Insändare

Akta er för drakar!

Kapitalismens förlovade land tar nu entréavgift för att du ska få inträde i landet. Som tur är kan jag välja att stanna hemma, men vad jag inte kan välja är att stoppa den store satan från att komma hit. Nu är de här och övar bombfällning i norra Sverige. Kanske en liten maktdemonstration mot vår granne i öster när den arktiska oljan ska utvinnas. Övningen bevakas strängt, tänk om talibaner eller al-Caida gör sig besvär med terrordåd. Några misstänkta terrorister har de dock lyckats fånga. Ganska tyst i pressen om det. Jag tycker det är stort att terrorister befinner sig så nära en stor militärövning, och här låter vi terroristerna själv berätta.
Astrid Boman

Här följer berättelsen:

Flyga drake - misstänkt terroristbrott i Luleå?

Efter demonstrationen mot USA:s bombningar i Norrbotten i lördags 7 augusti åkte vi - tre medelålders män- ut till F 21:s flygbas utanför Luleå, därför att en av oss ville filma en plastdrake med affischen från filmen "Flyga drake".

Ingen vakt var utstationerad, däremot fanns det uppsatt gula band och en anvisning om att det var förbjudet att beträda området.  Efter ett tag kom två befäl från F 21:s skyddsvakt för att förhöra oss - de tre männen- om våra förehavanden.

Vi berättade om våra avsikter, som inte var att störa någon övning. Ytterligare sex med Ak 3:or välbeväpnade soldater kom för att kroppsvisitera oss och vakta oss i väntan på att Luleåpolisen efter lång väntan kom för att förhöra oss. Under denna tid pratade vi med de unga soldaterna, som dock inte svarade på många frågor. Med leenden reagerade de, när vi berättade om det vi varit med om när vi gjort lumpen för 40 - 50 år sedan.

Jag berättade om hur jag gjort lumpen för att försvara Sveriges alliansfrihet och neutralitet. En politik som nu är borta från försvarsmakten. Vi pratade även om situationen i Afghanistan och annat som vi uppmanade dem att läsa vidare om vid tillfälle. När polisen kom förhördes vi och togs till polisstationen för att de skulle ta DNA-prov på oss. Senare har vi fått höra att detta får de inte göra förrän efter åklagarbeslut.

Militär och polis tog i beslag bland annat en liten videofilmkamera med de inspelade bilderna av drakflygningen. De tog även i beslag min lilla digitalkamera, som varit nedpackad i en ryggsäck, som inte använts vid F21 utan bara innehöll bilder från JAK:s sommarseminarium, bilder från en äldre kvinnas 90-årsdag samt några demonstrationsbilder. Enligt polisen skulle denna utrustning kunna förstöras om domstolen beslutade så.

Vid infarten fanns inga befäl utposterade, men efter att vi körts iväg med polisbilen hade de satt ut två skarpt beväpnade soldater ur den nationella insatsstyrkan. De sökte efter vapen, men beslagtog inte det absolut farligaste vapnet jag alltid har i min ryggsäck - papper och penna, samt den anteckningsbok, som skulle kunna innehålla hur många försvarshemligheter som helst.

Hälsningar
Bror Kajsajuntti