Från Västkusten
– LITE NYTT

Den som brukar läsa Riktpunkt kan inte ha undgått att känna till hur mycket sämre sjukvården blivit sedan Landstingen i Sydvästra Götaland och Göteborg slogs samman till Västra Götalands Region.
Man lägger ner sjukavdelningar och vårdcentraler, sjukreseersättningar försämras - men skatten höjs. Insändare i pressen visar hur upprörd. allmänheten är över den försämrade sjukvården.

Spara på politikerna
Spara på politikerna - så löd rubriken på en artikel byggd på en intervju med PRO:s ordförande i Bohuslän. Deras 13.000 medlemmar i 40 föreningar kräver nu att Regionen ska minska den enorma byråkrati som finns med politiker och tjänstemän.
17 heltidsanställda politiker och deras 20 heltidsavlönade sekreterare är för många. Höga löner har dom också.
Till Regionens juni-sammanträde kom bussar med pensionärer för att protestera, mot den förda sjukvårdspolitiken. Deras krav kan sammanfattas i parollen: Spara på politiker, inte på sjukvården.

Det blev Nej
I folkomröstningen blev NEJ-segern större än någon vågat gissa. Bland vad som brukar kallas vänstern blev glädjen stor och firades natten igenom.
Men det gällde inte för alla. Vänsterpartiets kvinnliga kommunalråd i Uddevalla intervjuades på valkvällen. Hon hade trott att det skulle bli JA. Hon skulle inta vara med på någon valvaka. Hon fotograferades och intervjuades hemma vid köksspisen, där hon kokade fisksoppa till en grupp i en bokklubb. Mycket märkligt, tycker jag. Dom kan ju träffas när som helst. Om det blivit JA, så borde hon väl som V-politiker varit där för att trösta alla ledsna, och om det blivit NEJ borde hon väl vara med och delat glädjen med alla NEJ-kämpar.
Men hon skulle bjuda bokklubbsmedlemmar på fisksoppa.

S-ordföranden anhållen
Socialdemokraterna i Uddevalla skakas nu av en brottsutredning. Deras kvinnliga ordförande har suttit anhållen och är fortfarande misstänkt för undanröjande av bevis. Det avser försvunnen bokföring i SSU-klubben. Hon förnekar att hon fått ut full lön från SSU samtidigt som kommunen ersatt henne för förlorad inkomst liksom att hon fuskat med ersättning från försäkringskassan.
Det hela började med att tre kvinnliga medlemmar i Arbetarkommunen anmälde misstanke om nämnda fusk. Dom hade försökt att få Arbetarkommunen och SSU att agera och utreda, men förgäves. Nu möttes dom aven enorm kritik, nästan förföljelse. Partiets ledande kommunalråd (ordförande i ommunstyrelsen) var revisor i SSU, men han hade inget märkt.
När polisen sökte efter SSU-handlingarna hade dessa försvunnit sedan fyra år tillbaka och man anser att det är ordföranden som undanröjt de bevis som kan finnas.
Det otrevliga för sossarna är inte själva händelsen (sånt kan hända i vilken förening som helst) utan hur man agerade. Nästan förföljelse av de som anmälde misstankar, att den misstänkte omvaldes under pågående utredning, att kommunalrådet som revisor inte märkt något. Misstankarna kvarstår och åklagaren fortsätter utredningen.

Ordna heltidsersättning
I föregående stycke nämnda händelse är ett exempel på hur man försöker ordna heltidsersättningar till politiskt aktiva utan att heltidsavlöna dom som kommunalråd. Genom ett sådant arrangemang räknar man med att slippa kritik för att kommunen har för många heltidsavlönade s.k. kommunalråd. Man låter de icke heltidsavlönade få många uppdrag och därigenom många ersättningar. Den aktuella ordföranden hade en mängd kommunala uppdrag av mycket varierande slag. Men det gav väl inte ersättningar som motsvarar kommunalrådslön utan det behövdes ett tillägg inga löneavdrag i SSU.

Inte uppdaterad
I samband med nytt pensionsavtal för Uddevallas kommunalråd gjorde jag ett debattinlägg i lokalpressen. Detta bemöttes av det kvinnliga kommunalrådet (s) i ett inlägg. Rubriken på hennes svar var följande:OLOF NILSSON ÄR INTE UPPDATERAD. Efter några vänliga ord om mina tidigare engagemang i kommunalpolitiken framhöll hon att jag inte är så insatt och behöver uppdateras.
Jag erkände villigt att jag hade svårt att hänga med i den nuvarande kommunalpolitiken i Uddevalla och bad kommunalrådet att hjälpa mig "att bli uppdaterad." Det önskade jag verkligen. Men jag fick ingen hjälp, bara tystnad. Så jag antar att jag hade rätt i min kritik av kommunalpolitiken i Uddevalla. Den är märklig på många sätt - inte minst därför att den leds av S och V.

Uddevalla förlorar SJ-anställda
SJ skall nu minska antalet anställda med en tredjedel. Därvid drabbas bl,a. Uddevalla. Alla lokförare och tågpersonal skall dras in här och flyttas till andra platser, bl.a. Borås. Trots att Uddevalla lägger ner miljoner på att få nya jobb i kommunen - kanske bara några få - så har man inte sagt ett ord om SJ:s planer, trots att det bevisligen är en märklig förflyttning av tjänster. Vad aktuell personal fått del av är några vackra ord med Lycka Till och liknande fraser från enskilda politiker. Ett nytt exempel på Uddevallas kommunalpolitik eller brist på sådan.

Olof Nilsson
olof.nilsson@skp.se