Från Västkusten

-LITE NYTT

Under de veckor som USA (Nato) bombat Jugoslavien har jag haft lite krämpor. Det har inneburit mera sängliggande än vanligt. Därmed har det också blivit mer radiolyssnande. På morgonen brukar jag alltid lyssna på radion och tycker mig ha förstått att radion ger betydligt allsidigare information och mer omfattande nyhetsbevakning än TV. Detta har bekräftats under min "sängperiod".

Skillnad på flyktingar

Under USA:s anfall mot Jugoslavien har radio på helt annat sätt än TV visat upp olika sidor av kriget. Man har intervjuat människor inne i Jugoslavien som berättat om vad andra massmedia förtiger.

Anhängare liksom motståndare till Milosevic har fått komma till tals. Därvid har bekräftats hur alla nu sluter upp bakom sin regering och president och alla fördömer USA:s krig.

De intervjuade har ofta ställt frågan varför omvärlden inte bryr sig om de cirka 600 000 flyktingar som bor i läger i Serbien efter krigen i Bosnien Hercegovina och Kroatien. Många serber som bor i Sverige, varav många bott här länge, har fått komma till tals på ett tidigt stadium i radio. De har svårt att förstå varför ingen tycks bry sig om att serber mördas dagligen av USA och tvingas under ständigt dödshot.

Avklädda TV-experter

Radion har också klätt av alla de s k experter som de första veckorna av kriget var ständiga gäster i TV-rutan. Zettermark, Katarina Engberg och många andra. Dessa har framstått som betydligt mindre "experter" när de intervjuats i radio. Katarina, hon med den röda flaggan som år 1968 väntade på revolutionen, hon är faktiskt inte längre så ofta i TV. Ibland har jag undrat över hur människor kan falla så djupt i politiken som hon och vissa andra "revolutionärer".

Radion har också avslöjat hur anvisade tolkar ger en egen version av vad flyktingar berättar, oftast de hemskaste saker. Reportrar som följt upp med egna tolkar får en helt annan version av samma intervjuperson, som inte sett något särskilt, bara flytt över gränsen.

Anna Lindh och Gudrun Schyman

Personligen har jag i dessa veckor ibland tyckt synd om Anna Lindh. Det måste vara smärtsamt att ideligen upprepa: "USA:s bombningar strider mot folkrätten, men politiskt förstår jag." I en intervju upprepade hon meningen tre gånger. Att vara Sveriges utrikesminister och så till den grad försvara USA-fascismen kan inte vara lätt. Runt om i världen finns stater och människor som inte förstår Sveriges handlande, med en socialdemokratisk regering stödd av ett "vänsterparti".

Jag har saknat Gudrun Schyman i TV. Hon brukar minsann inte tacka nej till att framträda i TV-intervjuer. Men jag har inte sett henne i TV-rutan någon gång om USA:s bombningar. Hon kanske tillhör dem som har det svårt. Partimedlemmarna kan inte vara överens med partiets följsamhet mot Göran Persson i denna fråga. Men Gudrun vill väl inte protestera mot Göran när hon nu får vara med och regera lite. Inte ens att regeringen åtagit sig att vara skyddsmakt åt USA i Jugoslavien (egentligen obegripligt för varje sunt tänkande människa..) Men kanske är Gudrun som Anna Lindh och kan uttala sig: "Alla människor har lika värde." (Men bomba gärna en del.)

Åsbrink och Ringholm

Han som bestämmer löste snabbt problemet med ny finansminister. Broilern Ringholm tvekade aldrig. Visst, om du vill, Göran. Politiken förblir densamma skyndade sig båda att fastslå.

Vänsterpartiets försvar för budgeten var lika klart. Men nog hade deras talesman Lönnroth det svårt. Att acceptera höjningen av högkostnadsskyddet för medicin med 500 kr fordrade många ord i krångliga meningar för att förklara. Nu har regeringen stoppat utbetalningar (600 miljoner) av bidrag för omläggningar av uppvärmningssystem. Men samarbetspartnern (v) tycks tiga även nu, trots att detta framställs som en av partiets hjärtefrågor.

Vad gör man av ett träd

I min sängliggarperiod hörde jag ett radioprogram om skog. Där framgick bl a följande som exempel: Om man köper ett träd för 100 kr så kan man få tillbaka olika stora belopp. Om man sågar trädet till brädor får man tillbaka 150 kr. Om man istället gör fönster av trädet får man tillbaka 1 700 kr. Men om man eldar upp trädet så blir det bara 10 kr.

Man avslutade med att framhålla att Sverige lägger ner väsentligt mycket mer pengar på att forska om, hur man ska elda upp trädet, mot att forska om en annan bättre användning. Då kom jag att tänka på Ebberöds Bank.

1:a Maj

Tänk om vi 1:a Maj kunde gå ut i gemensamma demonstrationer mot USA (Nato) och deras bomber mot en fri stat och ett helt folk och samtidigt kräva normala förhandlingar för att lösa Kosovo-frågan. Sådana tankar kommer. Men just nu verkar det vara blott en dröm.

Olof Nilsson

RIKTPUNKT NR:6