Natten mellan den 11 och 12 juli 1908 hördes en skarp knall i Malmö och dess omgivningar. Knallen kom från en bomb som exploderade på en skonare vid namn Amalthea. Amalthea låg förtöjd i Malmö hamn, och användes för att inkvartera engelska strejkbrytare. De engelska strejkbrytarna hade de svenska redarna börjat rekrytera redan 1907 då en transport och hamnarbetarstrejk utbröt.
Strejken var en lönestrejk, men också en strejk mot den förhatliga paragraf 23, som sedan blev paragraf 32. En paragraf i kollektivavtalet som gav arbetsköparna den oinskränkta makten att avskeda och svartlista folk efter eget godtycke. De första engelska strejkbrytarna kom till Norrköping, till Malmö kom de först 1908 under försommaren, då strejken omfattade de allra flesta hamnarna i Sverige, även annan transportservice var indragen.
Bomben gav eko i hela Sverige och fick de engelska strejkbrytarna att vända hem.
Mannen som placerat bomben på Amalthea, Anton Nilsson fick sedan under sitt mer än hundraåriga liv heta Amaltheamannen. För sprängningen dömdes han och en kamrat, Algot Rosenberg, till döden 1908. En dom som 1909 ändrades till livstids fängelse. Men efter nästan tio år kunde de vandra ut som fria män då de befriades av en stark solidaritetsrörelse i hela världen, men också av händelserna och den politiska utvecklingen i samband Oktoberrevolutionen i Ryssland 1917.
Mycket har förändrats i Sverige sedan 1908, framförallt finns, eller syns, inte den djupa missär och fattigdom på samma sätt. Fattigdomen är dock relativ så i frågan om andelen av de skapade värdena är skillnaderna kanske inte så stora.
Även den utveckling vi ser i samband med kapitalets och arbetsköparnas EU projekt ger tydliga signaler om att kampen för de arbetandes rättigheter och socialism inte får trappas ner. Den makt som inte arbetarklassen har, den har kapitalet, så kampen mot paragraf 32 är lika aktuell idag som den var 1908.
Vi hoppas att 100 års jubileummet också ger en signal om ökad kamp.
I Malmö kommer det att högtidlighållas, trots att den socialdemokratiske kommunfullmäktigeordföranden inte vill bidra till att hylla ”terrorister”.
Det blir i vart fall två arrangemang. Ett som ABF arrangerar vid Beijerskajen den 11 juli kl 21.00. Beijerskajen ligger i närheten av Amaltheas ankringsplats 1908, och programmet omfattar tal musik och sång.
Det andra arrangemanget står kommunisterna för, och blir på Triangeln i Malmö den 12 juli då Cafe Utposten nyöppnar kl 10.00. Café utposten låg 1908 i närheten av Triangeln och var en samlingspunkt för delar av den tidens arbetarrörelse.
Det blir utställningar, kultur och mycket annat. Mary Andersson författarinna, som är den person som lyfte Amaltheahändelserna ifrån glömskans vrå genom sin bok ”Maria och Amalthea” medverkar genom att berätta om alla de samtal hon fört med Anton Nilsson och all den efterforskning hon gjort kring frågan. Hon kommer även att signera sina böcker om det finns spekulanter.
Det blir en plats för politisk diskussion, både den tidigare och kommande.