Jämnt börsval i USA

Är det fler som tänkt på hur man har kunnat följa turerna i presidentvalet genom att se reaktionen hos de två amerikanska aktiebörserna, traditionella Dow Jones och moderna Nasdaq?
Bilden är entydig. När någon domstol sagt att Bush bör vinna har Dow Jones gått upp en bit och Nasdaq ner. Och när en domstol sagt att det är Gore som skall vinna har det varit tvärtom: Dow Jones ner en bit men Nasdaq upp. Det är tydligt att Dow Jones är Bushbörsen medan Nasdaq är Gorebörsen (vänsterpopulisten Nader och högerpopulisten Buchanan är inte börsintroducerade).
Visserligen är stridslinjen kanske inte helt klar. Det finns en del avfällingar bland bolagen. Mäktiga Microsoft noteras ju på Nasdaqbörsen men sägs faktiskt stödja inte Gore utan Bush. Att Nasdaq ändå, trots en så tung dissident i lägret, kan går upp när Gore vinner och Bush förlorar visar alltså egentligen bara vilka starka Goresupportrar de andra bolagen på Nasdaq är.
När detta skrivs vet vi ännu inte hur det kommer att gå i den amerikanska börskampen. Om Dow Jones eller Nasdaq till slut vinner.
Men en sak är nog ganska säker: När de väl har bestämt sig för hur det skall vara med det, då lär både Dow Jones och Nasdaq omedelbart skjuta i höjden. Oavsett om det är Bush eller Gore som får bli president.
I den kamp som därefter tar vid är ju Dow Jones och Nasdaq helt på samma sida. Och den klasskampen kan båda börserna uppenbarligen se fram emot med betydande tillförsikt
DM