Den 3-6 juni höll Byggnads sin 15:e ordinarie kongress. Kongressen inleddes med ett hälsningsanförande av dess ordförande Hans Tilly och ett omfattande kulturprogram, dessutom de sedvanliga formalia.
Hans Tilly var också föredragande för Byggnadsarbetarförbundets verksamhetsberättelse.
I verksamhetsberättelsen framförde han berättigad kritik mot den borgerliga regeringen för dess forcering av den sociala nedrustningen som genomförts, det är den politik som har sina inspiratörer i kapitalets EU. Det borde knappast förvåna någon som Tilly, han har ju varit en varm anhängare av kapitalets EU. Att tro att kapitalet och arbetarklassen har samma syften och intressen med EU visar snarare på en till gränsen straffbar naivitet. Tydligt blev det när han berörde det nederlag Byggnads fick genom Lavaldomen där han ansåg sig lurad eller förd bakom ljuset av de som vid EU- inträdet påstod att den ”svenska modellen” inte skulle ifrågasättas. Som god socialdemokrat, han ingår i partistyrelsen, så utelämnade han naturligtvist vilka som stod för lurendrejeriet och påstod att socialdemokraterna efter en eventuell valseger skulle ha förmåga att ändra på följderna av Lavaldomen. Det kan väl närmast beskrivas som ett försök att upprepa det magiska reptricket.
När det gällde valet var Tillys uppfattning att det viktiga var att vi fick en ny regering. De flesta byggnadsarbetarna skulle säkert hellre önska sig en ny politik.
Byggnadsarbetarförbundet står inför många utmaningar inom de närmaste åren där organisationsutredningen OU 2010, som behandlades av kongressen, skall ge svar och handlingsvägar för en del. OU 2010 handlar formellt om hur Byggnads i framtiden skall vara organiserad, frågan har dock en djupare innebörd. Den handlar om hur facket skall möta framtiden och utveckla medlemmarnas aktivitet och demokratiska inflytande på sin egen organisation.
OU2010 var väntat bli den stora frågan under kongressen men förbundsstyrelsens förslag antogs efter en relativt kort debatt med ett 20-tal deltagare. Det var enbart smärre ändringar och tilläggsförslag som tillfördes. Förslaget innebär att Byggnads skall organiseras i 11 regioner från år 2012.
SKP:s facklige sekreterare, tillika byggnadsarbetare och kongressombud Lars Lundberg, yrkade bifall till förslaget. Lars uppfattning var att det inte är en huvudfråga för förbundet om man har avdelningar som tidigare eller regioner. Det som är viktigt att fråga och belysa är hur medlemsdemokratin kan garanteras. Alla medlemmar, arbetande, arbetslösa, sjuka och studerande måste garanteras rättigheten att besöka ett medlemsmöte och där kunna lägga förslag. Förslag som garanterat skall leda till ett seriöst bemötande samt att förslagen lyfts upp till högre nivå.
Kan medlemsdemokratin garanteras ser vi inget hinder för att avskaffa avdelningarna och ersätta dem med regioner. Däremot är vi helt klara över att organisationsutredningens arbete inte kommer att leda till fler aktiva medlemmar. Den kris vårt förbund liksom övriga LO-förbund befinner sig i med allt färre aktiva medlemmar är inte ett organisatoriskt problem och kan därför inte lösas med organisatoriska åtgärder. Det är ett ideologiskt problem. Våra fackliga ledningar saknar helt en framtidsstrategi. Man vet inte vad man vill med framtiden. Man är helt upptagen med att lösa problemen i den tur de kommer upp på bordet. Ett alldeles uppenbart problem i detta sammanhang är Lavaldomen som i sig är ett dråpslag mot Byggnads och kollektivavtalen.
Byggnads kongress beslutade också att Byggnadsarbetarförbundet skall verka för att karensdagarna i A-kassan avskaffas, i strid mot förbundsledningens vilja som ansåg att det var en för dyr reform i nuläget.
Valberedningen fick se sitt förslag till andre förbundsordförande förkastas, istället valdes Johan Lindholm från Byggettan i Stockholm. Johan Lindholm nämnde i sin presentation att han tror på Europa. För byggnadsarbetarnas skull får vi hoppas att han inte ser Europa synonymt med kapitalets EU och den byråkrati som de har byggt omkring sig, för av dessa finns det allt för många av i de fackliga ledningarna. Hans Tilly omvaldes som väntat till ordförande och kommer förmodligen att avgå vid den extrakongress som Byggnads skall hålla 2012, då Tilly också blir pensionär.
Mona Sahlin hade äran att dela ut Byggnads kulturstipendier. 20 stipendiater fick dela på 220 000 kronor som i år gick till musiker, främst inom den klassiska genren, men även till en del bildkonstnärer.
