Korta nyheter från utlandet

Fortsatt tillväxt i Kina
Den kinesiska ekonomin har under första halvåret 2004 haft en tillväxt på 9,7 procent jämfört med året innan. Målsättningen ligger vid 7 procent för detta år. Konsumentpriserna steg under samma tid med 3,6 procent. Orsaken är att den snabba tillväxten främst inom stål-, cement och byggindustrin har lett till brister inom energi och kommunikationer vilket har drivit upp priserna.

Mot militärstöd till Colombia
200 brittiska Labourledamöter har gett sitt stöd åt ett initiativ från den tidigare statssekreterare inom UD, Tony Lloyd, att på grund av den colombianska regeringens deltagande i brott mot de mänskliga rättigheterna stoppa militärstödet till landet. Under tiden har också Spaniens försäljning av pansarvagnar till Colombia stoppats. Detta meddelade Colombias president Uribe efter ett samtal med Venezuelas statschef Chávez – det var mot Venezuela upprustningen var riktad.

Utrikesministermöte Kuba-Caricom
Kuba och de 15 länderna i den karibiska gemenskapen Caricom har vid ett utrikesministermöte i Kuba kommit överens om att utvidga sin handel. Kuba öppnar sin marknad för dessa länder utan krav på ömsesidighet. 1.200 produkter ställs dessutom under lägre tullar. Kontakterna inom Caricom tog fart efter ett toppmöte med Kuba i decemberv2002.

Framgångsrik generalstrejk i Peru
Fackföreningarna i Peru värderar sin generalstrejk i mitten av juli som framgång, trots att deltagandet hade varit sämre än förväntat. Det positiva med strejken var att vänsterkarfternas aktionsenhet ökade och förmådde att lamslå landets inre delar. Demonstranterna krävde en föfattningsstiftande församling och protesterade mot privatiseringar, frihandelsavtal och kränkningar av arbetsrätten.

Putins sparpaket
Under sommaren har Putin och hans regering fått majoriteten i Duman att i första omgång besluta det mest radikala lagpaketet om sociala nedskärningar och likvideringen av sovjettidens sista sociala landvinningar. Enligt ryska finansdepartement kommer nedskärningarna att drabba 32 miljoner människor, dvs ca en fjärdedel av befolkningen. Hårdast drabbas de redan sämst ställda: gamla som varit frontsoldater och arbetsveteraner efter kriget mot Nazityskland, de som byggt upp landet efter det tyska förintelsefälttåget, offer för orättfärdiga repressalier och lägre statsanställda. Hitills har de klarat livhanken med s k privilegier som gratis busskort, låga hyror, gratis telefon, billig sjukvård mm. Men dess ”privilegier” kommer nu att försvinna. Visserligen lovar regeringen en viss kompensation, men det står redan klart att denna komma att ätas upp bara ac stigande priser.
Utöver detta ska hela socialsystemet i det långa loppet underkastas ”marknaden”.”Reformerna” planeras sedan mitten av 90-talet, men hittills hade varken Jeltsin eller Putin vågat att utmana befolkningen på detta sätt. Men sedan sin tydliga seger i de senaste president- och Dumavalen tror Putin att han klarar detta.
Även om protestdemonstrationer genast flammade upp är motståndet försvagat eftersom Ryska Federationens KP – det starkaste av de kommunistiska partierna i Ryssland under ledning av Gennadij Sjuganov – splittrades i två delar med var sin ledning dagen efter att lagen presenterats i Duman i början av juli.