PRENUMERERA PÅ:

En annan värld är möjlig!

Social nedrustning och ökande antikommunism är två saker som går hand i hand när kapitalisterna och storfinansen på olika sätt försöker lösa den kapitalistiska krisen, som bl.a. visar sig genom sjunkande profitkvot. Den ökade ”globaliseringen” påstås tvinga fram förändringar i samhället som innebär ”utflaggningar”, privatiseringar, social nedrustning och nedskärningar i den offentliga sektorn.

Kommentar om presidentvalet i USA.

I skrivande stund den 3 november 2004 förklaras presidentvalet i USA som avgjort: Georg W Bush har förklarats till segrare, Kerry har förklarat sig besegrad.
Detta är en seger för penningmakt, marknadsföring, mediemonopol och en massa okunskap bland väljarna. Thomas Jefferson har sagt att en informerad väljarkår är en absolut förutsättning för att en demokrati ska kunna fungera.

Men USA kallas för världens största demokrati.

”Efter presidentvalet för fyra år sedan hamnade Florida ofrivilligt i fokus. Valsystemet fungerade inte, och debaclet har följt med under hela Bushs presidentskap.
Rädslan finns för att kaoset upprepar sig. I år finns visserligen datoriserad röstning, men allt för lite har gjorts sedan förra gången, och vid ett val där valdeltagandet förväntas bli rekordhögt är det mycket som kan gå fel.

Trollhättan dubbel tragedi

Att vara metallarbetare i Trollhättan just nu måste vara bland det värsta som kan hända en svensk arbetare. Först är man utsatt för ett mycket cyniskt och omänskligt tryck från Saab-ägaren General Motors som helt frankt har meddelat att antingen skall bilfabriken i Trollhättan läggas ner eller en motsvarande fabrik i Tyskland.

Energidebatten: Respektera folkviljan!

Återigen har debatten om energifrågan blossat upp, bl. a. begär folkpartiet en ny folkomröstning kring kärnkraftens vara eller icke vara.
Men faktum är att det inte behövs någon ny folkomröstning. Resultatet från omröstningen 1980 täcker väl en fortsatt användning av de befintliga reaktorerna och därmed dagens behov av energi.

Om klasskamp och demokrati.

Inför utvidgningen av EU den 1 maj 2004 spekulerades det ofta om hur en sådan utvidgning skulle kunna påverka den svenska arbetsmarknaden. Göran Persson myntade då uttrycket att han fruktade för att de nya medlemsländernas medborgare skulle kunna använda Sverige som ett resmål för social turism.

Historisk varning

När nazisterna hämtade kommunisterna,
teg jag;
jag var ju ingen kommunist.

Internationell kommunistisk konferens i Aten

En konferens på temat ”Motstånd mot imperialistisk aggression: kampfronter och alternativ” anordnades av det grekiska kommunistpartiet (KKE) i Aten den 8-10 oktober i år. Deltagarna representerade 64 kommunistiska partier från 51 länder runt om i världen.

Samarbete Kuba-Venzuela – olja, sjukvård, utbildning.

För några månader sedan hölls det femte mötet i den gemensamma kommission som Kuba och Venezuela upprättade när Chavez valdes till president 2000. Kommissionens uppgift är att förverkliga det samarbetsavtal som ingicks mellan de två länderna samma år och som riktar in sig på tillförsel av olja till Kuba samt utbyggnad av sjukvård och utbildning i Venezuela.

London Calling.

Onsdagen den 13 oktober landade vi, fem kamrater från Danmark och Sverige, på Stansted flygplats utanför London. Vi blev hämtade med bil av en kamrat från det brittiska kommunistpartiet (CPB). Hotellet vi bodde på är beläget i norra London vid Tufnell Park. Senare anslöt även andra kommunister till samma hotell och startskottet hade gått för något som skulle bli fyra mycket intressanta dagar.

Varför bidrar Sverige till straffrihet för massmördare i Colombia?

Laila Freivalds har nyligen beslutat att anslå 1,2 miljoner kronor till att stödja den colombianska regeringens förhandlingar med paramilitärerna.
Paramilitärerna är ökända som ansvariga för massakrer på fackföreningsmedlemmar och människorättskämpar och står för den klara merparten av de politiska morden i Colombia.

Hur mycket får det fria ordet kosta?

Måndagen den 25 oktober var det möte för kommunfullmäktige i Hakkas, Gällivare. En av punkterna på dagordningen var en interpellation angående närradions vara eller icke vara.
Gällivare Närradio är de som direktsänder från kommunfullmäktiges sammanträden, men nu har kommunstyrelsen beslutat att inte förlänga kontraktet med närradion.

