PRENUMERERA PÅ:

Riktpunkt nr 5 2010

Inför slutspurten
Vi befinner oss i slutspurten inför valet 2010. Endast några få veckor återstår och frågetecknen som skulle rätas ut med Almedalsveckan lämnade flera mer förvirrade än tidigare, eller som en borgerlig dagstidning skrev ”alla blev förlorare”. Vi har från vårt parti vid ett flertal tillfällen förklarat att det inte finns några större skillnader mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen och Almedalsveckan visade med tydlighet att så är fallet.

Läs mer...

Att sitta på två stolar
I en debattartikel (DN 8 augusti) skriver Vänsterpartiet helt riktigt att ”Skolan är en sedelpress för aggressiva aktiebolag” och som en följd av detta vill man stoppa de aktiebolag som tar ut stora vinster från fristående skolor.

Läs mer...

SKP: Bemanningsföretagen har inte på arbetsmarknaden att göra
Bemanningsföretagen är i blåsväder igen. Samtidigt så säger allt fler företag upp sina anställda och hyr sedan in personer från bemanningsföretag.
– För den som kan sin historia är det svårt att inte se parallellen till forna tiders daglönare som användes för att pressa löner och villkor på arbetsplatserna, säger SKP:s facklige sekreterare Lars Lundberg.

Läs mer...

Utebliven intervju med AFP (Agence France-Press)
Sveriges Kommunistiska Parti- SKP blev uppringt av Ivan Couronne, journalist på AFP, för att delta i ett program i fransk television angående vårt partis syn på monarkin med anledning av prinsessbröllopet. Vi tackade ja och ställde in oss på ett möte i SKP Stockholms distrikts partilokal i Skarpnäck.

Läs mer...

Valet 2010:”Vi tycker att Sverige behöver en ny politik”
Den 19 september är det val. Sveriges Kommunistiska Parti har fram till dess valmöten runt om i landet för att sprida information om partiets politik, uppmana folk att rösta och att organisera sig i det kommunistiska partiet. Här är ett tal av Barbara Brädefors, Stockholm.

Läs mer...

Klasskamp i Sydeuropa mot EU:s valutaunion
På EU-toppmötet i mars kom EU:s stats- och regeringschefer överens om en så kallad stabilitetsfond för att bistå den grekiska regeringen, eller som det också heter en ”mekanism”  som också ska kunna användas av andra  EU-länder i finansiell och ekonomisk kris. I stabilitetsfonden kommer det att finnas 750 miljarder euro och för att få ta del av dessa pengar kommer det att krävas tuffa nedskärningar av de offentliga utgifterna och marknadsliberala reformer av välfärdssystem och arbetsmarknad.

Läs mer...

Europafacket planerar för het höst med protester
Det kommer ett liv även efter valet. Europafacket och dess 82 medlemsorganisationer planerar för en europeisk aktionsdag mot de sociala nedskärningarna i EU. Protesterna riktas mot ingrepp i löner och pensioner, osäkra arbetsplatser och arbetslöshet för yngre och äldre människor, arbetsrättens urholkning och sociala baksteg, fattigdom och socialt utanförskap, ökning av sociala ojämnlikheter.

Läs mer...

En reseberättelse från Grekland
I början av juni reste jag till Aten för att besöka en vän och vårt broderparti KKE. Jag kom då till ett Grekland i ekonomisk kris. På gatorna i Aten fanns spår som vittnade om att genomförandet av de åtstramningar som skulle rädda ekonomin inte fallit i god jord hos befolkningen. Reaktionerna på de nya åtstramningarna har inte låtit vänta på sig, essentiella faktorer som lön och socialförsäkring har förändrats kraftigt till det sämre och påverkat en stor del av befolkningen

Läs mer...

Nordiskt sommarläger mot krig och kris

Det var Sveriges tur att vara värd för årets nordiska sommarläger, och den blå sommarhimlen välvde sig gästfritt med gul sol över lägerdeltagarna hela veckan i det vackra och historiska Götaland vid Vätterns breddgrader.
Nordiskt sommarläger var i år utvidgat med deltagare från Finlands kommunistiske parti och ungdomsförbund, och det var inget tvivel bland de finska kamraterna om att arrangemanget skall fortsätta.

Läs mer...

Nordens Kommunistiska Partier – Sverige, Norge, Finland, Danmark
De nordiska kommunistiska partierna har varit samlade till sommarläger under en vecka från den 4 till 11 juli 2010 i Gränna, Sverige. Deltagarna har diskuterat kapitalismens kris och dess konsekvenser med massarbetslöshet, angrepp på de kollektiva rättigheterna på arbetsmarknaden och de sociala rättigheter som arbetarna under generationer har tillkämpat sig och har betalt genom skatten.

Läs mer...

