Gatustrid i Malmö

Seattle, Prag, Nice... - allt oftare och allt hårdare drabbar demonstranter och polisen i hop i regelrätt gatukrig. EU vill i fortsättningen skyddar sig mot folkets vrede genom att lägga alla toppmöten i Bryssel, där det finns permanenta säkerhetsanordningar.
Även i Sverige har klimatet hårdnat. SKU diskuterar händelser och sammanhang.

Även i Malmö har det hänt en del slagsmål med polisen under hösten, bl.a vid två Reclaim The Streets -manifes-tationer för gripna personer sedan den första gatufesten, en anti-polisvålds-demonstration.
Det började i september, och skulle vara en gatufest med dans och musik under parollen Reclaim The Streets. Det var samling klockan 18.00 vid stadsbiblioteket, vid samlingsplatsen fanns där 700-800 personer.
Men även polisen var många. När vi gick från samlingsplatsen hade dom spärrat av en av vägarna in till själva centrum där gatufesten skulle hållas. Polisen märkte att de med sina stora sköldar och batonger och stora hästar inte skulle lyckas skrämma bort folkte därifrån, så dom fick användning för sina vapen i stället. När vi hade gått en bit hade polisen spärrat av ännu en gata som gick in mot centrum. Nu fanns det en väg kvar, den som leder till hamnen, och ditt ville säkert polisen att vi skulle gå så dom skulle kunna spöa oss riktigt. Där ute i hamnen fanns ju inte lika många vittnen.
Men demonstrationståget stannade i stället upp för att se om polisen skulle flytta sig eller vad dem skulle göra. Men nu började istället polisen trycka på tåget bakifrån, inte lite heller utan riktigt så att bl.a. en tjej i 15 års åldern trillade och slog sig. När hon ville ta sig ut därifrån, fick hon en rejäl knuff i ryggen. Efter det sprang polishästar med ryttare rakt in i tåget, polisen slog vilt om kring sig med sina piskor. Först efter att polisen hade tryckt på i ca 5 minuter kom den första flaskan mot polisen, så att polisen blev provocerade. Att demonstranterna börjat bråket är en lögn. Det var polisen som började använda våld med vapen mot försvarslösa barn och ungdomar (och en del vuxna som deltog).
Senare lyckades någon ta sig in till stan och även där slog polisen till, grep ca 160 personer och jagade bort en del.
Folk som hade lyssnat på polisradio hade hört att polisen innan den slog till sa ”vi kör som planerat”. Var det planerat att dem skulle vara så våldsamma? En anan intressant grej är att på samlingsplaten kom några ”alkoholister” med tomma flaskor som man kunde kasta på polisen, samma ”alkoholister” sågs senare på polisstationen, fast då ”ordentliga”, och nyktra, vad kan detta vara för nån skumt? Jag tror det var civilpoliser, som var där och delade ut flaskor, för då skulle ju deras kollegor fått en andledning att slå demonstranterna, om det blev flask kastning.
Det blev ingen gatufest denna gång, men en del fick sina fördomar om polisen bekräftade, såg att farbror polis inte bara lär ut trafikregler för skolbarn och sätter tjuvar i fängelse, utan även misshandlar folk som utövar en demokratisk rättighet, rätten att demonstrera/fest. Men något tillstånd var inte sökt.
Poängen med Reclaim The Streets är att festa på gatan i protest mot massbilismen och det nyliberala samhället, och att kvinnor inte alltid kan gå säkra på gatorna, och att facister kan gå på gatorna, misshandla folk med ”fel” hudfärg, homosexuella och vänsteraktivister.
En vecka senare, den 16/9, var det en anti-polisvålds-demonstration med ca 1500 deltagare, vilket är ganska stort för att vara en demonstration i Malmö. I den demonstrationen deltog även föräldrar, ungdomar, som var förbannade på att polisen ska kunna slå folk.
Och även någon manifestation för att visa solidaritet med folk som suttit hos polisen för att dom deltagit föregående i Reclaim The Streets.
Den 7/10 var det en ny gatufest, denna gång blev det i varje fall en fest på gatan, men det blev tyvärr inte på en stor gata, eftersom polisen hade omringat samlingsplatsen med kravallstaket. Så det fick bli på en liten gata, men stämningen var bra, folk dansade och hade roligt, spelade fotboll och lyssnade på musik. Denna gång deltog ca 500 personer.
På allt detta har polisen gjort av med över en miljon kronor för att först stoppa en gatufest, sedan bevakat anti-polisvålds-demonstrationen, sedan bevakat en annan gatufest. Samma pengar skulle istället kunnat göra betydligt större nytta om man fixat lokaler där ungdomar kan vara, så man slipper stå ute och frysa. I Malmö finns nämligen väldigt ont om fritidsgårdar, och på dom som finns får inte så mycket folk ute i hamnen.
Ett slagord som man hörde både på första Reclaim The Streets och anti-polisvålds-demon var ”Ein svin thrien, nazi police svin!” (Ett två tre, nazist polis svin!). Har funderat lite på detta slagord när polisen här i Sverige marscherar rakt in i en folkmassa, slår med batonger o piskor runt omkring sig, när ungdomar protesterar mot det nyliberala samhället, mot fascismen - och polisen här i Sverige samtidigt skyddar nazisterna när dem har demonstrationer, låter dem ha sina samlingsplatser och lokaler. Inte konstigt att man vill förknippa dem själva då med nazister.
Reclaim The Streets Malmös hemsida: http//www.rtsmalmoe.net
Håkan Jönsson
SKU-Malmö