Tjernobyl snart 20 år efter olyckan - rapport från en IAEA-konferens

Den 26 april 2006 är det 20 år sedan den hittills största kärnkraftsolyckan inträffade i reaktor nr 4 i Tjernobyl. En rapport om olyckans konsekvenser, snart 20 år efter olyckan, presenterades vid en konferens i Wien den 6 och 7 september, »Chernobyl - Looking back to go forwards«. (Se bakåt för att kunna gå framåt)
Konferensen i Wien ordnades av IAEA i samverkan med WHO, FAO, UNDP, UNEP, UN-OCHA, UNSCEAR och Världsbanken, samt med regeringarna i Ryssland, Ukraina och Vitryss land. Konferensrapporten består av två delar, framtagna av en expertgrupp på miljökonsekvenser som koordinerats av IAEA och en expertgrupp på hälsoproblem som koordinerats av WHO. Dessutom ingår rekommendationer för framtiden som i stora stycken bygger på en rapport som 2002 lades fram av UNDP.
I det följande ger vi en kort beskrivning av rapporterna. En längre sammanfattning finns på IAEA:s hemsida: www.iaea.org

Hälsokonsekvenser
Enligt FN-rapporten har hittills ett femtiotal av de räddningsarbetare som deltog under olyckans första dygn avlidit, varav 28 dog av akuta strålskador inom några månader. Ungefär 4 000 som var barn eller ungdomar vid tiden för olyckan har hittills fått sköldkörtelcancer och fram till nu uppges nio ha dött av sjukdomen. Det är viktigt med en fortsatt uppföljning av dem som var barn 1986 och som fick höga stråldoser till sköldkörteln liksom av dem som redan drabbats av cancer.
De befolkningsgrupper som löper större risk att drabbas av cancer till följd av strålningen är de 200 000 arbetare som det första året deltog i uppröjningsarbetet, de 116 000 personer som evakuerades det första året, och de ca 270 000 personer som bor i de mest nedsmutsade områdena. I rapporten uppskattas att antalet dödsfall i cancer bland dessa 600 000 människor kommer att uppgå till ca 4 000. Det innebär en treprocentig ökning jämfört med om olyckan inte inträffat. Uppgifter om framtida dödsfall ska dock tas med stor försiktighet, eftersom de är osäkra.
Nyligen publicerade studier antyder ökad sjuklighet och dödlighet i leukemi och tumörsjukdomar bland ryska röjningsarbetare som kan vara strålningsorsakad. Det behövs dock ytterligare uppföljning för att säkerställa detta. Grå starr är en ögonsjukdom som kan uppkomma efter relativt höga stråldoser. Studier på räddnings- och uppröjningsarbetare tyder nu på att grå starr kan uppkomma vid lägre stråldoser än vad som observerats tidigare, men det krävs fortsatt uppföljning för att fastställa detta.

För flertalet människor i Ryssland, Vitryssland och Ukraina som bor i nedsmutsade områden är stråldoserna låga. Som nedsmutsade räknas områden med en markbeläggning av cesium-137 som överstiger 37 kilobecquerel per m2. Det kan jämföras med att ca 10 000 km2 i Sverige har en beläggning som överstiger detta värde.

De låga stråldoserna innebär att det i epidemiologiska undersökningar behövs mycket stora grupper för att kunna visa ett samband mellan strålningen och cancer. De flesta epidemiologiska studier som gjorts efter Tjernobyl har saknat information om enskilda individers stråldoser, och sjukdomsorsaker eller dödsorsaker har inte alltid varit väl bestämda. Det innebär att studierna ofta är behäftade med stora osäkerheter och av sådan kvalitet att resultaten inte håller för en sedvanlig vetenskaplig prövning. Forskarnas slutsats är att det inte går att påvisa någon ökning av antalet dödsfall i leukemi, tumörsjukdomar eller andra sjukdomar i befolkningen i Ryssland, Vitryssland och Ukraina som kan kopplas till strålningsexponering. Det viktiga och enda undantaget är den stora ökningen av sköldkörtelcancer bland dem som var barn eller ungdomar vid tiden för olyckan.

