SKU-rapport från Malmberget

Helgen vecka 36 ordnade vi i SKU-Malmberget vårt andra möte med RKU Boden – Luleå (Revolutionär Kommunistisk Ungdom/ KPML(r)-ungdom). Liksom vår första träff med RKU i maj i år i Boden (se RP nr 4) blev det en positiv tillställning.
RKU-medlemmarna anlände med tåget till Gällivare på fredagkväll. Några från SKU väntade på stationen och sedan åkte vi ut till den lokal som vi hade hyrt. Efter att alla hade samlats presenterades schemat för helgen och de olika ämnen som vi kunde tänkas ha på våra gemensamma flygblad, ordet var fritt. Efter att vi valt ut fyra ämnen och delat upp oss i lika många grupper började skapandet och tänkandet. De valda ämnena blev EU-EMU, nationalism, det borgerliga kvinnoförtrycket och ett svar på MUF:s (Moderata Ungdomsförbundet) kampanj ”Jag älskar att äga!” Läs mer om det sistnämnda i flygbladet här intill. Vid midnatt var det dags att knacka ned allt på datorn, så vi for till vår partilokal, samtidigt som RKU-medlemmarna fick se hur vi hade det. Några av oss skrev ned och arbetade med layouten tills in på småtimmarna. Det blev några timmars sömn, för att sedan återvända till den hyrda lokalen för att äta frukost och sedan visa upp slutresultatet. Flygbladen blev bra med tanke på den korta tiden vi hade på oss, att omvandla våra tankar till meningar, och från kladd till hyfsad layout i A5 format på fyra sidor. Vi använde oss av olika färger på flygbladen så att de skulle se intressantare ut.
Sedan å for vi in till Gällivare där vi spred ut oss i fyra olika hörn av ”centrum” och delade ut flygbladen. Vi hade även en kamrat som spelade och sjöng, bl a Hoola Bandolas ”Cheops Pyramid”, Imperiets ”Du ska va president”, Ebba Gröns ”Die Mauer” och låten ”Sådan är kapitalismen”. Vi andra deltog från och till. Efter ungefär två timmar hade vi delat ut ca. 350-400 flygblad och för det mesta blivit positivt bemötta. Nu var det dags att värma sig efter en solig men sval dag i Gällivare, så ett besök på badhuset var uppskattat. De som inte ville bada for och lagade middag för att ha klart när de andra skulle anlända från badhuset.
På kvällsmötet diskuterades olika ämnen, bl.a. förhållandet SKP– KPML(r), RKU – SKU, vår syn på andra vänsterorganisationer, studier och praktisk kamp, analys av dagens situation, tillvägagångssätt att nå ut till många människor och samarbete mellan RKU – SKU nationellt. Allt detta protokollfördes och mer om våra beslut kommer i RiktpunKt framöver. Kvällen avslutades med samkväm och auktion, där socialistisk/kommunistisk litteratur auktionerades ut och vi umgicks under lättare former.

På söndagen hade vi en sammanfattning och utvärdering där alla fick säga vad de tyckte om mötet. Vi kom gemensamt fram till att helgen hade varit bra och givande, det var endast tiden som var emot oss, men med ännu bättre planering kommer detta inte att vara något problem i framtiden. Mötet avslutades med en inbjudan från RKU-medlemmarna till oss i SKU Malmberget till nästa gemensamma möte. Vi uppmanar nu alla SKU- och RKU-organisationer runt om i Sverige:
Följ vårt exempel, ge samarbetet en chans! ”Enade vi stå, söndrade vi falla!”
Fredric Olofsson
ordf. SKU Malmberget