Kommunalvalet i Finland

Den 24 oktober genomfördes kommunalvalen i Finland.
Valdeltagandet var 58,6 procent, ca 2 procent högre än i föregående val. Man måste ändå säga att intresset var lågt, glädjeämnet är i så fall den lilla ökning som skett. Valen i Finland skiljer sig från våra i Sverige på det viset att personvalsinslaget är större.

Sanningen angår alla

Man har i media i Sverige och utomlands påstått att den så kallade kommunismen skulle ha dödat (”mördat”) mellan en och 150 miljoner människor!
Man kan inte döda en miljon utan att detta blir känt. Så dödades i Suhartos Indonesien en miljon kommunister – men det är inte okänt – om än nedtystat!
Det finns officiell befolkningsstatistik sedan långliga tider.

Axplock ur historien

1921: lönepress
På dagordningen stod lönepress. Industrins direktörer argumenterade för att få ner kostnaderna för produktionen och att detta måste ske främst på bekostnad av lönerna.

Tändvätska åt Norrbottens Kuriren

”Rött kort Ohly”, så rubricerar Norrbottens Kuriren (NK) sin ledare om Lars Ohlys politiska Golgata i konsten att vara kommunist och bortförklara innehållet i den kommunistiska ideologin.
NK inleder med citat ”Ett parti med minsta lilla medkänsla med mördade, torterade och förtryckta skulle omedelbart sparka Lars Ohly som så sent som elva år efter murens fall förringade vad som hade hänt Kirunasvenskarna”.

Efterlysning! Foton från interneringslägren i Sverige.

Han är internerad på stålpråmen Bercut, ett av interneringslägren i Sverige under andra världskriget.

På lägren var det fotoförbud, trots det finns det än idag kvar amatörfoton. Foton jag gärna vill visa i filmen ”Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget”.

Aktuell boktips.

Dårarnas korståg – Jugoslavien, Nato och västliga villfarelser
Dårarnas korståg är en bok som många vill tysta. Redan innan den utkommit på svenska har författaren utsatts för rasande angrepp, ibland på gränsen till personligt förtal, för det mesta utan att själv ges möjlighet att gå i svaromål.

”Brottet mot freden gör alla andra brott möjliga”

Nätverket mot krig stöder arbetet med Iraktribunal i Stockholm!
”För mer än ett år sedan invaderades Irak helt i strid med internationell rätt.
Detta skedde trots massiva folkliga protester världen över och trots att FN:s
säkerhetsråd vägrade godkänna angreppet.”

Leve intifadan, intifadan lever!

Stöddemonstration till stöd för den andra intifadan.
Lördagen den 2 oktober arrangerades i Malmö en demonstration till stöd för den andra intifadan, en intifada där palestinierna kämpar för sina liv och rätten att bo i sitt eget land.
Huvudparollen var ”Leve intifadan, intifadan lever!”

För fred och solidaritet - i kamp mot imperialism och krig!

Lördagen den 16 oktober, på European Social Forum - ESF, höll Demokratisk Ungdoms Världsfederation - DUV:s Europeiska & Nordamerikanska grupp, CENA, ett seminarium. Seminariet var förlagt till ett klassrum på skol/universitetsområdet i Bloomsbury, London.

EU-grundlagen signerad nu måste folket få säga sitt i folkomröstning!

Förra veckan undertecknade Göran Persson och övriga ledare för EU:s länder unionens nya grundlag. Om två år kan den träda i kraft, vilket banar vägen för Europas Förenta Stater. Än mer makt än idag flyttas till Bryssel. Avgörande delar i medlemsländernas nationella författningar sätts ur spel.

Lyssna på Kommunisterna i radio!


Frekvensen är FM 92,0 mhz och kan höras i Sydvästra Skåne. Fredagar kl 18.00 – 19.00
Sändningarna kan avlyssnas i efterhand på Internet

http://www.kommunist.se

Den officiella historieförfalskningen rullar på.

Läs om viktiga politiska händelser utifrån kommunistisk perspektiv.
Beställ böcker på Fram bokförlag
Minnen och reflexioner av Marskalk Zjukov
Brevväxlingen Stalin-Churchill-Roosevelt 1941-1945
Andra världskriget – myter och verklighet
Frisco-Per
Hela boklistan på www.skp.se/fram
Tel. 08-824596
Fram, Box 1566, 171 29 Solna

Bilder
Från ESF – European Social Forum
GLÖM INTE KAMPFONDEN
PG. 421 53 84-1

Har Du något intressant att berätta
gör det i
Riktpunkt!

Sverige behöver fler kommunister,
bli medlem i SKP eller SKU