PRENUMERERA PÅ:

”Eliten” seglar med våra pengar

I Malmö arrangerades en segeltävling, en förtävling till Amerika cup. Deltog gjorde en 10-12 segelbåtar som alla värderades till flera miljoner, inga optimistjollar precis. Besättning, servicepersonal och personer i teamen kunde uppgå till 1500 personer. Var det kanske därför som Malmö kommun och region Skåne beslutade att skattebetalarna skulle stå för fiolerna, runt 80 miljoner kronor.

Vad är höger och vad är vänster?

I samband med att Svenska Byggnadsarbetereförbundets förbundsfullmäktige var samlat till rådslag i Jönköping den 15 – 16 juni ställde Lars Lundberg vice ordförande i avd 26 Gästrikland några frågor till 7 inbjudna socialdemokratiska riksdagsmän, alla med bakgrund i Byggnads.
Förbundsfullmäktige är Byggnadsarbetareförbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna.

ÖPPET BREV TILL USA:s REGERING

USA-myndigheterna måste ge tillbaka donationerna till Kubas barn!
Vi är upprörda över USA-regeringens agerande mot PRÄSTER FÖR FRED, som är del av USA:s interreligiösa organisation IFCO. Ännu har USA:s regeringstjänstemän inte återlämnat de datorutrustningar som tullen beslagtog från PRÄSTER FÖR FRED den 12 juli i år.

Demoniseringen av islam – den nya fienden

Medan den brottsliga raseringen av Sovjetunionen fortfarande pågick i början av 90-talet diskuterades den internationella situationen ofta i amerikansk media. Från vissa håll gjordes gällande att eftersom det ”kalla kriget” var över så kunde USA begränsa sina militära styrkor och skära ner militärutgifterna. Detta var naturligtvis alarmerande för Pentagon och den s.k. försvarsindustrin.

Salems kommun vill åsiktsregistrera sina medborgare.

SKP Salem har överklagat ett beslut från kultur- och fritidsnämnden med hänvisning till regeringsformen. Anledningen är att Kultur- och fritidsnämnden i Salem har begärt uppgifter om hur många medlemmar SKP Salem har, vad de heter och var de bor.

Fuskminister

Vid Folkpartiets landsmöte i helgen lanserades idén om att vid ett helt borgerligt maktövertagande inrätta ett ”fuskdepartement med minister”.
Lämplig ministerkandidat vore m-ledaren Fredrik Reinfeldt som i sitt parti har de flesta ”smarta noll (0)- taxerarna”.
Härmed är nomineringen avslutad på förslag av:
Bror Wennström

Totalitarismspöket.

Traditionen att tala om ismer som spöken inleddes av Marx och Engels för 157 år sedan: ”Ett spöke går runt Europa – kommunismens spöke”. Slavägarnas, adelns och borgerlighetens klassdiktaturer såväl som vår tids marknadsliberala demokratier har jagats av spöken alltsedan samhällsklassernas uppkomst,

Solidaritet med Lidl-kampanj i Tyskland

Det Förenade Servicefacket i Tyskland, ver.di, har startat en Lidl-kampanj. Orsaken är koncernens extremt hårda linje mot de anställda: Med uppsägningar, stängning av varuhus och utestängning av filialer ur företaget går Lidl till attack mot försäljare i Calw (delstaten Baden Württemberg), Forchheim och Bamberg (Bayern) som engagerade sig med strejkaktioner och val av skyddsombud för sina rättigheter.

Vänstern ökade mest i tyska valet.

Den 18 september valdes i Tyskland ett nytt parlament och sedan dess är etablissemanget i hela Europa i uppror. Det blev inte som storkapitalet hade tänkt sig.
Valen utlystes på försommaren ett år i förtid på grund av att den socialdemokratisk-gröna regeringen efter omfattande sociala nedskärningar och en hård nyliberal politik hade förlorat väljarnas förtroende.

SKP Malmö flyttar

SKP i Malmö har under sommaren flyttat till en bättre och mer centralt belägen lokal i Malmö
Ny adress är Södra Förstadsgatan 132
Öppettider:
Måndag och Torsdag 18 - 20 Onsdag 19 - 21

SANNINGEN och ”Sanningen”

Förgäves vädjade serber från Serbien, Bosnien och Hercegovina, Kosmet till Serbiens president att buga sig även för de 3 300serbiska offren i Bratunac, Potocare, Podrinje och Birca (Srebrenicas område). Det skulle ha varit hans moraliska och mänskliga plikt mot sitt folk.

I egen sak

Ursäkta! Detta nummer av Riktpunkt har blivit försenat och det beror varken på redaktionen eller tryckeriet. Orsaken ligger hos oss -tidningsmakarna - som under produktionens gång av utomstående omständigheter tvingades byta datamaskiner, data- program och ny internetuppkoppling. Allt kastade grus i maskineriet. I gengäld har ni fått en utökad tidning och en säkrare produktion i framtiden. Än en gång ursäkta, BK

Hjälp för föräldralösa ryska barn

Denna artikel, som framförallt handlar om Tretjaks Barnhemsutbyte, är skriven till minne av f d generalsekreteraren i Svenska Ishockeyförbundet Stig Nilsson som gick bort i början av juni i år. Stig startade detta utbyte tillsammans med den legendariske ryske ishockeymålvakten Vladislav Tretjak 1990.

SÄPO HOS MORMOR

Nej, det är ingen saga. Det är faktiskt sant. Jag är en något äldre kvinna, i mormorsåldern ungefär. Ett av mina intressen är att skriva. För att underlätta mitt skrivande beslöt jag mig för att försöka lära mig lite om datorer. Jag lånade min yngste sons dator.

