PRENUMERERA PÅ:

Bojkotta EU-valet!

Inom några månader skall det hållas val i Sverige, den 13 juni, ett val som skall utse representanter till EU parlamentet i Bryssel / Strasbourg. I det nuvarande parlamentet deltar 22 ledamöter från Sverige bland 625 ”folkvalda” från de andra medlemsländerna i EU.
Parlamentet är EU:s ”demokratiska” fasad för monopolkapitalets diktatur över det arbetande folkets sociala och samhälliga förhållanden. I i EU är den nyliberala politiken stadfäst i direktiv och lagar som kommissionen har fastställt under medinflytande av EU-parlamentet..

Byggarbetarnas arbetslöshet skapar drömläge för oseriösa ”Helpmans”.

Arbetslösheten drabbar nu Byggnads med full storm.
Att ta del av arbetslöshetsstatistiken inom byggbranschen är sannerligen ingen upplyftande verksamhet. Den ena rekordnoteringen efter det andra på löpande band. Enligt den senaste tillgängliga statistiken är läget värst i Gävleborgslän som har rekordhöga siffror. Värst är det i. avdelning 26 Gästrikland där arbetslösheten nu är drygt 40 procent. Man har dock en bit kvar till rekordet från 1996 då man inom avd 26 hade en arbetslöshet på 50,1 procent.

Rättskandal med politiska förtecken!

Den friande domen i Göteborgs tingsrätt mot före detta polischefen Håkan Jaldung kan inte betraktas som något annat än en rättskandal med tydliga politiska förtecken. ”Överheten” och dess hantlangare är alltid felfria är det tydliga budskap Göteborgs tingsrätt ger.
Det var 2001 under Sveriges ordförandeskap i EU som Håkan Jaldung lät spärra in ca. 500 demonstranter på Hvitfeldtstka skolan, demonstranter som hade erbjudits logi där av Göteborgs kommun.

Interventionistisk utlänningspolitik

För inte så länge sedan bestämde Blair att en tjetjensk rebelledare skulle få stanna i Storbritannien, trots att denne var efterlyst inte bara av den ryska polisen utan också av Interpol. Nu har den svenska regeringen fattat ett principbeslut om att vissa tjetjener skall få uppehållstillstånd i Sverige.

Folkmord, folkrätt och den kapitalistiska förintelsen.

Stockholm International Forum 2004: Preventing Genocide (Att förebygga folkmord) var namnet på en konferens anordnad av den svenska regeringen den 26-28 januari i år. Den beskrevs av arrangörerna som det första forumet i sitt slag på regeringsnivå sedan FN antog konventionen mot folkmord 1948. Ungefär 60 regeringar fick inbjudan från Göran Persson att skicka delegater.

Vänsterpartiets kongress -
Det blev inte ens en tumme.

Så mycket av förväntning och så lite av förändring – så vill jag beskriva Vänsterpartiets kongress, väl medveten om att detta krockar med den allmänt spridda bilden.
Massmedia bidrog starkt till att skapa en uppfattning om att denna kongress skulle bli ett vägval mellan ett traditionellt kommunistiskt parti och ett ”modernt” och utslätat vänsterparti.

Carla utan bevis – May utan hälsa.

Tribunalcirkusen fortsätter: USA betalar domare, åklagare, administrationen, vittnen – allt för att döma ett folk för krigsbrott som man själv begick. Domare och åklagare byts ut på löpande band. USA, EU och NATO är alltmer oroade – bevisen är otillräckliga men någon måste vara skyldig.

Europeiska vänsterpartiet helt underordnat EU-systemet

Den 8 und 9 maj i år kommer en grundningskongress i Rom att starta Förenade Europeiska Vänsterns parti – ett partiernas parti.
Förberedelsen till denna kongress tog konkreta former i januari i år, då 19 europeiska kommunistiska, socialistiska, vänstersocialdemokratiska och vänsterpartier samlades i Berlin. 11 av dessa undertecknade ett upprop till grundandet av ett parti som kallar sig Förenade Europeiska Vänsterns parti.

Två SKP-mandat i Piteå.

SKP har den 1 mars fått två mandat i Piteå kommunfullmäktige. Ingvar Leijon och Lars-Göran Nilsson, som varit ledamöter för Norrbottens sjukvårdsparti, har hoppat av sjukvårdspartiet och blivit medlemmar i SKP. De har fått nog av att deras gruppledare enligt deras uppfattning mest arbetade för egen vinning. Genom insändare och debattinlägg i lokalpressen hade de fått upp ögonen för SKP och dragit slutsatsen att de bäst kan arbeta för bättre akutvård, åldringsvård, barnomsorg och handikappomsorg om de går med kommunisterna.

Norges Kommunistiska Parti

Norges Kommunistiska Parti höll sitt 25:e landsmöte, vilket motsvarar våra kongresser, helgen den 21-22 februari.
Kongressen godkände den avgående partistyrelsens politiska och organisatoriska verksamhetsberättelse. En verksamhetsberättelse som berättade om satsningar på den ideologiska skolningen. Kampen mot EU har också varit en prioriterad uppgift,.

Varför är USA intresserat av Haiti?

Händelserna i Haiti den senaste tiden har väckt en del uppmärksamhet i de svenska storföretagens media. Liksom sina kollegor i andra västländer har man skildrat den lagligt valde president Aristide som en tyrann som Haitis folk vill avsätta. Aftonbladet har t o m beskrivit rebellernas ledare Guy Philippe som ”vår tids Che Guevara”.

EN UPPMANING!

