Generalsekreterare för Chiles Kommunistiska Parti på besök i Sverige

Ordföranden för Chiles Kommunistiska Parti efter Gladys Marins tragiska bortgång i en långvarig sjukdom i mars i år heter Guillermo Teiller.
I början av maj besökte han Sverige och – naturligtvis – också Sveriges Kommunistiska Parti.
När CPC-ordföranden och SKP:s distritsordförande i Stockholm, Rolf Hagel, utbytte information om sina ländernas politiska situation kunde de konstatera att problemen i sak är liktydiga i den globaliserade värld vi nu lever, dock finns det skillnader i graden av kapitalets grepp om maken.
I Chile gör arvet efter Pinochets blodiga diktatur att trycket på de arbetande människorna är hårdare än i Sverige. Under Pinochet utraderades många sociala och demokratiska rättigheter vilket innebar att de senaste årens nedskärningar och försämringar utgick från en mycket lägre nivå än i Sverige. Ersättning vid arbetslöshet t ex är lägre och omfattar betydligt färre människor. Efter tre månader utanför ett arbete är det socialhjälp som gäller.
Om de arbetslösa inte aktivt sökt arbete under den sista månaden förlorar de helt rätten till ersättning.
Anställningstryggheten har försämrats enligt internationellt numera vanliga former: Arbetarna i de för landet viktiga koppargruvorna får sina jobb mer och mer genom uthyrningsföretag, s k arbetskraftspooler, med arbete precis efter behov. Fast inte enligt de egna behoven utan endast företagens. Lönerna i dessa pooler är ibland fyra gånger lägre än vid fast anställning.

Guillermo Teiller (tv)
Guillermo Teiller (tv)


Bruttonationalprodukten har fördubblats under de senaste tio åren, men lönarna är oförändrat låga.
Liksom i Sverige har många företag i textil- och kolindustrin flyttat ut och använder sig av låglöneländernas billiga arbetskraft för att pressa landets egna arbetare ännu hårdare.
Den roll som EU spelar för att ställa arbetare från olika länder emot varandra spelar NAFTA i Syd- och Nordamerika.
Kampen på arbetsplatserna i Chile försvåras genom en låg facklig organisationsgrad. Endast 17 procent av arbetarna tillhör en fackförening. Men detta till trots är facket en relativt militant organisation.
En pådrivande roll i kampen spelar Chiles KP – 35 procent av styrelsemedlemmarna i landets fackföreningar kommer från det kommunistiska partiet.
I samarbete med andra vänsterkrafter har CPC gjort framsteg i de kommunala valen och ca 100 kommunister sitter i fullmäktigeförsamlingar. Fyra borgmästare i landet bär partiets märke.
Chiles KP led nyligen en svår förlust genom generalsekreterare Gladys Marins bortgång. Hon hade genom aktiv kamp mot Pinochetdiktaturen och för Chiles arbetande vunnit stor aktning i landet. Vid hennes bortgång hedrades hon genom två dagars officiell landssorg. Över en miljon chilenare defilerade vid hennes bår.
Hon blir svår att ersätta, säger hennes efterföljare Guillermo Teiller, men hennes bortgång fick många människor att öka sitt intresse för partiet.
- Många insåg att vi inte är några neandertalare utan normala människor med starkt engagemang för rättvisa och grundmurade ideologiska kunskaper.
Så Gladys Marins tragiska bortgång öppnade också nya möjligheter. Partiet har under de senaste månaderna fördubblat sitt medlemsantal, berättar Guillermo Teiller i optimistuisk anda och framför sin och sitt partis varmaste hälsning till Sveriges Kommunistiska Parti.