Kulturarbetaren Charlotte Svärdström
I detta nummer av tidningen låter vi SKP:s riksdagskandidat, Charlotte Svärdström från Göteborg, presentera sig. Samtidigt publicerar vi utdrag ur några av hennes böcker. På SKP:s valsajt www.skp.se/val2010 kan du få information om fler kandidater.

Läs mer...

INSÄNDARE
Afghanen Malalai Joya är den bästa kandidaten för Fredspriset
Hon är dotter till en medicinstuderande som lämnade sina studier för att kämpa mot sovjetiska styrkor i Afghanistan under 80-talet. Hon har levt i exil i Iran, Pakistan och i en rad flyktingläger. Som 15-åring började hon jobba som lärare i kvinnors rättigheter för en kvinnogrupp. Hon lärde flickorna samtidigt att läsa och skriva. Under talibanernas fundamentalistiska och kvinnoförtryckande styre kom hon sakta men säkert att bli en rebell.

Läs mer...

INSÄNDARE
Akta er för drakar!

Kapitalismens förlovade land tar nu entréavgift för att du ska få inträde i landet. Som tur är kan jag välja att stanna hemma, men vad jag inte kan välja är att stoppa den store satan från att komma hit. Nu är de här och övar bombfällning i norra Sverige.

Läs mer...

Den totalitära kapitalismen
”Vi vill inte ha en världsdiktatur styrd av Coca-Cola. När man läser Bilderberggruppens deltagarlistor blir man chockad över det stora antal demokratiskt folkvalda som kontinuerligt besöker Bilderberggruppens möten. Man blir också chockad över att en stor del av den amerikanska statsapparaten återfinns på gruppens möten t.ex. NASA:s chef, som har högre säkerhetsklarering än den amerikanska presidenten”, skriver en tankesmedja som kallar sig Mänsklighet.

Läs mer...

Läsarfråga
Flykting- och invandrarpolitik, samt svaret från valplattformen.

Läs mer...

För alliansfrihet och internationell solidaritet
Måndagen den 19 juli anlände Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Kabul för att tillsammans med 40 utrikesministrar och FN- chefen Ban Ki-Moon delta i en givarekonferens i Afghanistan. Totalt fanns på plats representanter från 70 länder. Som värd för konferensen fungerade Afghanistans president Karzai. Förmodligen världens ende president som valts genom ett omfattande och väldokumenterat valfusk och trots detta erkänts som president av både EU och USA.

Läs mer...

Köp ett valstödsbevis
Köp ett valstödsbevis á 1000 kr och få en snygg bild att hänga upp på väggen, som bevis på Ditt stöd för det kommunistiska partiet, SKP.

Läs mer...

Bygg ut och stärk den offentliga sektorn
Vårt land blir allt rikare samtidigt som vi får höra att vi inte har råd med vår välfärd, att den offentliga sektorn är en tärande del av samhället och att det privata näringslivet är bäst på att driva all verksamhet. Det är den offentliga sektorn som är motorn i vår ekonomi och de flesta nya arbeten som skapats i den privata sfären har tillkommit genom privatiseringar av offentlig verksamhet.

Läs mer...

INSÄNDARE
Om borgerlig dominans i media
Den borgerliga dominansen över det tryckta ordet i Sverige är förlamande. Enbart familjen Bonnier äger själva inte mindre än 11 dagstidningar med Expressen och Dagens Nyheter som flaggskepp. Förutom detta äger man landets största bokförlag, TV4 samt de flesta av vecko- och månadstidningarna som utges i Sverige. Som lök på laxen äger man också rättigheterna till de filmer som skall visas på biografer eller säljas på video genom sitt ägarskap av Svensk Filmindustri (SF).

Läs mer...
linje

INSÄNDARE
Utarmat kulturliv i Sverige!

Det svenska kulturlivet är fattigt och utarmat vilket smittar av sig på andra områden. Utbudet blir allt sämre och skåningarna och svenskarna tvingas åka till Köpenhamn, Hamburg, Helsingfors och andra omkringliggande orter för att konsumera kultur. Anslagen blir allt lägre och det för att främja kulturlivets ”egen livskraft”. Kulturen framställs ”som en mottagare av bidrag och stöd.  Alldeles för sällan betonas den egna livskraften och kulturskapandets väldiga potential.

Läs mer...
linje

Particentralens öppettider
torsdagar 16.00 – 19.00
Telefon 08 – 735 86 40
Adressen är: Flyghamnsgatan 1, 128 35 Skarpnäck

Malmberget
Tisdagar, onsdagar torsdagar 9.00 – 15.00
Telefon 0970 – 202 44
Adressen är: Torget 9
983 32 Malmberget

Prenumerera på Riktpunkt

Glöm inte Kampfonden 421 53 84-1 eller BG 636-7080
Har Du något intressant att berätta gör det i Riktpunkt!
Sverige behöver fler kommunister, bli medlem i SKP eller SKU!