Nyårskrönikor

Åter ett år har gått – 2003 har blivit 2004 och i sedvanlig ordning funderar man över vad som hänt under det gångna året. TVs årskrönikor ger en tillbakablick över vad som skett, men i en väldigt komprimerad form och i regel om sådant som ingen har kunnat undgå. I en kort sammanfattning förmedlades det på ungefär detta sätt: USAs anfall mot Irak, anti-krigsdemonstrationer, Israel-Palestina konflikten, tillfångatagandet av Saddam Hussein samt jordbävningarna i Iran.
Inrikes så hade vi Kommunals strejk. EMU-valet. Mordet på Anna Lindh samt Skandia-herrarnas dåliga handhavande av andras pengar. Det var det gångna året…
(bortsett från olika idrottsprestationer)

Om årskrönikorna endast har för avsikt att avspegla enskilda händelser och företeelser, visa på sådant som de flesta redan vet, så har de enligt mitt förmenande inget som helst syfte att fylla. Vad vill de ha sagt? Detta hände och nästa år kommer vi med en ny överblick, titta på oss även då!
Men då ställer vi oss givetvis frågan, hände det verkligen inget annat?
Självklart hände det betydligt mer, nedskärningarna inom den offentliga sektorn fortsatte liksom privatiseringarna och utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar. Arbetslösheten och sjukskrivningar fortsatte öka. Klyftan mellan fattig och rik ökade även den och allt detta i lilla välfärdslandet Sverige.

Så visst hände det en hel del. Det händer saker hela tiden, det ena leder till det andra.
Det enda som inte händer är väl det att Connex skulle passa tiderna.
Vad vill jag då få sagt med allt det här?
Jo, i dagens nyliberala samhälle så matas vi med mer och mer information, men mindre och mindre kunskap. Bild på bild kablas ut men tid ges inte till reflektion och eftertanke – vad det hela handlar om. För 25 år sedan så var genomsnittsreportaget på TV-nyheterna 42 sekunder långt mot nio sekunder idag. Bara det tycker jag säger en hel del. Jag är fullt förstående för att det hade varit svårare att klämma in orsak och verkan till den offentliga sektorns slakt, ökade privatiseringar, sjukskrivningar, arbetslöshet etc. i en timmes årskrönika.
Men frågan återstår ändå om våra makthavare över huvudtaget vill belysa problemen?
Vill man inte belysa problemen så är man nog än mindre villig att lösa dem.

Nyårskrönikor i all ära, men låt oss göra dem till mer belysande, visande på fakta och även självkritiska. Låt oss göra dem till en del av arbetarrörelsen, till ett vapen i arbetarklassens intresse. Tillbakablickar är bra, låt oss använda dem på ett konstruktivt sätt.
Vi skall lära av historien, allt för att inte samma misstag skall upprepas.

Fredric Olofsson