Den politiska delen av Mona Sahlins tal var ett traditionellt valtal där den borgerliga regeringens politik med all rätt brännmärktes. Och ingen kan väl ha undgått det orättfärdiga i den borgerliga politiken, knappast byggnadsarbetarna heller. Den enkla lösningen var välj socialdemokrater. Några nya idéer som skulle bära upp den politik oppositionen vill föra innehöll inte talet. Huvudbudskapet är, vi kan föra en bättre borgerlig politik än borgarregeringen, vi skall göra den rättvisare. För det belönades hon rikligt genom att Byggnads kongress överlämnade en check på 1 miljon kronor till socialdemokraternas valfond. Sen påstod hon att socialdemokraternas motto alltid varit ”Åt var en efter förmåga och åt var en efter behov”, det har nog varken vi eller byggnadsarbetarna märkt.
Kongressen fattade många viktiga beslut, här är några av dem.
Ett stort problem inom Byggnads har den utländska arbetskraften varit, en motion föreslog att starta klubbar för dessa och efter diskussion beslutade kongressen att Byggnads skall utveckla mötesformer för ”papperslösa” och utländska byggnadsarbetare.
Kortare arbetstid
Flera motioner tog upp frågan om förkortad arbetstid. Många byggnadsarbetare skulle få bättre hälsa och kunna hålla ut ett helt arbetsliv. Dessutom skulle sysselsättningen öka. Som ett gott exempel nämndes att i vårt grannland Danmark har en byggnadsarbetare en årsarbetstid som är 1 ½ månad kortare. Efter omröstning enades kongressen om att det gemensamma målet bör vara en lagstadgad veckoarbetstid på 36 timmar per vecka. Tillsammans med övriga LO-förbund ska Byggnads verka för sänkt arbetstid.
A-kassan
Flera kongressombud framförde allvarlig kritik mot A-kassan. Det gavs flera exempel på medlemmar som råkat illa ut, om långa handläggningstider, låg servicenivå och om medlemmarnas svårigheter att komma i kontakt med A-kassan.
Kongressen fattade ett enhälligt beslut om att Byggnads omgående ska se över A-kassans organisation, effektivitet, tillgänglighet och servicenivå.
Byggnads kongress hade en del internationella gäster, bl.a. från Sydafrikas byggnadsarbetare och Ambet Yuson, generalsekreterare för BTI.
Ambet Yuson vädjade om stöd för att ställa FIFA till svars. De måste ställa krav på länder och städer som vill arrangera fotbolls-VM att exploateringen av arbetare måste upphöra. De måste garantera de mänskliga rättigheterna! Sponsorer, byggherrar och licensinnehavare ska vara bundna att skriva avtal för att arbetarna ska ha skäliga löner och säkra att arbetsrätten efterlevs.
De länder som inte vill ställa upp på de villkoren ska inte få lova att arrangera fotbolls-VM.
-Ni måste visa dem det här gula kortet, och höll upp ett gult kort! Och om de inte levererar så måste de se upp för det röda kortet, eller hur, sa Ambet.
Byggnads fördömer Israels grova brott mot folkrätten
Efter förslag från Lars Lundberg antog Byggnads kongress följande uttalande om Ship to Gaza.
”Byggnads fördömer Israels angrepp på legitima hjälpsändningar i form av mat och förnödenheter till ett isolerat och ockuperat Gaza. Det dödliga våld som staten Israel har begagnat vid bordningen av Ship to Gaza-konvojen på internationellt vatten strider inte bara mot folkrätten utan är ett fundamentalt och ytterst allvarligt angrepp på de mänskliga rättigheterna.
Om våldet och förtrycket tillåts triumfera framför folkrätten och den humanitära rätten går vi en mörk och dyster tid till mötes. En tid där principen om alla människors lika värde sätts på undantag och där våldsspiralen i Mellanöstern än en gång trappas upp.
Detta kan Byggnads inte acceptera.
Byggnads kräver att Israels ohållbara och orättfärdiga blockad av Gazaremsan omedelbart hävs.
Byggnads kräver att Sveriges regering verkar för att EU fryser handelsavtalet med Israel och att Sverige omgående återkallar den svenska försvarsattachén.”
Kongressen beslutade också att som en solidaritetshandling skänka 50 000 kr till Ship to Gaza.
Efter kongressen ställde vi några frågor till SKP:s fackliga sekreterare Lars Lundberg om hur han bedömde resultatet av Byggnads kongress. Utan någon längre fundering konstaterade han att Byggnads kongress var en stor framgång för de klassmedvetna arbetarna inom byggnads. En bidragande faktor till detta var SKP:s fackliga linje och kommunisternas arbete bland byggnadsarbetarna, Byggkommunisten har varit ovärderlig hjälp i detta arbete, säger Lars Lundberg.
Detta var hans 4:e kongress.
– En kongress som vi kommunister har all anledning att vara nöjda med, då alla beslut i de viktigaste frågorna var en fullständig seger för de krafter som vill göra facket till en kamporganisation, säger Lars Lundberg.