Från Västkusten

- LITE NYTT

 

I dag handlar min ruta om partier med hoppande åsikter, om att sitta på flera politiska stolar, om en gatuchef som kopierar och den märkliga svenska demokratin.

 Märkliga partier

Låt mig börja med märkliga ställningstaganden i två politiska partier helt nyligen. Det ena är vänsterpartiet och budgetdebatten i riksdagen. I det andra fallet gäller det miljöpartiet och Uddevalla kommuns budgetbehandling.

 Jag var inte i tillfälle att höra budgetdebatten i riksdagen, där riksdagsman Lars Bäckström från Uddevalla förde vänsterpartiets talan.

Men när den socialdemokratiske riksdagsmannen Lennart Nilsson, också han från Uddevalla, informerade sitt partidistrikt om den kommande statsbudgeten, lät det så här: "Med Johan Lönnroth och Lars Bäckström i ledningen ökar möjligheterna till samarbete mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet." (Bäckström vikarierar som ekonomisk talesman för Lönnroth och Lönnroth vikarierar för Gudrun Schyman som har lite problem.)

Bäckström lär i budgetdebatten ha inbjudit till politiskt samarbete "MED VEM DET VARA MÅNDE" om insatser för fler jobb. (Jag hörde själv när Bäckström i TV-nyheterna menade att fler jobb kan man ordna med ATT DELA PÅ JOBBEN.

 Med en sådan inställning från vänsterpartiets sida kan tydligen sossarna tänka sig stöd från (v) för fortsatt arbetarfientlig politik. Nu när centern tackat för sig.

 

Miljöpartiet förkastar eget förslag

Märkligt på ett annat sätt (om det nu kan anses märkligt att Vänsterpartiet kan tänka sig samarbeta "med vem det vara månde" - var årets fullmäktigedebatt om kommande budget i Uddevalla. Vänsterpartiet hade anslutit sig till socialdemokraternas budgetförslag. De fyras gäng - m-fp-c-kd - hade enats om ett gemensamt förslag. Miljöpartiet hade ett eget förslag.

Först ställdes de fyras förslag mot miljöpartiets alternativ. Vinnande förslag skulle sedan ställas mot s-förslaget. Då visade det sig att endast en miljöpartist röstade för det egna partiets förslag. Fyra ledamöter för (mp) avstod från att rösta och en ledamot hade gått hem.

Den enda ledamoten som röstade på det egna förslaget var förvånad. Han hade inte fått någon indikation på att man inte skulle stödja det egna förslaget. Hur ska allmänheten kunna ha förtroende för sådana partier?

 Gatuchef kopierar...

Men låt mig lämna dessa två märkliga partier och i stället skriva lite om sopor och sånt i Uddevalla. Sopor har numera blivit ett ämne som kan ventileras i oändlighet, så också här.

Fyrstadskommunerna (ni kommer snart ihåg dem: Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg och Lysekil) har en gemensam soptipp (traab) vid Vänersborg. Nu tänkte bolaget bygga en s k rötningsanläggning för ca 42 miljoner kronor. Anläggningen ska ta hand om s k hushållssopor.

Men alla i kommunadministrationen och olika nämnder är inte överens. Miljönämnden i Uddevalla har mycket bestämt gått emot förslaget om en rötningsanläggning. Detta gör man i ett mycket utförligt yttrande som vänder upp och ner på bolagets argument. Nämnden hävdar bl a att den föreslagna anläggningen skulle ta död på komposteringen i hushållen som man successivt åstadkommit.

Till tekniska nämndens behandling hade gatuchefen lämnat ett yttrande. Han tillstyrkte. Men det visade sig att han hade skrivit av det yttrande som gatuchefen i Trollhättan skrivit till sin nämnd. Och nu ska ärendet vandra vidare.

 Politiska stolar

 Först ska nu tekniska nämnden besluta. Den socialdemokratiske ordföranden i nämnden är samtidigt ordförande i Traab:s styrelse som kommit med förslaget. Han är dessutom en framstående ledamot i kommunstyrelsen som ska yttra sig för Uddevallas räkning. Det är ju svårt att gå emot eget förslag så det skulle vara märkligt om tekniska nämnden säger nej tack. Ärendet ska normalt inte ens behandlas av fullmäktige, såvida det inte fattas särskilt beslut därom i kommunstyrelsen.

 Vad kommer det sig att jag relativt utförligt behandlar ett sopärende i Uddevalla? Jo, det är ett exempel på hur det ofta går till. I någon instans fattas ett beslut. Samma personer sitter i flera organ samtidigt och fattar samma beslut. Tjänstemän skriver likadana yttranden ( t o m ordagrant) Och så beslutas som någon enskild eller en liten grupp tänkte sig. Den här gången råkade miljökontoret ha folk som var lite uppstudsiga och så avslöjades en del.

 Och som sagt, fullmäktige kanske får behandla ärendet. Och där är det tyvärr ofta så att ingen orkat gå igenom alla handlingar och så beslutar (i varje fall majoriteten) som de "stora" tänkt sig.

 Ibland sk-ter man öppet i demokratin

 Som jag tidigare skrivit önskar ett par tidigare kranskommuner till Uddevalla bryta sig ur storkommunen och bilda egen kommun. Primus motor i dessa strävanden är Ljungskile. Men regeringen har beslutat att det inte får hållas någon folkomröstning i frågan. Tänk om detta hänt i ett land som styrs av socialister/kommunister! Oj oj oj, så man skulle ojat sig över brott mot de mänskliga rättigheterna, t o m i en sådan liten lokal fråga. Så kan det också vara, demokrati kan vara mycket olika.

 Olof Nilsson

Jag vill läsa fler kåserier