Med tanke på de relativt låga stråldoserna till befolkningen och alla andra faktorer som påverkar uppkomsten av sjukdomar är bedömningen att det inte är särskilt troligt att det någonsin kommer att kunna fastställas med någon högre grad av säkerhet hur många som kommer att dö till följd av olyckan. När det gäller andra sjukdomar än cancer är det också osäkert i vilken utsträckning som de kan orsakas av strålning.
Det förekommer ofta uppgifter om ett ökat antal missbildade barn till följd av olyckan. I Vitryssland har det skett en ökning av antalet barn med missbildningar, men det finns inte någon skillnad i antalet fall mellan områden med hög och låg radioaktiv markbeläggning. Ökningen beror därför knappast på strålning. En troligare förklaring uppges vara att fallen idag registreras i större utsträckning än tidigare.

Ekonomiska konsekvenser
Tjernobylolyckan har inneburit stora sociala och ekonomiska konsekvenser för Ryssland, Vitryssland och Ukraina. En stor kostnad har varit de bidrag och förmåner som getts till så kallade Tjernobyloffer. Mer än fem miljoner människor har officiellt erkänts som offer och därmed fått rätt till olika former av bidrag.
Bidragen grundas på att kompensera för risk att bli sjuk av strålning snarare än för en faktisk skada eller sjukdom. De stråldoser som flertalet har fått innebär dock små risker för framtida ohälsa. I slutet på 1990-talet fanns det mer än 70 olika bidrag och förmåner i Ryssland.

Miljökonsekvenser
Mer än 200 000 km2 av Europa fick ett radioaktivt nedfall av cesium-137 som översteg 37 kilobecquerel per m2. Över 70 procent av denna areal finns i Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Idag är det bara cesium-I37 som finns kvar och som är av strålskyddsintresse. Dessutom finns strontium och plutonium men i huvudsak inom 100 km från reaktorn.
Jordbruket drabbades hårt i stora områden men generellt skedde det en avsevärd minskning av i överföringen av radioaktiva ämnen till vegetation och djur under de första åren efter olyckan. På senare år är dock minskningstakten betydligt lägre. Kvarstående problem finns framförallt på näringsfattiga jordar och där djur betar på marker som inte bearbetats. Idag är det cesium-I37 i mjölk och kött som ger de största bidragen till stråldosen via livsmedel från jordbruket. Koncentrationerna av cesium-I37 i sådana livsmedel är emellertid i allmänhet under de gränsvärden som gäller i de tre länderna. I vissa områden med hög nedsmutsning kan dock cesiumhalten i mjölk fortfarande överstiga gränsvärdet på 100 becquerel per liter.
Växter och djur i skogen har visat de högsta koncentrationerna av cesium-I37. Särskilt höga halter finns i svamp, bär och vilt. Nedgången i halter är betydligt långsammare än i jordbruksprodukter och överstiger fortfarande ofta gällande gränsvärden. För många människor ger skogsprodukter det största bidraget till stråldosen från livsmedel.
De första åren efter olyckan genomfördes med varierande framgång omfattande sanering av tätorter för att reducera externdosen. De stora mängderna radioaktivt avfall som då uppkommit har skapat särskilda problem. Inom jordbruket har en rad motåtgärder använts, allt ifrån att kasta produkter med för högt innehåll av cesium till att utfordra djur med rent foder och användande av speciella medel som binder cesium och hindrar upptag i växter och djur. Av ekonomiska skäl har dock användandet av motåtgärder inom jordbruket avsevärt minskat sedan mitten av 1990-talet. Detta har inneburit att halterna i jordbruksprodukter har ökat igen.
Erfarenheterna visar att det i praktiken bara finns begränsade möjligheter till motåtgärder i skog och sjö. Restriktioner av olika slag är de effektiva för att minska stråldoserna.

