Vad de svenska medierna missar

Det är lite glest i nyhetsutbudet om slaget i Falluja i de svenska medierna. Vi som lyssnat på Rapport och läst de stora kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen vet att den amerikanska armen dödat minst 1 200 motståndsmän.
Det skrivs och sägs i den andemeningen att här har USA lyckats. USA måste bringa säkerhet inför valet, säger utrikesminister Laila Freivalds och rättfärdigar därmed de amerikanska övergreppen på civilbefolkningen.
För detta är sanningen: Biståndsarbetare berättar att minst 800 civila dödats i Falluja, men den uppskattade siffran är förmodligen för låg. De motståndsmän som dödats är ca ett hundra till antalet, de övriga är civila, siffran kan givetvis misstämma. Men detta är bara siffror. Det som sker i Falluja är bortom alla krigets lagar, bortom all humanitet och mänskligt tänkande.
Fallujas kvinnor och barn bombas med napalm, det kan också vara fosforbomber vilka har samma effekt. 73 kvinnor och barn lades i en massgrav i Saqlawiya, en by i närheten av Falludja. De var brända till oigenkännlighet .
I Kharma har civila bostäder bombats och utplånat hela familjer. Biståndsarbetare har talat med ögonvittnen som lyckats fly ut ur Falluja, de berättar att döda låg överallt på gatorna. De vilda hundarna använder kropparna till mat.
De har också sett amerikanska stridsvagnar köra över sårade. USA soldater går in i moskéerna och skjuter bedjande obeväpnade människor.
Dessutom har Falluja enligt ögonvittnen bombats med bomber som lämnade ett svampformigt moln. De exploderade i luften och spred delar som startade bränder. De troddes innehålla giftig gas. Men detta kan vara USA:s nytillverkade nukleära vapen som på grund av sin småskalighet ska vara lätta att sätta in i strid. De förväntas inte ge mer än 3 000 döda per bomb. USA har redan överskridit alla gränser, så varför inte gå ett steg längre och använda atomvapen?
Mat har samlats in i moskéerna till de ca 50 000 instängda i Falluja men USA vägrar att låta hjälpen föras in i staden.
Civila fordon beskjuts i vägspärrarna och oskyldiga dödas. Som vanligt hävdar armén att fordonen inte stannade på uppmaning.
Övergreppen är inga enskilda företeelser. De är satta i system. Jag kan berätta om många fler, men jag orkar inte. Det gör för ont i själen att ens skriva om det.
Vår svenska regering anser att motståndet i Irak måste upphöra. Säkerhet måste bringas inför de "demokratiska" val som snart ska hållas. Det gör ont i själen även när jag skriver detta. Har den svenska regeringen glömt att detta krig är ett olagligt krig?
Har den svenska regeringen glömt att motstånd mot ockupationsmakt är lagligt enligt internationella lagar och förordningar?
Det irakiska motståndet är lagligt, det ska stödjas.
Stöd det irakiska motståndet ekonomiskt! Stöd det irakiska motståndet genom ord och handling!
Ingenting rättfärdigar USA:s närvaro i Irak.
Ingenting rättfärdigar Sveriges vapenexport till USA eller det militära samarbetet.

Astrid Boman