Malmös bostadslösa lever i misär

På vandrarhemmet Bullspecialisten bor Sabiha Saraa med sin familj, i ett rum.
På vandrarhemmet Bullspecialisten bor Sabiha Saraa med sin familj, i ett rum.

På ett vandrarhem i Malmö bor 20 familjer som delar på ett enda kök.  Flera rum luktar avlopp och fuktskador finns på väggarna. Socialtjänsten känner till problemet och gör regelbundna besök.

– Jag kan inte förstå hur Sveriges politiker tillåter detta, säger boenden Sabiha Saraa.

På vandrarhemmet Bullspecialisten i Malmö bor 20 bostadslösa familjer. I vissa rum bor fem personer, och familjerna bor mycket trångt. En av de boende är Sabiha Saraa från Irak. Hon bor i ett litet rum med sin man och två barn. Rummet är endast ett par kvadratmeter. När vi kommer in i rummet luktar det urin.

– Avloppet luktar och det är fuktskador på väggarna, säger hon.

Blivit sjuk
Sabiha har bott i rummet med sin familj sedan i somras. Hon har blivit sjuk. Läkaren har sagt till henne att det beror på hennes boendemiljö.

De 20 familjerna som bor på vandrarhemmet delar på ett enda kök.  Ägaren av vandrarhemmet öppnar köket 8.00 på morgonen och låser det 21.00. Efter denna tid har de boende inte tillgång till matlagningsutrymmet. I köket finns det sex stolar. Möblerna är trasiga, och spisen ser ut att vara utsliten. Den gemensamma tvättstugan är öppen orgelbundet.

– Ägaren har nyckeln, säger en av de boende. Det finns inte några städredskap överhuvudtaget. Det kommer hit några och städar ibland.

ombyggd våningssäng och köket
VÅNINGSSÄNG. Ombyggd för att fler ska få plats. KÖKET. 20 familjer delar på sex stolar.

15 tusen i månaden

Hojat Khodadi, 55 år från Iran, har bott på vandrarhemmet i sju månader med sin sambo. Han hade tidigare en lägenhet hos Malmö kommunala bostadsbolag, MKB. Men på grund av att månadshyran höjdes med 500 kronor, till 5330 kronor, var han tvingad att flytta till vandrarhemmet. Innan flytten bodde han tillfälligt på ett hotell. Socialtjänsten betalar 500 kronor per dygn, för ett rum, till vandrarhemmet. Det blir 15 tusen kronor i månaden. Dessutom tillkommer en månadskostnad på över 1000 kronor för att kommunen maganiserat hans möbler. Hojat är frustrerad.

– Du får hitta en lägenhet själv, säger min handläggare.

”Sveriges politiker tillåter”

Flera kom mer fram och vill berätta om sina livssituationer. Hassan Abbas bor i ett litet rum med sin familj, likt Sabiha. Han bor där tillsammans med sin fru och barn. Hassan visar också en fuktskadad vägg.  Han visar oss en våningssäng som är ombyggd, så att fler ska få plats i det trånga rummet.

– Ägaren av vandrarhemmet tänker som en diktator, för han bestämmer allt. Men jag kan inte förstå hur Sveriges politiker tillåter detta, säger Sabiha och får medhåll från flera andra boende.

– När vi försöker tala med ägaren hotar han med att polisanmäla oss, säger en.

11 betalningsanmärkningar

Efter ungefär 45 minuter dyker en man upp. Han påstår sig vara ägaren av vandrarhemmet.

– Lämna området nu, annars ska jag ringa polisen! Det här är privat markegendom, säger han, ivrigt.

Mannen vill se våra presskort, och går iväg med ett av dem. Efter tre minuter kommer han tillbaka och säger att han skrivit upp informationen, och att han pratat med sin advokat. Vi måste lämna området. Eftersom vi inte kontaktade mannen innan vi kom, vill han inte svara på några frågor. Vi påtalar att vi är besökare.

– De boende får inte ha besökare, det har jag kommit överrens med socialen om, säger han.

– Mannen är inte ägaren, utan ägarens son, säger en av de boende.

Företaget Bullspecialisten, som kommunen betalar, har 11 betalningsanmärkningar.

 

Socialtjänsten besöker vandrarhemmen

Socialtjänstens tillförordnade chef på Individ och familjeomsorgen, Eva Nyman, säger att det här är ett bostadsmarknadsproblem.

– Man får ta det som står till buds. Skälet är att bostadsmarknaden ser ut som den gör. Då hamnar människor i den situationen.

Är det rimligt att en familj med småbarn (avbryts)?

– Det är inte rimligt att människor är bostadslösa! Det är ju där problemet är. Det är inte rimligt att det inte finns bostäder för alla människor som finns i landet. Det här är ett bostadsmarknadsproblem.

Fem personer i ett rum, är det rimligt?

– Om det inte finns något annat, ja. Alternativet är att man inte har någon stans att bo över huvudtaget. Tycker du det är bättre?

Eva Nyman hänvisar sedan till enheten för ekonomiskt bistånd, eftersom det är dem som bokar vandrarhem:

- Sedan letar de allt vad de kan för att hitta en plats.

Finns det några krav på vandrarhemmen? Ni måste väl inspektera?

– De socialsekreterarna som arbetar med dem som bor där, går självklart dit jätteofta, och är där.

Så det gör ni på alla ställen?

– Ja.

Enhetschefen på ekonomiskt bistånd, Per Arvedson, säger:

– Vi betalar. Men det är Individ- och familjeomsorgen som sköter kontakten med de boende.

Uppföljning kommer i nästa nummer av Riktpunkt.

Fotnot: De boende på vandrarhemmet som Riktpunkt talat med är svenska medborgare.

Text: Fredrik Jönsson
Foto: Magdi Elgzouli