PRENUMERERA PÅ:

Feg fegare fegast

Tiotusentals människor kom till protestmanifestationerna mot nazism och rasism runt om i landet. Det var bra! Ledarna för de tre fackliga centralorganisationer tillsammans med syndikalisterna, SAC, på podiet, representanter för de politiska partierna från vänster till höger bland de som uttalade sitt engagemang för demokrati och fördömde de nazistiska morden och våldsdåden som skakat Sverige under senare tid bra, det var ett steg framåt.

Pratmakarna måste börja maka på sig!

Även malmöborna deltog i de protester mot nazismen som följde på mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Ett drygt tusental personer samlades på Gustav Adolfs torg mitt i stan lördagen den 23:e oktober för att hedra Söderbergs minne och för att visa sin avsky för hans förmodade nazistiska mördare.

Fästning Europa

Omkring 70 människor har sedan 1989 betalat sina försök att över östgränsen komma in i Tyskland med sina liv. I en 50 km djup "säkerhetszon" vid den tyska östgränsen betraktas illegala invandrare som lovligt byte. Befolkningen i dessa områden pressas att tjalla. Främlingsfientlighet och rasism blomstrar.

Vem kan leva på marknadens villkor?

Deltagarna i en kurs i politisk ekonomi, som anordnats av SKPs Norrbotten Distrikt 16-17.10.99 konstaterar i ett uttalande:
I dagens svenska samhället kämpar allt fler människor med allvarliga problem i arbetslivet, i utbildningen, vården/omsorgen och bostadssituationen. Problemen kännetecknas av en ökande otrygghet.

Kaukasus i oljeimperiens visir.

Efter kriget på Balkan är det nu åter tiotusentals människor i Kaukasus som jagas på flykt, dödas, lemlästas. Vi följer nyheterna och TV-bilderna från kriget i Tjetjenien med sorg, protest och ilska.

Olika åsikter.

Vem har intresse av kriget i Tjetjenien?"Pravda Rossii" 22-28 sept 1999 publicerade ett ställningstagande av Gennadij Ziuganov, ordföranden för Ryska Federationens Kommunistiska Parti, till kriget i Tjetjenien.
Ziuganov anser att den ryska armén har emot sig välutrustade och stridsklara enheter som har sina baser i Tjetjenien.

Kommittén för solidaritet med Jugoslaviens folk i aktion

Jugoslaviens folk och främst serberna går efter Natos terroristiska bomkrig och de svåra umbäranden som den imperialistiska blockaden påtvingat landet en katastrofvinter till mötes. Internationell solidaritet behövs med både politiska och materiellt humanitära insatser för att hjälpa människorna i det av Nato våldtagna landet.

Laglöshetens Kosovo.

En kosovoalbansk narkotikaliga sprängdes i Genève helgen 9-10 oktober, rapporterade Svenska Dagbladet 13 oktober. Artikeln, skriven av journalisterna Gunilla von Hall och Sophia Linder, hade rubriken "Telefonkort oroar narkotikapolisen". Här är några utdrag:

Tjetjenien är inte Kosovo.

I en ledare 5 oktober medger Aftonbladet att det "i Natos Kosovokrig fanns skäl att granska samstämmigheten mellan mål och medel, mellan kravet att försvara albanernas mänskliga rättigheter och överlevnad och Natos bombkrig som metod".
Erkännandet är senkommet. Dessutom är beteckningen "Natos Kosovokrig" en eufemism.

Kosovo, men inte Östtimor.

Albanska extremister har nu avslutat en etnisk rensning av omkring 90 procent av Kosovos zigenare, serber och judar. Detta är den proportionellt sett hittills största etniska rensningen på Balkan. Belgrad varken planerade eller genomförde att fördriva 90 procent av albanerna.

Mat, kanoner och folkhälsan

Mat, kanoner och folkhälsan Food Not Bombs (Mat, Inte Bomber) är en organisation i San Francisco som distribuerar inte bara information om matförsörjning och matindustrin, utan också mat till amerikaner som annars inte får tillräcklig. Och det finns många av dem!

Amerikanskt dubbeldiplomati avslöjad.

Australiska Guardian berättar att amerikanerna spelat dubbelspel i frågan om Öst-Timors självständighet. Upplysningar med det innehållet har australiensarna fått av en amerikansk journalist, Allan Nairn, som arbetat i området i många år.

Västligt falskspel med USAs hjälpsheriff i Asien.

Fredsaktivisten och -forskaren Noam Chomsky har i en intervju med den kanadensiska nyhetsradion CBC genomlyst Västvärldens förljugna engagemang för Östtimors självständighet.

Fördomar i stället för kunskaper.

Jag har också besökt norra Korea, och mött ett folk som utsatts för aggressiva stormakters erövringsförsök under hela vårt sekel, skriver Christer Lundgren i ett genmäle till en artikel som Kent Härstedt (s) nyligen publicerat i Helsingborgs Dagblad.

De tyska valen.

För ett år sedan avlöste i Tyskland socialdemokraterna (SPD) med Gerhard Schröder i spetsen det konservativa CDU efter 16 år vid makten. Men den socialdemokratisk-gröna regeringskoalitionen fick ingen anledning till någon längre jubelperiod. Denna höst genomfördes valen till de flesta delstatsparlamenten samt kommunalval i den folk- och industritätaste delstaten Nordrhein Westfalen (NRW).

Kapitalet ställer allt fler utanför systemet.

Den här vintern kommer att bli svår på många sätt, nu när så många går utan jobb och riskerar att bli utförsäkrade från a-kassan. Hoten om uppsägning ligger som en förlamande hand över landet.

Flera varsel i Ö-viksområdet

Arbetsmarknaden i Ö-vik med omnejd gnisslar och knakar så till den milda grad att ingen industriarbetare känner sig säker längre. I tidigare artiklar i Riktpunkt har jag berört den planerade nedläggningen/försäljningen av MoDo:s massafabrik i Domsjö. Till dags dato har inget nytt hörts angående fabrikens framtid,

Vården och omsorgen överlämnas till privat spekulation

Så kan man sammanfatta Norrbottens landstings framtida planer.
Årets underskott för landstinget beräknas till 250 miljoner och prognoserna för de kommande fem åren ser lika dystra ut.
Vad avser landstingsledningen göra och vilka planer har man?

Hitlerhälsningens innebörd

Nazismen är uttryck för finanskapitalets oförmåga att med den borgerliga demokratins medel underordna folkmassorna och särskilt arbetarrörelsen under sina klassintressen.

Från Västkusten
- LITE NYTT

En morgon hörde jag i radions EKO- sändningar hur bra det går med ekonomin i USA. Arbetslösheten är snart avskaffad- Alla får det bättre, rika som fattiga. Men EKO:s rapportör kom med ett litet tillägg.
Fortfarande lever 13 procent av USA :s invånare under fattigdomsgränsen. Det betyder säkert att ytterligare en stor procent måste betraktas som fattiga enligt svenska normer.

Partiets ungdomsutskott inbjuder intresserade ungdomar till ett veckoslutsmöte

20-21 november
med början på lörd. kl 10.30
i partilokalen i Solna,
Brommavägen 6.
Tema: SKP:s ungdomsverksamhet
Intressenter kan anmäla sig till
Lars Folke, 021-13 19 24

 

KAMPFONDEN.