Tvingades att flytta – samma dag

 Hojat tvingades flytta från vandrarhemmet med kort varsel. Socialchefen vägrar att säga varför. Om boendet på Bullspecialisten säger Hojat:
– Detta är ett brott mot barnen! Det är inget normalt liv för dem.

Hojat Khodadi bodde tills nyligen på vandrarhemmet Bullspecialisten. Den 21 februari blev han och hans sambo tvingade att flytta från vandrarhemmet med några timmars varsel.

I ett kort, men tydligt brev från individ- och familjeomsorgen, fick Hojat reda på samma dag att de var tvungna att flytta.

Socialchef vägrar svara
Skånska Dagbladet var på plats när makarna flyttade, och så här skrev tidningen. ”Irené Carlsson, som är chef på individ- och familjeomsorgen i Rosengård, är ansvarig för att makarna Khodadi flyttades med så kort tid att förbereda sig och utan motivering. Hon var på plats på Bullspecialistens vandrarhem på torsdagskvällen och väntade inne i den låsta receptionsbyggnaden. Skånskan knackade på och frågade varför de måste flytta med bara någon timmes varsel.

– Det svarar jag inte på nu. Du är välkommen att ringa mig i morgon, svarade Irené Carlsson innan hon smällde igen dörren.”

När Skånska Dagbladet dagen därpå besökte individ- och familjeomsorgens kontor i Rosengård, för att återigen ge Iréne Carlsson möjlighet att besvara frågan, avböjde hon.

Pratat med media
Hojat och hans sambo bor nu på Park Hotell i Arlöv. Arlöv ligger strax utanför Malmö, i Burlöv kommun.

– Anledningen till att vi flyttades är, att jag pratat med flera journalister, säger Hojat till Riktpunkt.

En annan anledning tror han kan vara att han organiserade de boende på vandrarhemmet. I början av februari tog Hojat initiativ till ett brev, adresserat till kommunalrådet Birgitta Nilsson (s). I brevet beskrev dem de miserabla levnadsvillkoren. Utdrag:

”Vi äter väldigt oregelbundet eftersom vi måste samsas om ett kök, vår personliga hygien är bristfällig pga. vi har en toalett, två duschar och människor blir sjuka genom fukt och mögel.  På detta sätt bor vi på vandrarhemmet Bullspecialisten trots att vi är fler än sextio personer. Vi som är vuxna kanske kan uthärda denna boendesituation men det finns också andra att tänka på.
 
Varför ska våra barn behöva lida på detta vis, vad har de gjort för att straffas så här? Måhända är anledningen att vi enbart är fattiga invandrare som talar dålig svenska och kan inte hävda oss i Sverige men vi hade hört att Sverige var en demokrati som hade undertecknat deklarationen om de mänskliga rättigheterna”

Blir kriminella
Hojat säger att det nya boendet är bättre, men han tänker på dem som bor på Bullspecialisten, speciellt på barnen.

– Detta är ett brott mot barnen! Det är inget normalt liv för dem. De kan inte leka eller göra läxor.

Om man bor på vandrarhemmet en längre tid blir man sjuk, hävdar Hojat.

–Man blir psykisk sjuk, upptagen och instabil.

Han återkommer flera gånger i samtalet till barnen.

– Vad har de för framtid? Vad får de för uppfattning om vårt samhälle? Barnen kommer att bli kriminella när de kommer upp i femtonårs ålder, säger han upprört.

Hojat och hans sambo har rummet på Park Hotell till och med den 4 mars. Efter det vet dem inte vad som händer.

Fredrik Jönsson