STOPPA PRIVATISERINGARNA AV PSYKIATRIN!

I handikapprörelsen ingår RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, som är en intresseorganisation för personer med erfarenhet av eller anknytning till psykisk eller psykosocial problematik. Förbundet är riksomfattande och indelat i distrikt. RSMH Stockholms läns distrikt bevakar intressepolitiska frågor i länet i vars landstingsfullmäktige den borgerliga alliansen har majoritet. Likaså bevakar man sådana frågor i länets kommuner och i hög grad i Stockholms stad vars stadsfullmäktige har borgerlig majoritet. I staden har alliansen ambitionen att konkurrensutsätta all verksamhet som inte är myndighetsutövning. I stadens socialpsykiatri planerar man upphandling av bl a träfflokaler för psykiskt funktionshindrade, socialpsykiatriska stödboenden och personliga ombud. RSMH-distriktet har i brev till kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna (SDN) uttryckt medlemmarnas starka oro och farhågor inför dessa förändringar.

Bekymmersamt i Stockholms stad

Distriktet anordnar varje år en ordförandeträff dit RSMH:s lokalföreningar sänder sina ordföranden. I länet finns ca 25 lokalföreningar. I år hölls mötet i Sjövillan vid Danderyds sjukhus den 29 augusti. Mötets tema var privatiseringar och leddes av Magnus Sundgren, sakkunnig och adjungerad ledamot i distriktets intressepolitiska arbetsgrupp. Först talade han om situationen i Stockholms stad. Han inledde med att förklara att konkurrensutsättning kan ske i tre former: egen regi, avknoppning eller privatisering. Tanken är att verksamheterna inom vård och omsorg ska föras ut på en marknad som Magnus menar är en kvasimarknad. Det finns ingen sådan marknad på samma sätt som för t ex radioapparater. Företagen lägger anbud vid upphandlingen och det billigaste anbudet får uppdraget och pengarna. Detta liknar en gamla tiders barnauktion då barn överlämnades till den familj som erbjöd lägst kostnad. SDN ger riktlinjer för verksamheten och man har varit tydlig med att framhålla att ett företag med uppdrag inte får ett öre mer om uppdraget kostar mer än beräknat.

Stödet måste vara samlat

Ambitionen är också att konkurrensutsätta varje verksamhet för sig. Detta kan t ex innebära att boendestödet får en annan huvudman än träfflokalen. Magnus menade att en person som t ex får ett psykosgenombrott då inte får det samlade stöd som krävs. I övrigt brukar biståndsbedömning räknas som myndighetsutövning och upphandlas inte. I Norrmalm ingår biståndsbedömningen i den vanliga verksamheten och kommer inte att kunna vara kvar i den formen. Någon åhörare från Östermalm berättade att man där gjort en halv reträtt. Ansvariga tjänstemän upplever en obehaglig stämning i verksamheten där bl a träfflokalen Lotsen ska upphandlas och vill nu ha samtal med RSMH.

Lagen om samverkan efterlevs ej

Det finns stora vårdföretag som vill komma ut på marknaden, t ex Partena och det Wallenbergägda Aleris. Magnus påpekade att lagen ger kommuner och SDN samverkansskyldighet med brukarorganisationer. Om en verksamhet ska konkurrensutsättas ska alltså RSMH vara inblandade. Tyvärr blir RSMH ofta informerade i efterhand. T ex kan lokaler redan vara färdigställda. Lagen efterlevs inte.

Kooperativ som alternativ?

En man från Norrtälje, som är projektledare för ett socialt kooperativ, menade att man borde gynna brukarstyrd verksamhet. Han är emot konkurrensutsättning men vill lyfta fram brukarstyrd verksamhet som alternativ till både kommun och företag enligt en bidragsmodell. Det uppstod diskussion och olika åsikter. Magnus menade att psykiskt funktionshinder försvårar arbete med att driva verksamheter. Ordföranden i distriktets styrelse, Ami Rohnitz, sade att sociala kooperativ befinner sig i en skör situation. Det handlar inte bara om att dra igång en verksamhet utan den måste också få varaktigt stöd. Distriktet vara nära att förlora en sådan verksamhet vid upphandling.

Bekymmersamt i Stockholms län

Magnus talade också om landstinget där situationen är mindre svajig än i staden. Det finns vårdöverenskommelser mellan HSN (Hälso- och Sjukvårdsnämnden) och sex psykiatriområden. Det pågår en psykiatriöversyn i Stockholms län där hela psykiatrins organisation, ekonomi och verksamhet ska ses över. I översynens direktiv står det att man ska undersöka entreprenörers möjlighet att förbättra psykiatrin. Detta gäller inte myndighetsutövning såsom den rena tvångsvården och den rättspsykiatriska vården. Magnus sade en del stora företag är väldigt intresserade att ta över delar av psykiatrin. Förmodligen kommer man inte att stycka upp psykiatrin men man kommer att lyfta ut specialiteter såsom vård för psykotiker och patienter med bipolär diagnos, till vilka man vill knyta forskning. Detta leder till problem: dels är det svårt att privatisera den avancerade psykiatrivården, dels innebär det att patienter vandrar mellan klinikbundna och öppna psykiatriska verksamheter. Psykiatriöversynen ska slutföras före årsskiftet och sjösättas år 2008. Det kommer att uppstå juridiska bekymmer, t ex angående växling mellan tvångsvård och frivillig vård.

Slutvärdering

Ami avslutade mötet med att säga att detta är den tyngsta tiden för RSMH sedan förbundet skapades år 1967. Det fanns på mötet en utbredd pessimism. Min slutvärdering är att pessimism lätt uppstår om man ser handikapprörelsen som en isolerad företeelse. En grundläggande förändring av samhället kan bara åstadkommas av arbetarklassen eller det arbetande folket i samarbete med breda, progressiva och demokratiska krafter inkl handikapprörelsen.

”Röda Äpplet”