Vakna ur den vaggvisa som ”cylinderhattarna” sjunger

Av världens 100 största ekonomier är 51 företag. Det säger något om var makten finns och vilka de mäktiga är som medborgarna måste konfrontera. Cheferna för de multinationella företagen har inte bara makt över det egna företaget, utan även över länder och ibland över hela kontinenter. Deras inflytande är enormt och de är en av de viktigaste, om inte den viktigaste aktören inom internationell politik idag. I samhället vi lever i, genomsyrar de multinationella företagen vår vardag, vare sig vi vill eller inte. Det är ingen nyhet att stora transnationella företag bygger fabriker i utvecklingsländer för att både mark och arbetskraft är billig där. Dessa ”jättar” har växt sig stora på utnyttjande av människor i fattiga u-länder. Inom kapitalismen och imperialismen handlar allt om stora pengar till varje pris, vilket innebär att människor som är i behov av hjälp brutalt utnyttjas av kapitalismens lakejer. Om vi nu känner till att alla dessa orättvisor existerar, varför har då de multinationella företagen haft så stora framgångar? Svaret är enkelt...
Vi vill ha bra produkter till ett billigt pris, dessutom vill vi gärna ha produkter som vi känner till. Det känns tryggt att köpa de produkterna som man har växt upp med och som man varje dag matas med i tv, i tidningar man läser eller på tunnelbanans väggar. Det är bara att inse, vi tjänar på att köpa produkter från stora företag. Det är väldigt få som har råd att köpa alternativa varor varje dag. Vi behöver ha kvar det här systemet för att kunna behålla vår höga levnadsstandard. Vi är, tyvärr, inte villiga att ge upp en del av vårt ”goda” för andras välfärd. Vi i västvärlden kanske skulle ändra åsikt om vi kunde se dessa hundratusentals människor som praktiskt taget slavar för oss, men det gör vi inte och ”det man inte ser mår man ju inte dåligt av” - eller?
Är det inte otrolig dubbelmoral att suga ut ett land eller en världsdel och samtidigt förespråka jämlikhet och utjämnande av ekonomin? Samtidigt som vi slänger pengar på u-länderna genom olika, så kallade, hjälporganisationer och annat ”utländskt bistånd” (som nästan alltid är förbundet med återbetalningsplikt, vilket gör att utvecklingsländerna faller i den så kallade ”skuldfällan”), fortsätter utnyttjandet så som det gjort i århundraden.
Allt började med kolonialismen där de utvecklade länderna sög ut alla rikedomar som kolonierna hade att erbjuda, vare sig det betyder diamanter eller människor i fertil ålder. Visserligen har slavexporten, 1800-talets ”svarta guld”, bytts ut av olja, men vi är nog inte så humana som vi gärna vill tro att vi har blivit.
Det som jag finner skrämmande är att vi inte talar om det här stora brottet mot mänskligheten. När man pratar om brott mot mänskligheten så är det första man kommer att tänka på judeförföljelserna under andra världskriget. Är inte slavexporten ett lika stort , om inte större brott mot mänskligheten när vi talar om över 100 miljoner oskyldiga människors bortrövning?
Kan denna inkonsekventa historievärdering bero på att vi i västvärlden fick agera hjältar för judarna under andra världskriget? Eller är det för att det är någonting som är ”avslutat” medan utnyttjandet av utvecklingsländerna fortfarande pågår och där det är vi själva som är bovarna? Kommer vi någonsin att kunna se sanningen i vitögat eller kommer vi fortsätta gå omkring med skygglappar?
Nej, självklart vill vi se en förbättring; vi skaffar oss gärna fadderbarn, donerar till Röda Korset och andra organisationer som kämpar för bättre förhållanden i till exempel Afrika. På så sätt kan vi med köpt gott samvete sätta oss ner i vår IKEA- fåtölj och njuta av en rykande kopp Nescafé och ta en tugga av vår perfekta Chiquita-banan...
Det är dags för oss alla att vakna ur den vaggvisa som ”cylinderhattarna” sjunger för oss. Om vi vill leva i en enad värld där alla människor blir rättvist behandlade och där ingen utnyttjas för pengarnas skull har vi inget annat att göra än att stå upp emot vår gemensamma och enda fiende - Kapitalismen. Vi är många, vi kan bli fler. Folkets vind måste bli till storm!
Det är upp till oss...
Antonella Måhlén