Hur har det gått i valet i El Salvador?

I Latinamerika och Centralamerika växer antalet länder som radikaliserar sin politik mot fattigdom, för nationell självständighet, inbördes samarbete, social och etnisk rättvisa. Några av dem med ett socialistiskt program. Som framgick av en intervju i Riktpunkt nr 8-2008 med samordnaren för valkampanjkommittén för FMLN i Sverige, Hugo Garcia, stod El Salvador i början av året inför två ytterst viktiga val under första kvartalet 2009.

Det första valet hölls den 18 januari. Då hölls allmänna val till parlament, borgmästare och det Centralamerikanska Parlamentet Parlacen. FMLN, den tidigare befrielserörelsen och numera politiskt parti, vann en seger i samtliga tre val.

FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) fick 90 000 fler röster i parlamentsvalet än det regerande högerpartiet ARENA, d v s 42,5% giltiga röster mot Arenas 38,4%. För att få en majoritet i parlamentet som har 84 ledamöter behöver FMLN (35 platser) ingå ett samarbete med något av de övriga partierna. Valdeltagandet var 54% som är samma siffra som vid förra valet 2006.

ARENA vann i 120 kommuner. FMLN vann i 75 kommuner och i allianser i 21 kommuner,
d v s i 96 lokala regeringar, men förlorade borgmästarplatsen i huvudstaden San Salvador.
I det Centralamerikanska Parlamentet innehar FMLN nu 9 platser mot ARENAS 8.

Valsegern är en bra utgångsposition för FMLN inför presidentvalet den 15 mars. Partiets kandidat är journalisten Mauricio Funes, en känd och respekterad personlighet i El Salvador.

Både OAS, Organization of American States, och EU hade valobservatörer på platsen och har rekommenderat vissa reformer i det salvadorianska valsystemet, bl a möjlighet att rösta för tre miljoner medborgare som lever utomlands.

Erfarenheterna från tidigare val talar om överhängande fara för valfusk inför presidentvalet eftersom ARENA kommer att försvara sin position med näbbar och klo. Det blir inga valobservatörer via FN men valsystemet tillåter partierna att inkalla egna valobservatörer. I Sverige har valkampanjkommittén för FMLN tillsamman med engagerade svenskar bildat ett Demokratiforum. Forumet följer valprocessen och organiserar olika aktiviteter som ska öka förståelsen för hela processen och väcka uppmärksamhet för de historiska förändringar som är i sikte i Centralamerikas minsta land.
Forumet hjälper också till att skaffa svenska valobservatörer åt FMLN

Barbara Brädefors