18 september – startskott till en riktig proteströrelse

Ett år av högerpolitik är mer än nog. Det var budskapet från de demonstrationer och manifestationer som genomfördes den 18 september mot Reinfeldts regering.
I Stockholm samlades enligt Septemberalliansens bedömning minst 5 000 personer i protest mot högerpolitiken. Demonstrationen i Stockholm var fylld av kampglöd och entusiasm.

Det var en startskottet till en motoffensiv mot regeringens attacker mot sjuka och dess nya budget. Slagord som ”Ropen skalla – regeringen ska falla” och ”Dom sänkte a-kassan – nu sänker vi regeringen” gav besked om att det inte bara handlade om en tillfällig protest som snabbt kan tystas ner, utan om viljan att bygga en stark rörelse mothögerpolitiken. Tydligt uttrycktes förhoppningen att denna rörelse ska förmå sätta press på hela fackföreningsrörelsen att äntligen använda sin kollektiva styrka för att stoppa den pågående raseringen av sociala och demokratiska rättigheter.
- Borgarna säljer allt vi har, snart har vi inget kvar. Men här finns motståndet mot högerpolitiken. Vi ska sänka regeringen, sa den förste talaren Bilbo Göransson, aktiv i Kommunal sektion 28, vid samlingen på Sergels torg.
Appeller mot attackerna på fackliga rättigheter, mot skolnedläggningar i Stockholm och regeringens så kallade miljöpolitik varvades med brandtal mot utförsäljningar av allmännyttan. Starka var uppropen till välfärdens försvar, mot rasism, imperialistisk utrikespolitik och attacker mot kvinnors rättigheter. För rättvisa och solidaritet. Inga pigor till överklassen, som Jennifer Hillbom från Kvinnopolitiskt forum sa i sitt tal.

Appellerna speglade bredden i Septembernätverket och i proteströrelsen.
Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö, Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson och tågföraren Per Johansson, som sparkats av Connex/Veolia, krävde alla krafttag från hela fackföreningsrörelsen.
- Nu får vi hoppas att detta blir startskottet för alla fackföreningar att ta upp kampen och syna vad den sittande regeringen gör och tänker göra framåt, sa Harry Rantakyrö och fortsatte:
Men en sak gör mig oroad, ja rent ut sagt förbannad och det är att LO bjudit in Svenskt Näringsliv till samtal om strejkrätten. När det istället gäller att borra ner klackarna och säga: tafsa inte på arbetsrätten.

Budskapet från denna protestdag var entydig: Nu måste vi alla fackföreningar gemensamt ta upp kampen mothögerpolitiken. Det räcker inte med flygblad och allsång som LO försökte, utan upp på barrikaderna och visa medlemmarna att de inte betalar medlemsavgifterna i onödan.
Författaren Maria-Pia Boethius förklarade att hon kände sig som en dissident, medborgare i ett samhälle som högeralliansen försöker skapa och som hon inte vill leva i. Men hon menade samtidigt att denna demonstration gav hopp.

Förutom i Stockholm genomfördes demonstrationer eller manifestationer i Malmö, Västervik (100-tal deltog i sorgemarsch organiserad av LO Västervik), Göteborg (500 deltog), Umeå (250), Piteå (knappt 100) och Luleå (150).
Den fortsatta kampen ska diskuteras på ett möte i Stockholm den 3 oktober, håll utkik på http://www.18september.se för tid och plats.
Arne Johansson