Salem nazistfri zon! Slut på våldet – Inga nazister på våra gator!

Några av partierna i Salems kommunfullmäktige har gjort ett uttalande som syftar på nazisternas intrång i Salem idag. Jag deltar inte i det uttalandet, därför att det inte tydligt tar avstånd från nazisternas stöveltrampsmarscherande hatparad. Jag är för fredliga och folkligt breda demonstrationer, och jag anser att det är viktigt att samarbeta med alla goda krafter, till skillnad från (v) i Salem, som deklarerat att de inte samarbetar vare sig med polisen eller med antivåldsorganisationen ”Vuxna i vägen” (VIVA). VIVA är en organisation som bildades efter det som hände i Göteborg 2001, för att stoppa våld, oavsett vem som står för det, vid demonstrationer där barn och ungdomar deltar.
Jag anser att polisen bättre gör sitt arbete utanför själva demonstrationen, men att det för demonstrationsdeltagarnas säkerhet ändå är viktigt att hålla en god kontakt med polisen under tiden.
I en demokrati är det polisens uppgift att stå för ordningen, i syfte att konserter och demonstrationer ska kunna hållas som planerat. Vilket också görs till varje pris när det gäller fotbollsmatcher; oavsett hur bråkigt. Men i en riktig demokrati är det även viktigt att det är samhället och dess politiker som styr polisen, så det inte blir tvärtom, som i här Salem nyligen när den borgerliga kommunledningen ville göra som de påstod att "polisen önskar" och ställa in konserten som Artister mot nazister hade planerat att hålla i lokalen Murgrönan i Salems centrum. Den ordningen att poliser ska styra och ställa i politiska angelägenheter har vi också sett alltför mycket av på demonstrationer, och det leder liksom den väg som moderaterna i Salem förespråkar – rakt mot fascismens vägskäl.
Förra veckan utbrast kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderen, när han informerade kommunstyrelsen inför den kommande anstormningen av fascister till Salem, att: "Det ser bra ut!… om vi har turen med oss blir det ingen större ansamling antirasister.”
Att kommunledningen i Salem dessutom återigen kväser Salembornas debatt på Internet, gör inte saken bättre. Där framfördes fram tills för tre dagar sedan massiv kritik mot borgarnas sätt att hantera Salemfrågan. På kommunens eget debattforum pågick livliga diskussioner om den skrämmande naziparaden som varje år våldtar kommunen. Där framfördes även konkreta förslag hur man ska slippa eländet. Men denna debatt stängdes alltså av.
Själv tycker jag att alla debatter med medborgarna är av stort värde. Allt för att nå till insikt om hur illa det är; nazisterna tågar i Salem för femte året i rad och vi måste agera och mobilisera, hela Sverige om vi ska få ett slut på det! Jag tycker att det "ser bra ut" endast då inga rasister alls är i antågande! Och vägen dit torde gå genom Salembornas medvetenhet och uppslutning mot stöveltrampet.
När det gäller socialdemokraterna i kommunen, så fick Salemborna detta år ett något tydligare budskap, de säger ”Nej! Till våld, rasism och främlingsfientlighet”
Bra! Men jag vill samtidigt varna för att om dessa uttalanden inte följs åt av någon konkret handling, så är de värdelösa. Jag ställer mig undrande inför att (s) Salem inte tog tillfället i akt och manade till att komma till manifestationen på Medborgarplatsen den 12 december. De borde följa exemplet från LO som deltar i denna.
Den tystnad som har rått i media veckorna före detta års naziparad är också svårtolkad. Beror det på att etablissemanget faller undan, eller inte tar på allvar, att nazisterna åter är i antågande till Salem? Eller finns det helt enkelt inte tillräckligt att spekulera i, nu när manifestationen blir i Stockholm? Jag som Salembo kräver att Salem blir en nazistfri zon, jag kräver ett slut på våldet! Inga nazister på våra gator! För att det ska bli verklighet krävs enighet, beslutsamhet och konsekvens. Det besitter inte de invalda politiska partierna i Salem.

Valentina Papastavrou,
SKP-ledamot av kommunstyrelsen i Salem