Privatisering ger trygghet åt de redan trygga.

Marknadsanpassning av alla mänskliga värden och konkurrens i alla samhällssfärer har numera många lobbyister. Inte ett socialt område där inte starka krafter försöker att privatisera och individualisera.

Nyligen trädde Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg fram och krävde att alla över 45 år skulle betala en extra skatt för att klara en dräglig ålderstrygghet. Visserligen kände sig socialminister Lars Engqvist tvungen att snabbt säga ifrån denna gång, men det finns ett återkommande mönster i Hedborgs idé. Grundtanken för de ständiga attackerna på dem som föddes under 40-talet är att de levt för bra och långt över samhällets tillgångar. De av denna generation inbetalda skatterna räcker enligt Hedborg inte för att täcka samhällets utgifter när den stora skaran 40-talister träder in i pensionsåldern. Att 40-talisterna arbetat i huvudsak under högkonjunktur med relativt låg arbetslöshet samt med i internationell jämförelse högt skatteuttag tycks alltså inte räcka för att klara pensionerna.
Hedborgs beskrivning av stora brister och orättvisor inom äldreomsorgen håller vi naturligtvis med om, liksom med slutsatsen att god äldreomsorg måste vara en social rättighet för alla oberoende var de bor i landet under samhällets ansvar.
Men det är mycket man måste invända mot Hedborgs generationsbaserade lösningsförslag.

Ett grundläggande fel är att det inte tycks finnas någon självkritik från socialdemokratiskt håll för att skattepolitiken under flera decennier ensidigt byggt på löne- och konsumtionsskatt, trots att det även inom de egna leden gång på gång kommit krav på en rättvisare skatt med sin bas i produktionen.
De stora företagen och ägare av privata förmögenheter har klarat sig lindrigt undan och fått fler och fler skattelättnader på de vanliga löntagarnas bekostnad. Nu kommer räkningen och samhället saknar resurser – samtidigt som storbolagen gör miljardvinster genom skattebetalarnas arbete! Sverige går bra, betonar statsministern. Vad ligger närmare till hands än att ta resurserna där de finns?
Ett annat grundläggande fel är att regeringen ljuger om de stora kostnaderna som arbetslösheten fortfarande innebär för våra offentliga resurser. Glädjesiffrorna om 4 procents arbetslöshet stämmer ju inte. Det finns en stor grupp människor som lever improduktiv på marginalen genom hårdbantning av den offentliga sektorn. Istället för att göra nytta, bl a inom äldreomsorgen, blir de till följd av felaktiga politiska beslut ytterligare en belastning för våra gemensamma resurser.
Staten har under de senaste åren övervältrat fler och fler uppgifter och kostnader på kommunerna utan att tillföra dem motsvarande resurser. Det är en viktig orsak till de stora bristerna inom äldreomsorgen nu.
Slutsatsen Anna Hedborg har dragit är inte att samhället måste driva in pengar där de stora vinsterna finns, alltså skatt efter bärkraft, utan hennes medicin är skatt efter fördelseår. Ett säkrare sätt att skapa generationsmotsättningar och nya orättvisor kan knappast finnas. Gruppen människor äldre än 45 år är dessutom ingen homogen ekonomisk grupp. Bland dem finns inte få som levt under kärva förhållanden hela sitt liv och de har knappast råd nu heller att lägga pengar på en extra skatt.
En gång i tiden byggdes – inte minst genom 40-talisternas arbete - AP-fonderna upp för att säkra pensionerna. Men under resans gång har de slagits sönder och pengarna delats ut till andra ändamål än vad som var avsikten.

Nu är inte Hedborg ensam om sina attacker på resterna av en solidarisk socialpolitik som ännu finns kvar. I och med neddragningen av de offentliga utgifterna enligt EU:s konvergenskrav utsätts vi för ständigt återkommande försök att urholka samhällets sociala ansvar och lägga över ”ansvaret”, d v s kostnaderna, på den enskilde, med ökande klasskillnader som given följd.
I en DN-Debattartikel den 4 februari kräver Stefan Fölster, vd vid Handelns utredningsinstitut, och Gunnar Eliasson, vd i Skattebetalarnas förening, att alla ska ha rätt till en vårdförsäkring med avdragsrätt – alltså ytterligare ett avsteg från principen att samhället ska garantera vård och omsorg solidariskt och för alla på lika villkor, något som arbetarrörelsen under många år betraktat som en grundläggande rättvisefråga. Systemet byggde på ekonomisk omfördelning som gynnade de lägre inkomstgrupperna.
Det är mot denna solidariska finansiering angreppen nu riktas.
De båda debattörerna bygger sin argumentation på att svensk (offentlig) sjukvård är ineffektiv och förfogar över större resurser än vad som gäller för genomsnittet OECD-länderna. Det fattas inte pengar och personal i svensk sjukvård, utan problemet är endast att den är ineffektiv, enligt Fölster-Eliasson.
I en för Skattebetalarnas förening typisk argumentation ger man sken av att slå vakt om de små i samhället som förtrycks av kollektivet (staten) Allt skulle bli mycket bättre och effektivare om var och en fick sköta sig själv, teckna egna försäkringar och spara för sin egen omsorg.
Vi som har varit med i politiken några år minns i sammanhanget gamle moderatledaren Gösta Boman som under 80-talet i en valrörelse drev parollen att ”det måste vara fritt för den som vill spara till sin egen sjukhussäng i stället för att köpa sig en segelbåt.”
Problemet var då som nu att det nästan alltid är de som har de stora och lyxiga båtarna som även har sin sjukvård och äldreomsorg tryggad.
Fölster och Eliasson vet hur en slipsten ska dras. Man pekar på att statsråd och andra nyckelpersoner i samhället kan tillgodogöra sig billig och snabb vård. Dessa priviligerade behöver inte i likhet med vanligt folk stå i kö för att få vård.

Om artikelförfattarna vore ärliga och hade syfte att påvisa orättvisorna i samhället skulle de angripa orsakerna för köbildning och ”ineffektivitet”. De skulle tala om att köerna för vård, stängda avdelningar på många sjukhus och brist på personal beror på nedskärningarna inom den offentliga sektorn. Men det gör de inte. I stället vill de skapa och befästa systemet att vissa ska kunna köpa sig förbi problemen.
I dag fattas ca 2000 läkare och sjuksköterskor inom vårdsektorn. Orsaken är dåliga löner och pressande arbetsvillkor också på grund av ekonomisk press.
Lösningen av dessa problem ligger inte i att alla som har råd ska teckna avdragsgilla privatförsäkringar och få förtur i privatiserade kliniker. För då förstärks vård och omsorg som en klassfråga. Då blir det ännu mer trygghet för de som redan är trygga. Men ville inte förslagsställarna komma åt de rådande problemen och hjälpa de svagaste i systemet?
***

Det finns ingen väg förbi en systemförändring: Samhället måste ta in större resurser från produktionen för att täcka nödvändiga utgifter på hela det sociala fältet.
Regeringen måste i sin iver att få ”Sverige att gå bra” sluta att enbart se till aktieägarnas vinstbehov och istället satsa på den offentliga sektorn med lika rätt till sjukvård och äldreomsorg för alla, oberoende inkomst, ålder eller bostadskommun.
Varje nedskärning, varje avreglering ger nya möjligheter för nyliberalismens riddare att peka på den gemensamma sektorns brister – och spiralen fortsätter bara neråt.
Rolf Hagel