Sagan som blev verklighet

En ulv i fårakläder, Hans och Greta och Den stora stygga vargen – det är gamla barnsagor som i dag blivit modell för de nya moderaterna.
Vid moderatstämman i Örebro framhöll Fredrik Reinfeldt att han valdes till partiledare 2003 för att modernisera, restaurera och förnya moderaterna, enligt Aftonbladet.
Uppdraget är nu slutfört.

USA-konsul – kidnapparnas ledare

Italiensk polis efterlyser 13 CIA-agenter som kidnappade Abu Omar. Enligt amerikanerna var han en av Al-Qaidas ledare. Prästen överfördes i hemlighet till Egypten där han utsattes för grym tortyr. CIA-gruppen leds av en före detta hög diplomat, Robert Seldon Laidy - Bob.

Möte med moldaviska kamrater

I slutet av juli var jag på besök hos Partidul Comunistilor de Republica Moldova (PCRM), d.v.s. Moldaviens kommunistparti.
Partiets sekreterare, Valeriu Sava, tog vänligt emot mig, som medlem i SKP, och vi samtalade genom en medlem i det kommunistiska ungdomsförbundet UTCM. Sava berättande om partiets historia och åsikter.

Potemkins ideologi lever.

För något över hundra år sedan skedde ett myteri på en pansarkryssare som var förlagd vid Odessa, i nuvarande Ukraina. Fartygets namn var Potemkin och dess besättning gjorde uppror och gick över från att ha tjänat inom Svartahavsflottan, till att stå på den ryska revolutionens sida.

Arbetarrörelsens historia

Onsdagen den 14 september 2005 startar SKP:s Stockholmdistrikt tillsammans med Victor Jara Föreningen studier kring arbetarrörelsens historia.
Alla intresserade hälsas välkomna till Victor Jara föreningens lokal, Pontonjärgatan 36 (T-bana Fridhemsplan)
Tid: kl. 18.30
För frågor om studiekvällarna ring 08-735 86 40 eller 08-580 148 90
SKP Stockholmsdistriktet

Sexstonde världsungdomsfestivalen är över

Bilder från festivalen hittar du på www.sku.st/venezuela/

Inledningsanförande som Fredric Olofsson, förbundsordförande för SKU höll i egenskap av deltagare i presidiet under seminariet med temat: Ungdomsrörelsen mot den Europeiska Unionen
Först av allt så vill jag ta tillfället i akt att tacka det venezolanska folket för deras varma välkomnande och deras gästfrihet.

SKP Salem

I SKP:s partiförening i Salem är arbetet i full gång. Mandatet i kommunfullmäktige är en utmaning som vi försöker fylla med många olika utåtriktade aktiviteter. Senast presenterade vi våra förslag för Salemborna när vi delade ut ett stort antal av vårt informationsblad "Folkets röst"
Vi kan uppbringa mycket engagemang för våra aktiviteter, men det som fattas är pengar. Därför skickar vi ut ett rop om hjälp på detta sätt.
Den som vill stödja oss kan skicka pengar till SKP Stockholms distrikt PG 358966-0 och märk talongen Stöd för Salem.

Rapport från 16:e Världsungdomsfestivalen

Den 16 Världsungdomsfstivalen är nu över. Den internationella progressiva ungdomsrörelsen går vidare, nu ännu starkare än tidigare. Årets festival blev på många sätt väldigt lyckad. Från Sverige deltog närmare 80 ungdomar. Totalt deltog 17 000 från 144 olika länder, som tillsammans representerade miljontals ungdomar och nära 500 olika organisationer

60 år sedan bombningarna av Hiroshima och Nagasaki.

Under 16:e världsungdomsfestivalen genomfördes många möten, seminarium och workshops. Ett av alla dessa var en konferans på temat ”60 år efter Hiroshima och Nagasaki.
Kampen för en trygg och fredlig värld, fri från kärnvapen fortsätter.”
En inbjuden gäst fanns på plats för att delta i konferasen, Ohashi som var 12 år när bomberna över Hiroshima och Nagasaki fälldes.

”För fred och solidaritet – Kämpar vi mot imperialism och krig!”

Den 16 Världsungdomsfestivalen (VUF) har framgångsrikt hållits, i Caracas, i den Bolivarianska Republiken Venezuela, från den 7-15 augusti 2005, en fortsättning av festivalrörelsen som utmärker den som den största och mest betydelsefulla politiska, kulturella, anti-imperialistiska händelsen organiserad av världens progressiva och demokratiska ungdomar och studenter.

VI FÅR DET VI GER

London - ett blodigt terrordåd, åter igen med oskyldiga dödsoffer. Utfört av extremister. Jag skriver inte islamister. Vi i västvärlden har en tendens att se en bombman i varenda muslim vi ser på gatan. Vi måste lära oss att skilja på begreppen islamister och terrorister.
Vi ser terrordådet. Vi ser de blodiga människorna.

 
Maria om världsungdomsfestivalen 


MÖRKLÄGGNING

Vår regering torde känna stor rädsla för oss medborgare eftersom de mörklägger den ena utredning efter den andra.
Mordet på Olof Palme är en av dessa utredningar som avbröts eller förhindrades av regeringen .Hans Holmér, förste spaningsledaren efter Palmemordet, lär ha sagt att skulle sanningen om detta mord uppdagas skulle det skaka Sverige i dess grundvalar.

GLÖM INTE KAMPFONDEN
PG. 421 53 84-1

Har Du något intressant att berätta
gör det i
Riktpunkt!

Sverige behöver fler kommunister,
bli medlem i SKP eller SKU