Dyr budget för folket

Vinnare - förlorare, vad skall man säga när man följer med i den ekonomiska budgetdebatten och Bosse Ringholms ”Golgata”, vandringen mellan Rosenbad och Riksdagshuset.
Jesus dignade under den tyngd som bärandet av korset innebar, medan Bosse Ringholm såg närmast lättad ut, med CD-skivan mellan sina fingrarna.
Miljöpartiet med sin skattevänliga filosofi betraktas som den största vinnaren med v-partiet på andra plats.
Vem är då förlorarna? Knappast de borgerliga partierna, utan förlorarna måste man söka utanför det politiska etablissemanget.
Svenska folket skördar årligen en svidande förlust och där norrlänningarna trots sina tillgångar av såväl skogar, mineraler och framförallt energi drabbas hårdast, eftersom ”tillväxten” inte räknas där den åstadkommes utan där den omsätts, i första hand på Stockholms aktiebörs.
För en norrlänning med oljeuppvärmd villa betyder det 1 600 kronor per år och för eluppvärmd villa ca: 500 kronor mer per år. Till detta kommer resekostnader och de höjda priserna på transporter. Det är några exempel på förlorarnas dämpade segeryra.
Det är inte enbart villaägarna som drabbas, även hyresgästerna skall få sin släng av sleven. Som balsam på såren blir der en skattelättnad med 200 kronor per år för alla svenskar, tröstar Siv Holma, v-partiets budgetförhandlare från Kiruna
Innan bläcket ens hunnit torka i under det centrala budgetresultatet så aviserar en annan v-partist, Stig Eriksson i min kommun Gällivare, en kommunal skattehöjning om 50 öre. Nu står vi här i Gällivare med våra tvättade halsar. Det vi har kvar av minnet från denna ekonomiska tävlan är de skavsår av tillväxt vi ser i våra plånböcker.
Vi här i Norrbotten ser tålmodigt fram till nästa års budgettävlan som vi lovar sponsra långt utöver våra tillgångar.

Bror Wennström