Det orättvisa, illegala och aggressiva imperialistkriget mot Irak fick hundratusentals människor i över 100 länder att gå ut i väldiga demonstrationer. Under dessa utryckte folket sin opposition mot imperialismen och kriget på många olika sätt, något som var nödvändigt för att förhindra USA och dess allierades beslut, och speciellt det ständiga hotet av attacker mot världens människor.

Protestera mot USA:s koncentrationsläger!

Mehdi Ghezali och alla andra fångar på Guantanamobasen har nu suttit där i två år, utan att veta vad de anklagas för, utan advokat, utan att veta hur länge de ska stanna. Nu ska det visserligen hållas så kallade rättegångar mot några. En militärtribunal ska agera både åklagare och försvarsadvokat. Utgången av dessa” rättegångar” kan vi gissa oss till.

ATT FUNDERA PÅ!

Man kan väl lugnt påstå att den offentliga sektorn är i kris!
Kommuner och landsting och hela kedjan av samhällsmaskineriet är därmed också i kris vilket innebär att barnomsorgen, skolan, ålderdomsomsorgen, sjukvården, rättsystemet, ja hela den offentliga sektorn och arbetsmarknaden tvingas föra en tynande tillvaro med allt mindre resurstilldelningar.

Information om Korea.

Den svenska massmediebevakningen av Folkrepubliken Korea (NordKorea) sker oftast via amerikanska pressbyråer, och då vet vi alla hur sann den bilden är. I februari bjöd Svensk-Koreanska föreningen i Malmö och Svenska Juchekommittén till ett informationsmöte i Malmö. DFR Koreas ambassadör Jon In Chan medverkade och berättade om det aktuella läget på den koreanska halvön.

Laila Freivalds i Boden.

Laila Freivalds besökte socialdemokratiska partiet i Boden den 26 februari Det var ett öppet möte Jag var där som ende representant från vårt parti. Jag presenterade mig inte, kanske jag ska tillägga, eftersom vi kommunister tenderar till att bli utfrysta i alla politiska sammanhang.
Jag fick en positiv bild av Laila Freivalds.

Kommunisterna i kommunalpolitiken

Sven-Olof Petersson, aktiv kommunist under många år tycker det är självklart att kommunisterna skall använda den nya lagen som ger kommuninvånarna möjlighet att ställa medborgarförslag till kommunfullmäktige. Han har själv gjort det i ett förslag till kommunfullmäktige i Alvesta. Förslaget syftar till att få igång en debatt och ett ökat byggande av bostäder lämpliga för gruppboende i Alvesta.

”FARMEN” EUROPA.

I tidningen ”Dagens Industri” 24 januari 2004 fanns en artikel med rubriken ”Lönechock i EU-parlamentet”. Enligt denna skulle EU:s finansministrar den 26 januari 2004 godkänna nya löne- och pensionsvillkor för EU- parlamentarikerna. I dag utgår samma lön som respektive nations parlamentariker har, men med de nya reglerna skall alla EU-parlamentariker få samma månadslön 8 500 euro eller 77 400 svenska kronor.

Elever i Gällivare kommun i matstrejk.

Måndagen den 16 februari gick högstadieeleverna i Gällivare kommun ut i matstrejk.
En ny form av matproduktion och -distribuering har från och med årsskiftet tagits i bruk i Gällivare.
Från att ha gått från mat som lagats i centralkök, varmhållits i värmeskåp och skickats ut till de olika enheterna är det nu så kallad ”cook and chill” som gäller.

Världsungdomsfestivalen närmar sig!.

På Demokratisk Ungdoms Världsfederationens (DUV) möte på Cypern den 6 januari i år beslutades det att den 16:e Världsungdomsfestivalen kommer att hållas i Venezuela.
Att platsen denna gång blev Venezuela hör bl.a. ihop med de kuppförsök som på sistone ägt rum. Tiotusentals ungdomar kommer åka till Venezuela för att visa sin solidaritet med den bolivariska revolutionen. Festivalen kommer också liksom tidigare vara en kraftfull manifestation mot imperialismen och för freden

Malmö Open 2004

Nu är världens största öppna handikappidrottstävling avslutad. Den hölls, som framgår av namnet, i Malmö 14-15 februari. Det fanns 13 olika sporter, bl.a. bordtennis, bowling, simning och rullstolsbasket.

JUNILISTAN.

”Sluten er alla annars kan EU falla”. Så kan man rubricera etablissemangets nya utspel för att få folk till valurnorna inför EU-valet den 13 juni. Detta bekräftades bl.a. av kristdemokraternas EU-parlamentariker Anders Wijkman i tv4:as soffa, när han kommenterade fördelen med Junilistan.
Varför Junilistan? Orsaken är nog den att det svenska etablissemanget vid senaste folkomröstningen om EMU togs på sängen. Det rungande nej till valutaunionen överraskade och skrämde EU-anhängarna med råge.

 

SKU har nytt bankgiro!!!


Från Västkusten
- LITE NYTT

Västra Götalands Region har ersatt ett antal landsting för att sköta sjukvården. Men regionen är också Länsstyrelse. Ett par områden i landet skulle bli exempel på vår förnämliga demokrati. Länsstyrelserna skulle demokratiseras. Valda representanter skulle företräda allmänheten i stället för en Landshövding och ett antal tjänstemän. Men skillnaden är svår att upptäcka.
GLÖM INTE KAMPFONDEN
PG. 421 53 84-1

Har Du något intressant att berätta
gör det i
Riktpunkt!

Sverige behöver fler kommunister,
bli medlem i SKP eller SKU