Konsekvenser vid reaktorerna
Under några månader efter olyckan byggdes den så kallade sarkofagen runt den havererade reaktorn. Sarkofagen har försvagats under åren bland annat till följd av korrosion och av vatten läcker in. Den huvudsakliga faran ligger i att sarkofagen kollapsar vilket kan medföra att radioaktivt damm kommer att spridas i närområdet. Åtgärder är planerade för att förstärka sarkofagen. Dessutom finns ett färdigt förslag till en ny inneslutning runt hela sarkofagen och kringbyggnader. Den nya inneslutningen kommer att möjliggöra att sarkofagen demonteras på sikt, att de nedsmälta resterna av bränslet kan tas bort och kanske också en demontering av den havererade reaktorn.
Ett särskilt problem är de stora mängder radioaktivt avfall som finns i ett mycket stort antal tillfälliga deponier i den stängda zonen runt reaktorn. Det saknas fortfarande en strategi för hur detta avfall ska tas om hand.
Det förs en diskussion om när och på vilket sätt delar av zonen, liksom andra avstängda områden ska kunna tas i bruk igen. Planerna för de närmsta hundra åren går ut bygga den nya inneslutningen runt reaktor 4, rivning av reaktorerna I, 2 och 3, konstruktion av anläggningar för att ta hand om radioaktivt avfall inklusive ett geologiskt förvar för högaktivt avfall, skapande av naturreservat som förblir stängda, samt fortsatt radioaktivitetsmätningar och forskning.

Om framtiden
Allmänhetens tilltro till myndigheternas information är låg. En bidragande orsak till detta är att det dröjde cirka två år innan befolkningen fick full vetskap om vidden av olyckan. Undersökningar visar också att nästan 20 år efter olyckan är fortfarande en stor del av befolkningen inte medveten om de verkliga riskerna med strålning. Allehanda sjukdomar, dödsfall och andra konsekvenser av olyckan skylls på strålningen. Det är här som FN -rapporten är viktig. Med den som utgångspunkt kommer ett omfattande informationsarbete att påbörjas.
I rapporten rekommenderas att resurserna i första hand satsas på de mest behövande, dvs. personer som bor i de mest nedsmutsade områdena. Det rör sig om mellan 100 000 och 200 000 personer. Samhällets resurser, som till följd av olyckan har belastats mycket hårt, bör användas för att förbättra den vanliga hälsovården och hjälpa de grupper som löper störst risk för ohälsa. För de flesta Tjernobyloffren handlar det, enligt rapporten, om att såväl myndigheter på lokal nivå som befolkningen genom olika åtgärder stimuleras till att själva ta tag i sina verksamheter och egna liv för att komma bort från ett bidragsberoende som omfattar omotiverat stora grupper.
Den nu presenterade FN-rapporten innebär att det finns en stor enighet om strålningskonsekvenserna av Tjernobylolyckan. Naturligtvis finns det osäkerheter och delvis ganska stora sådana, och det motiverar fortsatt uppföljning av olika slag. Men det finns nu också en god vetenskaplig bas för handling. Enligt UNDP handlar det bland annat om att informera den drabbade befolkningen, att ge en bättre allmän hälsovård och att se över bidragssystemet.
De stora omställningar som sönderfallet av Sovjetunionen inneburit och en utbredd fattigdom har påverkat människors livssituation och hälsa. Situationen är komplex men bedömningen i FN-rapporten är att det inte är strålningen i sig som är den viktigaste orsaken till ohälsa för det stora flertalet boende i de drabbade områdena, utan det är de upplevda strålriskerna som har inneburit ett betydande lidande för många. Som konferensens namn anger är förhoppningen att genom att se bakåt och vara överens om konsekvenserna ska det vara möjligt att se framåt mot en bättre framtid.

LEIF MOBERG Myndighetsspecialist, SSI
B ÅKE PERSSON Avdelningschet SSI

Strålslyddsnytt 3/2005