D:r Z och det internationella språket esperanto

en intressant bok om esperanto och den globala språksituationen

Vet du att det finns ca 5 000 olika språk i världen idag? I boken D:r Zamenhof och det internationella språket av Leif Nordenstorm och Christer Lörnemark utgiven av bokförlaget Literaturo, får man reda på många intressanta fakta om världens språksituation idag.

Vi svenskar uppfattar ju ofta engelskan som ett världsspråk, vilket det naturligtvis är om man ser till dess betydelse inom ekonomi, handel, politik etc. Men faktum är att det endast talas av 10-15 procent av jordens befolkning.

Ett annat världsspråk skapades av den polske ögonläkaren Ludvig Zamenhof. År 1887 publicerade han ett häfte på ryska där han presenterade idén om ett neutralt världsspråk, nämligen esperanto. Idén spreds snabbt och snart översattes hans lilla bok till polska, tyska, franska och engelska.

Esperanto skulle inte uttrycka något lands kulturella överhöghet, som de gamla kolonialmakternas språk hade gjort, utan att vara ett led i skapelsen av en ny fredlig global kultur. ”Esperantos inre idé är att på en neutral språklig grund, riva ned murarna mellan de olika folkslagen och vänja alla människor att i sin nästa se en medmänniska eller en broder.”

På drygt hundra år har esperanto gradvis spridits till alla världsdelar och utvecklats till ett välfungerande språk som täcker det moderna livets aspekter; IT-teknik, medicin, politik etc.

Språket byggs upp av olika ordstammar, som sedan kompletteras med prefix och suffix (för och efterstavelser) det finns ett 40-tal sådana affix vilket gör att man kan variera varje nytt inlärt ord på många olika sätt. Esperanto kan man lära sig på en tredjedel av den tid det tar att lära sig ett nationalspråk.

I Nordenstorms och Lörnemarks bok berättas ingående om esperantos historia och kortfattat om språkets struktur. I den sista delen redogörs för den brokiga esperantokultur som lever och frodas idag.

Med hjälp av ”Pasporta Servo” en adressbok med mer än 1000 adresser i 76 länder kan man resa och besöka samt gratis övernatta hos esperantotalande människor i hela världen.

Varje år äger det rum massor av kongresser runt om i världen på detta språk. Det hålls seminarier och kulturevenemang och 79 olika fackorganisationer inom t.ex vetenskap, undervisning, religion, politik etc.

Det publiceras tidskrifter, fack och skönlitteratur och CD-skivor med det mest blandade innehåll som tänkas kan.

I boken presenteras många intressanta Internetadresser exempelvis till svenska esperantoförbundet: www.esperanto.se

I slutet av boken finns tips på svenska läroböcker och olika kurser. För människor som inspireras av esperantons idé om jämlikhet i den internationella samvaron är ”Doktor Zamenhof och det internationella språket” en välkommen bok. Den är faktaspäckad och intresseväckande och dess praktiska pocketformat gör den lätt att ta med på bussen, tåget eller tunnelbanan.

Bertil Öjerskog, språklärare