PRENUMERERA PÅ:

Riktpunkt nr 2 2010

Internationella kvinnodagen 100 år
Det var på 2:a Internationalens Socialistiska kvinnokonferens 1910 i Köpenhamn som den tyska socialisten Clara Zetkin föreslog att fira 8 mars som internationell kampdag för kvinnors rättigheter. 100 år har gått sedan dess och enorma framsteg har gjorts på flera områden runt om i världen. Trots det så bryter mer eller mindre varje land i världen mot de mänskliga rättigheterna när det gäller kvinnor.

Läs mer...

Kommunist och feminist?
Jag fick frågan hur jag som kommunist ser på feminismen. Detta fick mig att börja fundera över vad jag egentligen tycker om denna intressanta och viktiga fråga.

Läs mer...

Tänkvärt
Motsättningarna i vår värld går inte mellan vit eller svart, islam eller kristendom, afrikaner eller européer, kvinna eller man, smal eller tjock.

Läs mer...

SD får betala för publicering av SKP-affisch
Sverigedemokraterna stämdes i december för att otillåtet ha publicerat en av konstnären Nils Brädefors verk. Affischen ”Rak vänster slår ut högern” skapades av Nils Brädefors för Sveriges Kommunistiska Parti inför riksdagsvalet 1944.

Läs mer...

Kim 10 år protesterar mot byggandet av Europas största tivoli
Fredag 20100212 överlämnade Kim 10 år, flera hundra namnunderskrifter som hon själv samlat in på eget initiativ, för att protestera mot byggandet av Europas största tivoli.

Läs mer...

KVINNORS SITUATION ÅR 2010!
Den internationella kvinnodagen 8 mars närmar sig ånyo. Man skulle innerligt önska att den skulle ha avskaffat sig själv anno domini 2010 då mänskligheten borde ha gjort stora framsteg – men så är inte fallet. Kvinnodagen har i år 100-årsjubileum och vad har då hänt under 100 år?

Läs mer...

Ut ur dimman
Avtalsrörelsen ändrar inte arbetslivet, den speglar det. Och det som har dominerat arbetslivet under lång tid är att arbetsgivarna aggressivt, djärvt och uthålligt har pressat på ute på arbetsplatserna, för att få som de vill och förflytta gränser. Det har haft effekt. Kamp lönar sig.

Läs mer...

Vid fronten, i kamp för socialismen
Palestiniernas kamp för sitt land har under det gångna året stått i centrum för internationell opinion samtidigt som den sionistiska staten Israel blivit alltmer isolerad. Ett år efter de av Bushregimen understödda fruktansvärda bombningar av Gaza kämpar de arabiska folken dagligen mot penetration av israeliska intressen i sina länder.

Läs mer...

Läkarhjälp i massomfattning till Haiti
Försöker massmedierna i den ruttnande kapitalismen dölja sanningen om hjälpinsatserna vid den fruktansvärda jordbävningskatastrofen på Haiti?

Läs mer...

Skriver om sina 50 jobb
Mary Andersson, arbetarförfattaren som uppmärksammade Sverige på farorna med asbest, är aktuell på nytt. I Boken Den vingabrödna berättar hon om de 50 arbeten hon hunnit med under sitt 80-åriga liv. Mary Andersson är arbetarflicka. Född i Tunaberg nära Nyköping men uppvuxen i Malmö, ett av sju syskon. Mary var mager som barn och fick hjärtfel som liten på grund av en infektion.

Läs mer...

Socialismen segrar
forts. från Riktpunkt nr.1 Inte enbart de siffror som vi har presenterat visar Stalin-perioden och skalan av hans personlighet. När man läser hans tal och rapporter, kan man inte göra annat än att undra och beundra hur klart han såg både framgång och bakslag.

Läs mer...

Orangea revolutionen hedrar fascisternas minne
År 1918 invaderades Ryssland av militära styrkor från 14 länder, däribland USA, Storbritannien, Frankrike, Polen och Japan, i ett försök att störta den nya kommunistiska regeringen. Cirka 14 miljoner människor dog av våld, svält och sjukdomar under det följande kriget, som avslutades 1921.

Läs mer...

Den borgerliga demokratins ständiga brydsamheter
Mats Rudin moderat aspirant och storkapitalets förespråkare betalade pengar ur egen ficka för att köpa röster till att erhålla en plats i riksdagen. Nu försöker moderaterna rättfärdiga sig själva genom att finna liknande ”förseelser” hos den övriga delen av den ”demokratiska” institutionen (bl.a. hos fp och sossarna), för att rentvå sig från allmänhetens avsky och politikerföraktet.

Läs mer...

Arbetslösa ungdomar, arbetsrätten och demokrati
När alla var upptagna med julplanering fortsatte de borgerliga att montera ned det välfärdssystem som vi har i Sverige. Har ni inte hört hur de försöker att lura ungdomarna som är arbetslösa. Hela massmedian hjälper den borgerliga alliansen att desinformera dessa ungdomar. De försöker att övertyga dem att det är arbetsrättens fel att de är arbetslösa.

Läs mer...

VARFÖR SHIP TO GAZA?
SKP har köpt en sjömil som solidaritetsåtgärd och fått detta certiikat.

Läs mer...

Skola och utbildning
Det 4: e europeiska mötet med kommunist- och arbetarpartier om skola och utbildning hölls i Bryssel den 5 februari i år. Årets möte handlade om förvrängningen av historien om andra världskriget i utbildningen.

Läs mer...

Referat från uppvaktningen av Tjeckiens ambassad
Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) besökte fredag den 19 februari, tillsammans med Kommunistiska partiet (KP), och kommunister från KKE, Iranska Tudehpartiet och Chiles KP den tjeckiska ambassaden för att överräcka en protestskrivelse mot ett eventuellt förbud av Böhmen och Mährens Kommunistiska Parti (KSM). Trots snöyra och tågförseningar samlades ett tjogotal deltagare. Frilansjournalister från SVT var på plats för att filma och intervjua.

Läs mer...

Lapporörelsen i dag
Den 11 december 2009 reste jag till Lappo (en stad i södra Österbotten i Finland) för att besöka Lappo-rörelsens (finsk högerextremistisk, antikommunistisk rörelse) museum.

Läs mer...

Valkonferens
Helgen den 10-11 april genomförs partiets centrala valkonferens, i Stockholm.
SKP:are, SKU:are, samt sympatisörer hälsas välkomna.

Läs mer...

Sommarläger 2010
Årets nordiska sommarläger är i Sverige, under tiden 5-11 juli träffas kommunister och sympatisörer för en veckas gemensam trevnad och studier. Dags för anmälan.

Läs mer...
Linje

Particentralens öppettider
torsdagar 16.00 – 19.00
Telefon 08 – 735 86 40
Adressen är: Flyghamnsgatan 1, 128 35 Skarpnäck

Malmberget
Tisdagar, onsdagar torsdagar 9.00 – 15.00
Telefon 0970 – 202 44
Adressen är: Torget 9
983 32 Malmberget

Prenumerera på Riktpunkt

Glöm inte Kampfonden 421 53 84-1
Har Du något intressant att berätta gör det i Riktpunkt!
Sverige behöver fler kommunister, bli medlem i SKP eller SKU!