Rosa Luxemburg

Rosa Luxemburg var en centralgestalt i den revolutionära tyska och internationella arbetarrörelsen. Hon föddes den 5 mars 1871 i polska Zamosc och mördades den 15 januari 1919 i Berlin av Tysklands mest reaktionära krafter.
Hennes liv präglades tidigt av hennes kamp för ett socialistiskt samhälle. Som 18-åring tvingades hon fly från Polen till Schweiz för att inte bli arresterad för sin revolutionära agitation. I Zürich studerade hon bland annat politisk ekonomi, men fortsatte sitt politiska engagemang. 1889 blev hon medutgivare i den första polska socialdemokratiska tidningen och året därpå tillhörde hon grundarna av Kungariket Polens Socialdemokrati. Rosa Luxemburg blev under dessa år en viktig skribent i den tyska socialdemokratiska tidningen ”Neue Zeit” och när hon efter nio år i Zürich fick tysk medborgarskap flyttade hon 1898 till Berlin och gick med i SPD (Tyska Socialdemokratiska Partiet).
Detta var tiden då socialdemokratiska partier och fackföreningar bildades ur arbetarnas kamp för bättre levnadsförhållanden och för socialism. Partierna kämpade för att avskaffa kapitalismen. I slutet av 1800-talet växte de till massorganisationer. Detta var på grund av den industriella utvecklingen också en tid av god ekonomisk tillväxt och efter påtryckningar från massorganisationerna fick arbetarna en något bättre levnadsstandard. Mot denna bakgrund växte inom rörelsen idéer fram om en kapitalism där arbetarna kunde leva ett gott liv. Man började därför ifrågasätta nödvändigheten av att störta kapitalismen och skapa ett socialistiskt samhälle. Dessa idéer, som förändrade – reviderade – marxismens grundtankar, kallades revisionism. Dess teorier gick ut på att steg för steg med hjälp av reformer komma till ett bättre samhälle utan att förändra ägandet i grunden.
För Rosa Luxemburg handlade det inte om ett val mellan antingen reformer Rosa Luxemburg eller revolution. Reformerna skulle utbilda och organisera arbetarklassen men med socialism som slutmålet.
Hon skrev om revisionisterna ”att de i grund och botten inte avser att förverkliga den socialistiska samhällsordningen, utan endast att reformera den kapitalistiska, inte att upphäva lönesystemet utan endast att reglera utsugningen, kort sagt, att avskaffa kapitalismens missfoster, men inte kapitalismen själv.” I en serie av uppsatser under titeln ”Socialreform eller revolution” visade hon att avståndstagandet från en revolutionär förändring av samhällssystemet alltid har sina rötter i borgerliga ekonomiska och politiska uppfattningar.
I början av 1900-talet tillspetsades motsättningarna mellan de stora kapitalistiska länderna. Storföretagen ville ha fler länder att exploatera. Luxemburg insåg att imperialismen var en följd av kapitalism och kapitalism utan krig var otänkbart.
För Luxemburg var internationalism svaret på krigshotet och en grundpelare i socialismen. Hon lyfte alltid fram att arbetarklassen måste enas över nationsgränserna för att kunna störta kapitalismen. Därför agerade hon med stor kraft inom den Socialistiska Internationalen. På hennes förslag antogs en resolution mot militarism och kolonialism vid Internationalens kongress i Paris år 1900.
Hon visade sig vara en konsekvent marxist, som förmådde att förena revolutionär teori med praktisk handlingskraft.
Hon blev känd som en lysande agitator, reste i partiets uppdrag land och riket runt, arbetade som journalist och lärare i ekonomi på den socialdemokratiska partiskolan. Samtidigt verkade hon som representant för Kungariket Polens och Litauens socialdemokratiska parti.
1905-1906 kämpade hon i Warszawa mot den ryska tsarismen som under den tiden hade makten i Polen. Med erfarenheterna av den ryska revolutionen 1905-1907 formulerade hon i uppsatsen ”Masstrejk, parti och fackföreningar” nya uppgifter för den tyska arbetarrörelsens politiska kamp.
Hon blev under dessa år en internationellt känd och uppskattad ledare för Tysklands vänsterkrafter och en glödande kämpe mot militarism och krig. Rosa Luxemburg försökte på alla sätt att förhindra första världskrigets utbrott 1907, när imperialismens krigsförberedelser blev allt tydligare, stred hon tillsammans med Lenin på Internationella socialistkongressen i Stuttgart för den revolutionära tesen: Om det inte lyckas att förhindra ett världskrig, då måste den rådande ekonomiska och politiska krisen utnyttjas för att störta utsugarsamhället.
1910, i samband med kampen om valrätten i Kejsar-Tyskland, krävde hon att socialdemokratin skulle arbeta för masstrejk i syfte att störta kejsaren och kämpa för en demokratisk republik. Samtidigt som Rosa Luxemburg stod i första ledet i den praktiska revolutionära kampen fortsatte hon sitt teoretiska arbete, inte minst på det ekonomiska fältet där hon sammanfattade viktiga lagbundenheter av imperialismens utveckling. Sin analys av imperialismen började hon utveckla redan 1913 i strid mot Kautskys teori om att storbolag i olika länder skulle bilda karteller och samarbeta för en fredlig utsugning av världen.
Den tyska reaktionen gjorde många försök att tysta hennes röst. 1914-15 kastades hon ett år i fängelset för sina protester mot Tysklands krigspolitik och mot misshandeln av soldater. Hon nyttjade tiden i fängelset för att skriva arbetet ”Socialdemokratins kris”. I detta arbete, som publicerades under pseudonymen Junius, undersökte hon första världskrigets imperialistiska orsaker. I ett annat arbete om socialdemokratins uppgifter krävde hon en ny revolutionär arbetarinternational.
Tiden i frihet varade inte länge. När hon 1916 i Berlin deltog i massprotester mot kriget fängslades hon återigen, denna gång till november 1918.
I fängelset hälsade hon den Oktoberevolutionen i Ryssland välkommen, men hade också kritiska synpunkter till bolsjevikernas strategi och taktik i Ryssland. Åter i frihet startade hon tillsammans med Karl Liebknecht, revolutionär arbetarledare och tysk riksdagsledamot, i november 1918 Spartakusgruppen som förenade de konsekventa socialisterna i det socialdemokratiska partiet och blev kärnan i det Kommunistiska Partiet som grundades året därpå.
Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht ställde sig i spetsen för den tyska arbetarrörelsens Novemberrevolution, mot kontrarevolutionen och mot den socialdemokratiska ledningens högerpolitik och samarbete med de reaktionära krafterna.
Det var Rosa Luxemburg som på KPD:s grundningskongressen begrundade partiprogrammet. Hon valdes in i den centrala ledningen. Med sin praktiska och teoretiska kamp hade hon blivit en erkänd ledare för den tyska och internationella arbetarrörelsen och därmed en farlig fiende för Tysklands reaktionära krafter. Därför mördades hon den 15 januari 1919 i Berlin. Den tyska arbetarrörelsen har aldrig glömt henne. Varje år, ända tills idag, förenas de progressiva krafterna i januari i Berlin till Tysklands största demonstration mot militarism och krig, för socialism och demokratisk utveckling. Hundratusentals går tillsammans till Rosa Luxemburgs och Karl Liebknechts gravar på Socialisternas kyrkogård ”ingenting är glömt, ingenting är förlåtet” är en av parollerna. De reaktionära krafterna kunde mörda denna modiga kloka kvinna – men Rosa Luxemburg lever vidare – trots allt!
BH