Parodi på demokrati!

Presidentvalet i USA är ett politiskt narrspel av hög dignitet. 50 procent av USA:s befolkning bojkottar valet, röstmajoriteten av de deltagande i valet förlorar till s.k. elektorer som inte uttrycker majoritetens syn utan kan utse den kandidat till president som erhöll minst röster i valet.
Rubrikerna i Sverige förkunnar genomgående att nu har världens största demokrati genomfört presidentval.
TV/radio -journalister med experter i sofforna flåsar som hormonstinna, löpande hundar dygnet runt i sina kommentarer om hur demokratiskt detta demokratiska förlovade land USA är.
Mina funderingar och tankar är: Har Sverige och svensk massmedia helt kapitulerat inför “demokratins” förlovade land USA när man likt strykrädda hundar, med svansen mellan benen, inställsamt viftar till allt som USA säger och gör? Ingen kritik till någonting, möjligtvis någon svepande bortförklaring i enstaka sammanhang.
Men när det gäller ställningstaganden till de före detta socialistiska länderna och infriande av USA-inspirerad demokrati, då bröstar Sverige, kavar upp sig och uppträder som en som kan mest och vet bäst i likhet med USA.
Då står inte Sverige främmande att även med USA-NATO-EU-vapenarsenaler pådyvla folk och nationer världen över den amerikansk-svenska demokratin. Folks yttrande och åsikter körs över med administrativa åtgärder som nu verkar bli fallet i tillsättande av USA:s president.
I USA finns mig veterligen inte som i Sverige s.k. valspärrar om 4 procent, i USA är nog den största spärren mot reell demokrati innehållet i plånboken som avgör. När skall Sverige anamma den formen av USA-demokrati? Jag befarar att det inte ligger så långt i framtiden innan Stockholms aktiebörs kommer att i likhet med Wall Street i USA ha ett avgörande i politiska val. Det intrycket får man när man ser och hör massmedias flåsanden.

Bror Wennström