Lyckliga bidragstagare

Tidningen Financial Times Deutschland har undersökt de avgående EU- kommissionärernas förmåner. Trots nya välbetalda jobb får 17 före detta EU-kommissionärer a-kassa uppger FTD.
Till skillnad från den svenska a-kassaeberättigade behöver kommissionärerna inte gå från hus och hem, och de får dessutom behålla förmånerna när arbetslösheten tagit slut och de har fått välbetalda arbeten. En del som lobbyister och andra som rådgivare åt storföretag och banker.  Bland andra får den tidigare irländske kommissionären Charlie McCreevy uppemot 110 000 kronor i månaden från EU-kommissionen samtidigt som han kasserar in lön från Ryanair där han sitter i styrelsen.  

Det är inte bara irländaren Charlie McCreevy som har börjat arbeta för företag som kan ha nytta av en kommissionärs kontakter och kunskaper. Den tidigare bulgariska kommissionären för konsumentfrågor, Meglena Kuneva, har tagit tjänst vid den franska banken BNP Paribas. Den före detta österrikiska kommissionären Benita Ferrero Waldner anlitas numera av den tyska försäkringsjätten Munich Re och listan kan göras ännu längre.

Andra kommissionärer som fortfarande står på kommissionens lönelista är Italiens nuvarande utrikesminister Franco Frattini och Litauens president Dalia Grybuskaite.
Det finns en opposition mot de här reglerna även inom EU-parlamentet som kräver skärpta regler, och för att genomdriva det hotar man med att inte godkänna budgeten.
Knappt fem miljoner kronor hotar EU-parlamentet med att dra in om deras krav inte uppfylls. Bättre redovisning av EU-kommissionärernas och deras familjers ekonomiska intressen, mer öppenhet kring uppdrag, skärpta regler när det gäller att ta emot gåvor och hårdare krav för att ta jobb i privat sektor efter avslutad tjänst. Det är några av de krav på förändringar som EU-parlamentarikerna i budgetutskottet ställde när nästa års budget behandlades.

Det finns i dag en så kallad etisk kommitté som avgör från fall till fall om ex-kommissionärers nya uppdrag innebär en intressekonflikt, men ingen av de kommissionärer som hittills undersökts har fått någon anmärkning när det gäller nya uppdrag. Alter-EU kallar kommitténs undersökningar för ytliga och otillräckliga.

– Man kan inte bara lita på vad personen själv säger om sina nya uppdrag, säger Olivier Hoedeman på Corporate Europe Observatory, som är en del av Alter-EU.
Michael Mann, kommissionens talesperson för inter-institutionella relationer och administration, bekräftar att man bara går på kommissionärens egna ord. Men han tycker att de nuvarande reglerna fungerar bra.

– Det är klart att vi litar på vad ex-kommissionärerna själva säger. Men man ska komma ihåg att det här är personer som är fullt medvetna om sitt ansvar och har sitt rykte att tänka på, och jag tror inte att de skulle göra något som riskerar att skada det ryktet.

Men att skada oberoendet, det är just vad en del före detta kommissionärer gör, enligt Olivier Hoedeman. Särskilt allvarligt ser han på två fall: tysken Günter Verheugen och irländaren Charlie McCreevy. Verheugen har enligt Alter-EU startat upp en egen lobbyorganisation, European Experience Company. Han har också uppdrag för Royal Bank of Scotland.

– Hans nya uppdragsgivare har själva sagt att de är glada över att ta del av de kunskaper som Verheugen fått genom sitt arbete på kommissionen, säger Oliver Hoedeman.

Charlie McCreevy är före detta kommissionär med inre marknaden som område, och fick bland annat kritik av parlamentsledamöter under finanskrisen för sitt motstånd mot att reglera hedge-fonder. Nu sitter han i styrelsen för investeringsföretaget NBNK som köper upp banktillgångar.

Källa: www.europaportalen.se