Statskuppförsök i Ecuador avvärjt

Ett statskuppförsök i Ecuador har avvärjts. Den 1 oktober så lyckades säkerhetsstyrkor att frita President Rafael Correa som hölls gisslan av polis när han befann sig på ett sjukhus efter att ha utsatts för en tårgasattack. Correa har retat gallfeber på finansoligarkin och imperialismen, framför allt USA, genom förstatligande av oljeindustrin, utsparkandet av amerikanska trupper och vägrandet av betala tillbaka vissa av landets lån till internationella banker och kreditinstitut. Droppen som fick bägaren att rinna över var den nya lag som innebär nedskärning av byråkratin nu när kapitalets kris har drabbat Ecuador, en politik som går tvärtemot vad vi har sett i största delarna i världen där det är det arbetande folket, sjuka och pensionärer som har fått betala priset för finanskapitalets lottospel.
Kuppförsöket misslyckades eftersom man missberäknade folkets stöd. När de fick reda på att deras president hölls gisslan av vad som beskrivs av borgerlig media som ”protesterande polis” så gick hundratusentals människor ut på gatorna för att visa sin avsky. Militären bedyrade sin trohet till presidenten men förhöll sig passiv, inväntande folkets reaktion och när de såg folkets vrede så insåg de att spelet var slut.

Återigen så försöker de krafter som påstår sig värna om demokrati att störta en folkvald president som för en alternativ politik, en politik som gynnar de arbetande istället för kapitalet. Och återigen så visar det sig att den nya eran med den fredsprisbelönte Barack Obama som skulle göra slut på statskupper i Latinamerika är inget annat än en bluff.