Kommunisterna på Balkan:

Nej till Nato-interventionen

I en gemensam deklaration har de kommunistiska partierna i Balkanregionen fördömt Nato-invasionen mot Jugoslavien. De påpekar att makthavarna i Nato-länderna och främst sedan tio år underblåser konflikten mellan Balkanfolken. De uppmanade folken i sin region att förstärka sin anti-krigskamp mot Nato och USA-interventionen.

Undertecknat är dokumentet av Albaniens KP, Bulgariens KP, Bulgariska Socialistiska Partiet Marxistiska plattformen, Bulgariens KP G Dimitroff, Jugoslaviens Nya KP, Jugoslaviska Kommunisterna, Greklands KP, Rumäniens KP.

 

Arbetsköparna fick ge sig

I förra numret av Riktpunkt berättade vi om en konflikt som rådde mellan byggföretaget JM-bygg och dess anställda. Vi berättade att konflikten handlade om vilket lönesystem som skulle tillämpas. JM-bygg erbjöd de anställda något som man kallade JM ackord vad det nu är. Ett bud som de anställda ansåg vara helt oacceptabelt.

Vi har nu glädjen meddela att konflikten är över och JM:s anställda har gått ur den striden med en total seger.

Som extra lök på laxen har JM-arbetarna även fått igenom kravet om att under den tid konflikten varat så ska företaget betala parallelltid, vilket i klartext betyder att de anställda får ut sin rättmätiga lön retroaktivt.

Vi på Riktpunkt bugar och lyfter på hjälmen för detta ljus i ett för övrigt kompakt mörker.

Lars Lundberg

 

Som om facket vore orsaken till arbetslösheten

ETUC Europafacket skyller i ett uttalande Nato:s bombangrepp på Milosevic. Man påstår att Milosevic vägrat att acceptera en politisk lösning och gör honom till fullt ansvarig för den nu rådande situationen i Jugoslavien.

Det är lika intelligent som att beskylla Europafacket för att vara orsaken till massarbetslösheten som finns i Europa, men det visar vilken sida de överbetalda fackpamparna ställer sig på de amerikanska, engelska och tyska krigsprofi-törernas. Dom här fackpamparna vill ha förtroende av den europeiska arbetarrörelsen att förhandla om löner m m. Ställningstagande för imperialisternas krig ger en fingervisning om vilken stol de vill sätta sig på.

Jan Jönsson

 

EU - För jobbens skull?

Ytterligare en svensk textilfabrik lämnar landet. Oscar Jacobsson har under många år bedrivit sin verksamhet i textilstaden Borås. Men nu är det slut. Tillverkningen av bl a herrkostymer flyttas till Lettland.

Under 50-talet låg textil- och konfektionsfabrikerna tätt i Borås med omnejd. Libo, Algots, Oscar Jacobsson, Melka eller den av Olof Palme omtalade Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna i dag är de alla borta.

Konkurrensen från de baltiska staterna, Portugal eller asiatiska länder med arbetslöner som inte uppgår till mer än en tiondel av en svensk textilarbetarlön har blivit för hård.

Med EU-pengar, som svenska arbetare betalat med sina skatter, flyttas företag till ex empel till Portugal, som Bengtsfors bilstolstillverkning.

Kvar här i Sverige blir arbetslös personal och tomma fabrikslokaler. I företagens lönsamhetskalkyl finns inte utrymme för någon samhällsekonomisk beräkning. De tar vinsten. Kostnaden som arbetslösheten innebär får de drabbade och staten ta hand om, den bryr de sig inte om, långt mindre tar de hänsyn till arbetare som troget under decennier slitit vid symaskiner och pressar. Vilka konsekvenser för livskvalitén att vid 50 års ålder tvingas lämna sitt jobb och arbetskollektiv och bli en stämplande reserv som ska beredas ett värdigt slut, som Margareta Winberg sade under sin tid som arbetsmarknadsminister.

Hur var det Ingvar Carlsson sade inför folkomröstningen om EU-inträdet "För jobben måste vi bli medlem."

RH

 

Ungdomstidning

Kubas ungdomstidning "Juventud Rebelde" kommer åter ut som dagstidning. På grund av Kubas ekonomiska problem hade tidningen sedan 1990 tvingats att minska sin upplaga från 700 000 till 250 000 exemplar, vilka endast kom ut på helgerna. Huvudorsaken var att pappersleveranserna från de socialistiska länderna hade slutat.

RIKTPUNKT NR:6