Från Västkusten

- Lite Nytt

Så har vi då uppnått årtalet med 9-or i slutet. Många varnade för att det skulle innebära en liten påminnelse om vad som kan hända år 2000, därför att det mänskliga förståndet inte klarar den mänskliga tekniken. Och visst blev det varningssignaler. Bensinpumpar som inte accepterade kundernas bensinkort, sjukhus, vars telefonsystem kollapsade etc. Försäkringsbolagen garderar sig med att ändra i försäkringsvillkoren inför år 2000.

För min del blev jul- och nyårshelgen ungefär som andra år. Lite extra lottförsäljning på stan och den 23 december ett ständigt utbyte av meningarna GOD JUL och TACK DETSAMMA med kunder och bekanta.

Julafton tillsammans med de barn och barnbarn som bor i Sverige - ett litet fyrverkeri med minsta barnbarnet på nyårsafton.

Alla helger ger också mer tid att läsa, höra på radio, se TV och tänka efter lite mer. Det kan innebära obehagliga känslor.

Inför år 2000

Om man bortser från vad som kan hända med chipstekniken vid nästa årsskifte med kanske utebliven värme, ingen el, inget vatten i ledningarna osv, så finns det annat som skapar obehagliga känslor.

Enligt UNICEF finns det minst 130 miljoner barn i världen, som inte har möjlighet att gå i skola. Samma organisation räknar med att år 2000 finns det minst en miljard människor som inte kan skriva sitt namn eller läsa en bok. Hur många som då svälter även i de s k rika länderna - det vet kanske ingen, men det torde vara lika många.

Euron

Under helgdagarna erinrade jag mig en uppgift i Riktpunkt efter USA:s första krig mot Irak. En ledande politiker i USA uttryckte sina framtidsfunderingar med orden: "Vi har vunnit det kalla kriget. Vi har vunnit kriget om oljan - nu gäller det att vinna det ekonomiska kriget. Och det är viktigare än de två andra."

Nu har Euron kommit som en valuta i ett stort antal länder i Europa. Det kan innebära en kamp mellan den nya valutan och dollarn. (Tidigare var det amerikanska kapitalet lite oroat av den japanska yenen.) Jag kan inget om internationell ekonomisk politik, så detta är bara en lekmans enkla funderingar:

Den pågående s k "Banankonflikten" visar på ett närmast löjeväckande sätt hur USA reagerar om det finns minsta lilla hot mot det amerikanska kapitalets intressen. Varför skulle Europa och Euron vara ett undantag? Ett handelskrig mot Europa och/eller Asien är väl - på lite sikt - inte helt otänkbart. Kapitalismen har inga vänner som inte kan bli fiender när två gruppers ekonomiska intressen inte sammanfaller.

Från Västkusten

Men låt mig återgå till rutans vinjett: Från Västkusten - LITE NYTT. Nu har vi blivit medlemmar i ett stort landsting - Västra Götalands Region. (Det ska heta region för att inte reta allmänheten när man tänker på gamla landstingens sjukvårdspolitik.) I ledningen för detta landsting med 149 ledamöter och 19 landstingsråd råder nu rena anarkin.

Ett nytt parti - Sjukvårdspartiet - Folkets vilja - fick vågmästarroll med sina sju mandat. Huvudpunkten i deras program är att de försämrade resurserna vid de mindre sjukhusen och Uddevalla resp Trollhättan ska återställas. De sistnämnda sjukhusen ska ha tillbaka det som flyttats från det ena till det andra sjukhuset, så att de åter blir "fullvärdiga" sjukhus.

Nu började karusellen

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har 174 mandat av 350. De kunde inte acceptera sjukvårdspartiets krav om bättre sjukvård. Inför budgeten kunde inte heller de borgerliga partierna acceptera sjukvårdspartiets åsikter. Så det blev en budget enligt s, v och mp. I deras budget fanns inget som talade för en förbättring av sjukvården i Norra Bohuslän/Norra Älvsborg. Socialdemokraterna tog uppdraget som ordförande i Landstinget.

Men nu visade det sig att de borgerliga partierna kunde samsas om förbättrad sjukvård i nämnda del av regionen och kunde göra upp med sjukvårdspartiet. Då avgick den socialdemokratiske ordföranden i Landstinget. Så när fullmäktige samlas på det nya året finns ingen ordförande.

Vänsterpartiet vill regera

De två landstingsråden från vänsterpartiet tog nu till orda i en debattartikel i Bohusläningen strax före nyår. Artikeln visade upp två maktsugna människor. Att förbättra sjukvården lokalt (landstingets egentliga uppgift), var inte så viktigt enligt de två landstingsråden. Att hålla fast vid den budget som lagts fram av de tre partierna - det var viktigare. Sjukvårdspartiets idéer förkastades.

Att de borgerliga partierna gjort upp med sjukvårdspartiet är en kombination som man knappast kan glädjas åt. Men varför kunde inte de tre partierna s-v-mp göra upp med det enda parti som faktiskt kan anses företräda den stora opinion såväl bland allmänheten som bland de anställda inom sjukvården i de aktuella delarna av regionen? Det är frågan. Svaret är att socialdemokraterna inte går med på en förbättrad sjukvård där missnöjet är som störst. (Kanske beroende på att Göteborg ingår i regionen och s där inte är så intresserade av de norra delarna.)

Det syns för de två landstingsråden från vänsterpartiet vara viktigare att få regera tillsammans med s än att förbättra sjukvården där den försämrats mest. Att företräda den stora allmänheten och göra rätt för sina 39 000 kr i månaden i fast lön tycks vara mindre viktigt. Det kommer säkert att bli anledning återkomma till kaoset inom vårt landsting.

Olof Nilsson

RIKTPUNKT NR:1