för skolarbete, vilket bör båda gott inför framtiden, liksom de skolpresentationer SKU genomförde.

Ett 40-tal valtavlor placerades också ut på strategiska platser i Malmö, dessa var klädda med parollen ”Ett bättre Sverige är möjligt, rösta på Sveriges Kommunistiska Parti”.

Valresultatet var kanske inte vad vi hade förväntat oss efter de positiva signalerna vi mötte i valrörelsen, men kampen för en ny politik förs inte enbart under valrörelsen utan fortsätter nu i alla de massorganisationer där vi är verksamma. Kampen mot högerextremism och nyfascism kommer också att prioriteras. Det gör vi genom att bearbeta de bostadsområden med hög arbetslöshet och sociala problem, där Sverigedemokraterna lyckats intala de boende att det är invandrarna och andra etniciteter som orsakar problemen som de drabbas av. Därmed döljer dessa att det är kapitalet och dess politik som skapar massarbetslösheten och social utslagning. Sverigedemokraterna är försvarare av denna reaktionära politik som pålagts oss under årtionden.

I valrörelsen fick vi också tre nya medlemmar, dem hälsar vi välkomna, och kan konstatera att vi gick stärkta ur valrörelsen, och kan därför öka tempot i vårt massarbete.

Uppsala

Som ett steg i valkampanjen 2010 hade SKP den 11 september ett torgmöte på stora torget i centrala Uppsala. Några kamrater från Stockholm höll tal medan vi andra delade ut valinformation och valsedlar till de förbipasserande. Mycket material blev utdelat och en hel del folk stannade till för att lyssna på talarna och diskutera med oss. Folk man pratade med såg det hela positivt och tyckte att det var trevligt att vi var där och visade upp oss och vår politik samt visar på att det faktiskt finns alternativ. Mötet blev mycket lyckat då det faktiskt sammanföll med dagen för kulturnatten vilket gjorde att det var fullt med folk nere i centrum där vi stod. Exponeringen blev på så sätt större än vad vi trodde den skulle bli vilket var väldigt positivt och glädjande eftersom vi trots allt är ett ganska litet parti än så länge. Torgmötet gjorde dock en del personer intresserade och nyfikna på partiet så vi får se vad detta leder till. Oavsett så har vi gjort en skillnad genom att bara visa upp oss och visa vad vi står för.
Nu är valrörelsen över för den här gången och valet blev som det blev. Kampen slutar dock inte för det utan Sveriges Kommunistiska Parti och Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund fortsätter att kämpa!

Gällivare

Valarbetet
På frågan om vi påbörjat vårt valarbete så brukar vi framhålla att det påbörjats 1917. Det kan tolkas på ett skämtsamt vis, men det finns en djupare innebörd i påståendet. Som kommunister så måste man bedriva politik dagligdags och det ute bland massorna och i de tillhörande så kallade massorganisationerna. Kommunistisk politik kan inte förpassas till att vara ett "valarbete" som upptas sex månader innan själva valdagen. Den gode Lenin sade: "Valen till de borgerliga parlamenten är endast en mätning av styrkeförhållandena mellan klasserna – medan livet utanför dessa församlingar är den verkliga arenan för klasskampen.”.

Valresultatet
Valet till Gällivare kommunfullmäktige var en framgång trots att vi inte lyckades ta flera mandat. Vi erhöll 548 st röster vilket är en ökning med 0,10% eller +34 st röster från valet 2006. Det motsvarar 4,62 % av det totala antalet röster. De partierna som gick framåt var förutom Kommunisterna; Socialdemokraterna +2 mandat, Moderaterna +1 mandat och Miljöpartiet +1 mandat. De övriga: Vänsterpartiet -2, Norrbottens Sjukvårdsparti -1, Folkpartiet -1. Sverigedemokraterna behöll sitt mandat men minskade röstmässigt. Folkpartiet fick göra förra valets förlorare, Centerpartiet och Kristdemokraterna, sällskap och lämna fullmäktige.