USA stoppade inspektionerna av ”presidentanläggningarna”
Talet om presidentpalats är oegentligt och ingår i den amerikanska krigspropaganda


Det handlar om åtta s k presidential sites utspridda över hela Irak. Vad Anna Lindh borde veta är att FN:s vapeninspektörer, innan de hemkallades 1998, genom Richard Butlers ensidiga agerande i strid med säkerhetsrådets instruktioner, beretts tillträde till alla anläggningar i Irak.
För s k känsliga anläggningar fanns ett särskilt protokoll (Ekéus PM) som föreskrev att FN först bara fick skicka in en liten grupp på fyra man, och först därefter om något skumt påträffades, gå in med full styrka.
På USA:s anmodan sa Butler upp Ekéusprotokollet när irakierna kallade Baathpartiets högkvarter känslig anläggning. Medvetet gick han in för att göra största möjliga skada. Det hjälpte inte att irakierna sen sa: OK, gå in med full styrka.
Anna Lindh måste vara medveten om hur USA utnyttjat frågan om “presidential sites” till att förvärra konflikten. Ändå deltar hon i den propagandan och talar om krig som Sverige ska stödja innan det ens finns det minsta legitimt skäl till krig. Det är anmärkningsvärt ! Stefan Lindgren

Ett citat ur BBC 1 oktober, som innehåller relativt korrekt information:
”Tre av presidentpalatsen finns in Bagdad. Radwaniyah, Republikens palats och Sijood – medan de andra är utspridda kring i Irak krig Tikrit, Mosul, Jabal Makhul, Lake Tharthar och Al Basra. Palatsen täcker ett område på 32 kvadratkilometer och omfattade hundratals byggnader när en specialgrupp av FN-diplomater och vapeninspektörer 1998 tilläts att besöka dem kortvarigt. Teamet som var på besök mellan
24 mars och 4 april 1998 för att skaffa sig en ’grunduppfattning”’rapporterade att irakierna generellt hade varit samarbetsvilliga. I sin rapport till FN:s säkerhetsråd sa specialgruppen att Iraks myndigheter har varit hjälpsamma till och med när det gällde att bryta upp dörrar där man saknade nycklar.”